Un moment de la cata de vermuts organitzada com a presentació informal de la fira Va de Vermut. Autor: D.Jiménez.

La Fira Internacional del Vermut i l’Aperitiu Vadevermut, a Fira Sabadell al març

La Fira Internacional del Vermut i l’Aperitiu VadeVermut confia aquest any en Sabadell per organitzar la seva novena edició. Ho farà els dies 16 i 17 de març a Fira Sabadell. Es tracta d’un esdeveniment gastronòmic i festiu que té gran tirada cada any a Barcelona però que aquest any aterra a Sabadell en bona part pel sommelier i especialista en vermut sabadellenc Josep Querol, qui en farà la principal masterclass.

Querol és un sabadellenc polifacètic i, entre moltes altres facetes (fòssils, memòria històrica, crítica gastronòmica, fotografia…), té en el vermut una de les seves principals aficions. A casa seva, ubicada al barri de la Creu de Barberà, acumula centenars de referències. A més, n’és tot un estudiós i un gran especialista. Tot sovint fa masterclass i en farà la principal de la fira Vadevermut.

El vermut és molt més que un vi especiat. En els darrers anys viu tot un boom. Està de moda. Però sempre ha estat aquí. Els aficionats a aquesta beguda espirituosa tenen una cita a Fira Sabadell els propers 16 i 17 de març. S’hi trobaran les millors marques del món i professionals destacats del sector. La fira ha celebrat ja vuit edicions, bàsicament a Barcelona i a emplaçaments com el Teatre Nacional de Catalunya, la nau Bostik o les cotxeres de Sants. La presentació oficiosa de l’edició sabadellenca es va celebrar el passat dilluns amb Josep Querol, el sabadellenc que farà la primicial masterclass.

Un moment de la cata de vermuts organitzada com a presentació informal de la fira Va de Vermut. Autor: D.Jiménez.
Un moment de la cata organitzada com a presentació informal de la fira. Autor: D.Jiménez.

Querol, purista, apunta alguns secrets d’aquesta beguda tant de moda.

  • En primer lloc: diguin el que diguin no la van inventar els italians, qui sí en van saber treure profit. Però el vermut es va inventar en un monestir dels dominics a Alemanya. El licorista torinès Antonio Benedetto Carpano va aconseguir que li atorguessin l’invent a finals del segle XVIII.
  • En segon lloc: sense donzell no hi ha vermut. Poden haver-hi moltes fórmules però totes passen per la presència de vi, òbviament, i d’aquest botànic.
  • La tercera: no tothom qui es diu fabricant de vermut ho és, malauradament. “Molts subcontracten i no elaboren”, finalitza.
  • I quart: almenys calen 27 tipus d’espècies diferents perquè un vermut “comenci a ser un vermut”.

En resum: “el vermut és un producte complex i com tot, es paga. No hi ha el bon vermut barat”, insisteix. Qui en vulgui saber més, tindrà accés a la fira Vadevermut els propers 16 i 17 de març a Fira Sabadell. Hi haurà productors, degustacions, tallers, masterclass. Una fira gastronòmica per passar-hi el dia. Fins el 10 de març les entrades costen tres euros. Després, i a taquilla, costaran quatre euros.

Foto portada: un moment de la cata de vermuts organitzada com a presentació informal de la fira Va de Vermut. Autor: D.Jiménez.

Comments are closed.