Toni Padilla, a la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: Jordi M.

Padilla: “És impossible explicar el passat de Sabadell sense parlar de l’esport”

PUBLICITAT

PUBLICITAT

El periodista i historiador Toni Padilla ha protagonitzat aquest dimarts el tret de sortida a un interessant cicle de conferències sobre la història del futbol a la Fundació Bosch i Cardellach. Durant més d’una hora, el sabadellenc ha repassat alguns dels moments més importants de la història recent a través del futbol.

Padilla ha reivindicat que “és impossible explicar el passat de moltes de les nostres ciutats o barris sense parlar de l’esport”. En el cas de Sabadell, els lligams de les principals entitats esportives amb les grans nissagues del tèxtil en són una bona mostra: “Només cal mirar els cognoms dels presidents del Club Natació Sabadell o del Centre d’Esports: no és casualitat, per exemple, que en tinguem dos que fossin Llonch”.

Toni Padilla, a la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: Jordi M.
Toni Padilla, a la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: Jordi M.

Tal i com ha recordat, la ciutat va viure moments de gran creixement entre finals del segle XIX i començaments del XX. La nova classe benestant, més transgressora que la vella aristocràcia, va abraçar la modernitat i va propiciar el brou de cultiu idoni per fer de Sabadell un indret capdavanter en el món de l’esport. Alguns exemples d’aquest fenomen són la celebració del primer partit de futbol amb il·luminació artificial de l’estat o la construcció de la primera piscina esportiva.

“Sabadell ha donat alguns dels millors historiadors de Catalunya, amb una historiografia molt ben feta, però potser ens falta acabar de fer el maridatge entre la història de la ciutat i la història dels seus esports, perquè són camins impossibles de separar”

Els vincles entre història i futbol, però, no es limiten només a les esferes de poder. La passió per la pilota va ser transversal i va ajudar a recosir una ciutat on les diferències socials podien semblar insalvables. “La vella Creu Alta i la Nova Creu Alta van simbolitzar un espai de trobada per a moltes persones d’entorns diferents”, ha remarcat. La seva família, de fet, n’és un exemple molt il·lustratiu.

“Jo no puc entendre’m a mi mateix sense parlar del futbol. El meu pare era nascut a Andalusia, tot i que criat a l’Aragó, i quan arriba a la ciutat l’element que li permetrà fer amics i conèixer gent de parla catalana és el futbol. La primera conversa que van tenir els meus pares, en un d’aquells balls de diumenge que feia el CN Sabadell, va ser sobre el Sabadell”

La xerrada, que ha aplegat una trentena de persones, també ha permès recuperar episodis entranyables de la història local com les cròniques satíriques de Joan Oliver i companyia a l’antic Diari de Sabadell o els èxits del porter Antoni Estruch, membre d’una de les grans famílies del tèxtil i llegenda del Centre d’Esports.

Més info:

Foto de portada: Toni Padilla, a la Fundació Bosch i Cardellach. Autor: Jordi M.

Els comentaris estan tancats