Manu Guix

Manu Guix (compositor): “em considero un etern aprenent en l’ofici de fer música”

Fresc Festival patrocina aquesta secció
Fresc Festival patrocina aquesta secció

El compositor, pianista i intèrpret Manu Guix presentarà a la nostra ciutat dins del Fresc Festival el seu darrer disc Després de tot, transcorreguts més de cinc anys de silenci discogràfic. Serà el proper dimarts 3 de juliol a l’Amfiteatre del Jardí de l’Espai Cultura Sabadell i amb les entrades exhaurides. Parlem amb ell abans del seu concert a Sabadell.

La propera setmana presentaràs el teu nou treball titulat Després de tot. Com serà aquest concert?
La gent trobarà un concert dels que estem portant a terme dins la gira Després de tot, dels que ja portem uns quants concerts fets arreu de Catalunya i encara ens queden molts més per fer. Crec que serà un concert molt especial, perquè hem esgotat totes les entrades i això em fa increïblement feliç. En ell repassarem tot el repertori d’aquest nou disc i temes d’altres discos anteriors. Comptem amb una gran banda formada per Oriol Cusó, al saxo, Jordi Franco, al baix, Jordi Roquer, a la guitarra, Toni Pagès, a la bateria, Jaume Peña, a la trompeta i jo mateix a la veu i el piano.

Després de tot ha arribat cinc anys més tard de l’anterior treball. Perquè has trigar tant a treure el nou disc?
La veritat és perquè tinc la immensa sort que tinc molta feina. Els meus pares sempre em deien que tinc una flor al cul. Quan acabo un projecte, després me’n surt un altre i així vaig encadenant coses que realment m’agrada molt fer. He fet moltíssim teatre musical, he composat el Petit Príncep, Molt soroll per no res al Teatre Nacional de Catalunya, he fet molta televisió, molta ràdio. Han estat cinc anys intensos en els que no he parat de treballar i fer coses, també he creat una família i he tingut dos fills, però sempre hi ha alguna cosa que em fa preparar un nou disc. Per això vaig trigar tant. El que sí que he aprés és que no he de deixar passar tant de temps entre un disc i un altre.

Parles de la teva feina al món del teatre, la televisió, la ràdio. Com aconsegueixes compaginar-ho tot?
Sincerament no en tinc ni idea. Ara mateix estic en el moment més boig de la meva vida professional. Mai havia estat fent tantes coses com ara. Ara mateix estic en plena gira de Operación Triunfo, voltant per tota Espanya, estic al mig de la gira Després de tot, estic arrencant els assajos d’un nou espectacle musical, La jaula de las locas, que estem preparant juntament amb Àngel Llacer i que estrenarem al setembre al Teatre Tívoli de Barcelona, estem també amb els càstings de Operación Triunfo de la nova edició que arrencarem al mes de setembre i també estem treballant en la propera temporada de El petit príncep. En fi, la veritat és que no sé com m’ho faig, potser la fórmula és no pensar més enllà del que em toca fer avui. No penso en el què he de fer la setmana que ve perquè sinó no dormiria.

Ja que t’has referit al programa de televisió Operación Triunfo, com ha influenciat aquest programa en la teva carrera professional?
He fet totes les edicions de Operación Triunfo. Hi vaig començar a treballar quan va començar al 2001 fins ara. Per a mi és una feina meravellosa que faig envoltat d’amics on em sento com a casa, tant amb la Noemí Galera com en Tinet Rubira, com tot l’equip de Gestmusic. Per a mi és un honor i un orgull formar part d’un programa de televisió que ha fet història i que és un fenomen de masses. El programa ha tingut edicions que han funcionat més i d’altres menys i ara està a dalt de tot i amb un èxit espectacular.

Perquè creus que ara torna a estar tant de moda Operación Triunfo?
Crec que una de les claus és haver deixat descansar el format durant set anys. La última edició es va fer al 2010-2011 i no es va tornar a emetre fins el 2017. Això ha generat una nova formada de públic que no coneixia el programa, ho han descobert ara i ho han gaudit.  Una altre factor podria ser l’aposta de Gestmusic per tot el que és la integració del programa a les xarxes socials i emetre 24 hores a través de Youtube. Aquesta va ser una decisió valenta i agosarada però totalment encertada i ha fet que la gent jove s’hagi enganxat.

Tornant al disc, has dit en algunes ocasions que Després de tot és el millor disc de la teva vida. Per quina raó?
Doncs perquè em considero un etern aprenent en l’ofici de fer música i de fer cançons. Cada dia aprenc una mica més i com que és el últim disc que he fet, és el que he fet en el moment que en sé una miqueta més. Sempre afegeixo que és el disc de la meva vida fins ara. De tots els que he fet crec que és el millor i és del que em sento més orgullós tant a nivell de la composició, de les lletres, a nivell sonor i d’arranjaments. També és el disc més complex, on hi ha participat més musics. De tots els que he fet és el que me’n sento més orgullós.

Tens ganes de tornar a la ciutat per fer un concert?
Tinc moltes ganes de tocar a Sabadell. Fa una vintena d’anys que vaig actuar fent musicals a La Faràndula i al Teatre del Sol.  És el primer cop que un disc meu funciona tan bé amb una gira de més de 30 concerts per endavant i he descobert que quan sóc més feliç és en un concert tocant les meves cançons.

Foto portada: Manu Guix. Autor: Cedida.