Foto portada: el president de la Federació Catalana de Natació. Autor: cedida.

Ramon Bosch (FCN): “la natació recull els fruits dels centres del Sabadell i Sant Andreu”

Ramon Bosch va accedir a la presidència de la Federació Catalana de Natació el març del 2022, després de la dilatada gestió d’Enric Bertran, de la junta directiva del qual era membre Bosch des de l’any 2018. Bosch ha estat nedador d’aigües obertes, modalitat que encara practica quan les tasques federatives li permeten. Procedeix del CN Granollers, una entitat molt lligada a la natació artística igual que els seus veïns de les Franqueses.

Va arribar a la presidència de la natació en un moment crític per al desenvolupament d’aquest esport, que en realitat acull sis modalitats diferents: natació, waterpolo, salts, artística, aigües obertes i masters, era l’inici de l’etapa postcovid, que va sacsejar les entitats esportives, especialment a les piscines.

“Quan vaig accedir a la presidència tenia clar el disseny de la temporada 2022, amb multitud d’esdeveniments i la sortida del covid, vam resoldre les competicions programades, però, al començament de la temporada 22-23, ens vam trobar amb un nou problema que afecta moltíssim als clubs: la crisi de l’energia que disminueix els recursos de les entitats i fa pensar si podran executar el pressupost i el projecte que tenien sobre la taula. A la Federació Catalana no disposem de recursos per ajudar els clubs, però hem actuat davant la Reial Federació Espanyola, el Consell Superior d’Esports, la Generalitat de Catalunya i alguns ajuntaments, per intentar pal·liar aquesta situació”.

Bosch reconeix que és una qüestió molt complicada, perquè hi ha altres disciplines que no necessiten tanta despesa energètica com la natació. Ell és Enginyer Superior especialitzat en temes energètics i coneix bé aquest tema. La natació entra en un canvi de cicle, i Catalunya segueix sent un referent, però, s’han canviat algunes cartes que funcionaven com els centres d’entrenament situats a clubs com Sant Andreu i Sabadell, que donaven bons resultats.

“Sí. La Reial Federació i el Consell Superior d’Esports han optat per reforçar l’equip tècnic en l’alt nivell. S’ha recentralitzat tot als CAR (Centre d’Alt Rendiment). De vegades, costa d’entendre. Han vingut entrenadors de fora, jo no dic que no sigui interessant, però, crec que en algun moment això ha generat una mica de tensió, perquè no s’han tingut en compte entrenadors d’aquí per integrar-los la gestió. Cal recordar a la nostra història de la natació, que quan han vingut entrenadors de fora, amb una visió exterior a la nostra ha estat positiu hem fet un salt, perquè aportaven una visió diferent. En el futur crec que el que ens donarà resultat no serà ni el que hi havia abans ni el que es pretén ara, sinó un nou model en què es fusionessin les dues idees. Actualment la natació espanyola recull els fruits del treball realitzat a Sant Andreu i Sabadell i això cal tenir-ho en compte. Als joves el centre que tenim al CAR la Federació Catalana va bé, i pensem que aquests nedadors poden ocupar les places d’alt rendiment que s’oferten i alhora els clubs que tenen múscul poden seguir aportant bons valors. A waterpolo és on estem indubtablement millor… Sí, som al cim, i és una cadena, tecnificació catalana al CAR, equips de clubs, selecció espanyola. Vivim un moment envejable per als altres, estem a les competicions europees de clubs i la selecció nacional aconsegueix els seus grans èxits. I a artística, es manté una certa consolidació. De dos o tres clubs que teníem s’han passat a sis o set, i això és una excel·lent realitat”. A la natació actual, tant a nivell català com espanyol, els Masters estan creixent exponencialment. “Si i aquí es nota, nosaltres hem ajudat també que es desenvolupi molt la modalitat d’Aigües Obertes”.

El panorama que albira el president Bosch, amb nou mesos llargs al càrrec, no és pessimista, al contrari, només que caldrà superar el handicap energètic que cada vegada ofega més les entitats de base, les que “fan” la natació. En un any preòlímpic, Catalunya, segurament marcarà la seva empremta en els equips que acudiran a París, però, seria molt profitós reactivar els criteris de preparació de l’alt rendiment, escoltant els arguments dels uns i dels altres, per portar el projecte a bon fi.

Foto portada: el president de la Federació Catalana de Natació. Autor: cedida.

Comments are closed.