De Sabadell als Jocs: “S’ha de cuidar cada detall de cada entrenament”

Uns Jocs Olímpics són una experiència incomparable. La preparació és llarga, el camí molt dur, i tot es decideix en qüestió de dies: la glòria de les medalles o la frustració per arribar en mal moment. Amb els JJOO de París 2024 a l’horitzó, el Club Natació Sabadell ha organitzat una taula rodona aquest dimecres amb tres referents dels esports d’aigua a la ciutat. Aschwin Wildeboer -ara entrenador-, la nedadora artística Emma Garcia i el waterpolista Fran Valera han compartit la seva experiència amb el públic, que ha pogut preguntar i conversar amb ells durant més d’una hora.

Una quinzena de persones s’han apropat aquest dimecres a la Biblioteca de Ponent per gaudir de la conversa amb els esportistes. Cal destacar, a més, que els Jocs Olímpics de 2024 poden deixar una petjada important a la ciutat. “La ciutat està promocionant-se perquè equips de tot el món vinguin a Sabadell a preparar-se”, ha explicat Ernest Aguilar, responsable dels Training Camps de l’àrea comercial del CNS.

Wildeboer: d’Atenes 2004 a Londres 2012

Aschwin Wildeboer (Sabadell, 1986) va ser la gran referència dels esports d’aigua a Sabadell al llarg de tota una dècada. A les seves esquenes -mai millor dit- hi ha medalles mundialistes, europees i tres participacions olímpiques. La primera vegada competint als Jocs, a la capital grega, la recorda d’una manera molt especial.

“Al 2004 tot va venir una mica inesperat. L’objectiu que ens havíem marcat era fer la mínima per l’europeu absolut… Sempre ho atribueixo [la classificació] a que vaig tenir un grup de treball molt bo, on vaig aprendre molt. Els meus resultats van venir de la mà d’aquest treball conjunt”

Quatre anys més tard, Pequín el va agafar en un punt més madur de la seva carrera. L’objectiu era fer un pas més enllà i arribar a la final. “Havent viscut els primers Jocs, vaig afrontar els segons d’una manera molt professional”, ha explicat als assistents. La seva experiència olímpica va cloure l’any 2012, amb un regust amarg per no aconseguir l’ansiat metall. La clau per arribar als nivells d’excel·lència que va assolir durant deu anys? l’Aschwin ho té clar: cuidar cada detall de cada entrenament.

Emma García: obrint camí

El cas d’Emma García és totalment diferent. Amb 24 anys, la nedadora artística va fer història amb una meritòria medalla de plata als Mundials de Fukuoka en la categoria de duet mixte. Malauradament, la seva disciplina encara no s’ha inclòs a la programació olímpica, on tindria moltes possibilitats de fer podi. “Estem lluitant perquè el Comitè Olímpic Internacional accepti aquesta modalitat”, ha explicat.

L’any de preparació per a París l’està vivint des d’una altra perspectiva, acompanyant en el camí a les seves companyes i aprenent del trajecte. García ha explicat als assistents més petits de la sala com les nedadores artístiques ultimen les seves proves. “La preparació és un treball molt col·laboratiu, fem moltes propostes i mirem d’estar còmodes amb la coreografia. Després necessitem moltes hores d’entrenament per assolir els resultats”.

La incertesa d’una convocatòria

El jove waterpolista Fran Valera, una de les insígnies de l’equip masculí del Club, és un dels candidats a formar part de la selecció definitiva pels Jocs Olímpics. Abans, però, l’equip haurà d’aconseguir el seu bitllet. En el cas d’un esport col·lectiu com el waterpolo, els jugadors han de viure tota la temporada amb la incògnita de si seran convocats o no. “T’has de preparar, però també ser conscient que potser lluites tota la temporada i pots quedar-te fora”, ha exposat.

Per a ell, el millor es centrar-se en millorar en el dia a dia i rendir en les competicions de clubs que es troben en marxa. “Tenim molt bona relació amb els companys, crec que sempre és una de les bases de l’èxit”, apunta.

Foto de portada: un moment de la taula rodona. Autor: Jordi M.

Comments are closed.