Paula Leitón

Espanya ensopega contra la bèstia negra americana i queda fora de la final del Mundial

El clàssic del waterpolo mundial de la darrera dècada, Estats Units – Espanya, ha tornat a caure del costat nord-americà. La selecció dirigida per Miki Oca, actual subcampiona olímpica, mundial i europea, no ha pogut amb el combinat que les va privar de l’or olímpic a Tòquio 2021 i que ara les ha deixat fora de la final del Mundial. Espanya haurà de lluitar pel bronze contra la guanyadora de l’Hongria – Grècia.

Podria haver estat perfectament una final del mundial, i més amb Països Baixos eliminada a quarts de final. Però els quadres són capritxosos i van dictaminar un Espanya – Estats Units a les semifinals. Ara les nord-americanes enfilen una nova final mundial i les espanyoles s’hauran de refer ara del cop per alçar la medalla de bronze, sempre meritòria.

Estats Units ha sortit en tromba i ha arrossegat el combinat espanyol en el primer quart amb un parcial d’inici de 3 a 0, que posava molt distància des de l’inici. Remar en contra per l’equip de Miki Oca contra un rival que apreta al màxim des del primer fins el darrer minut. Tot el partit a remolc. Però l’Espanya de Maica Garcia, Anni Espar o Bea Ortiz curtida en mil batalles ho ha lluitat fins el final. Bona reacció en el segon quart, amb una gran actuació de la jove Piralkjova (tres gols al final del partit) i diana de la sabadellenca Nona Pérez per empatar (4-4), tot i que s’ha marxat al descans llarg amb un 6-4.

No obstant, la remuntada ha estat un miratge. En el tercer quart les nord-americanes han trepitjat l’accelerador fins el 8-4 a meitat de quart i el 10 a 7 a falta de vuit minuts. El darrer quart, d’igualtat, ha començat amb l’onzè gol d’Estats Units, ja definitiu (11-7). Les golejadores Judith Forca i Bea Ortiz han acabat el partit en blanc, com també les boies Maica Garcia i Paula Leitón.

Al final 11-9, un cert miratge perquè les distàncies durant els 32 minuts han estat més grans. Espanya, a pensar en el bronze. L’equip de Miki Oca jugarà dissabte contra el perdedor de l’altra semifinal: Hongria – Grècia.

Foto portada: Paula Leitón, en la semifinal del Mundial de Doha. Autor: RFEN.