La sabadellenca Goretti Pérez, impulsora de la fira Vadevermut, al Passeig de la plaça Major. Autor: J.d.A.

Goretti Pérez (Vadevermut): “el vermut ja és tradició per a un públic massiu”

La sabadellenca Goretti Pérez organitza la fira Vadevermut, que fa anys s’ha dut a terme a Barcelona però aquest cap de setmana aterra per primera vegada a Fira Sabadell. Dos dies per conèixer més la cultura del vermut.

Fira Sabadell acull aquest dissabte (de 11 a 23 hores) i diumenge (de 11 a 20 hores) la novena edició de la fira Vadevermut. El preu de l’entrada costa quatre euros a taquilla (consumicions a banda). El preu mínim és de 2,5 euros per vermut.

Què trobaran els que vagin a Fira Sabadell aquest cap de setmana?
La fira Vadevermut és una fira gastronòmica en la que el protagonista és el vermut com a beguda amb el concepte de l’hora del vermut. Què significa? Anar a fer el vermut. Hi ha gent que va a fer el vermut però no pren vermut. Per tant, el vermut és el protagonista i hi haurà marques de tot el món, però també hi haurà cervesa, refrescos, cava, cafè.

I menjar?
Òbviament. Hi haurà uns 30 expositors i la meitat seran gastronomia. L’altra meitat de vermuts i altres begudes. Tindrem una vintena de marques de vermut. Nosaltres com a organització tindrem una barra amb diversos productors de vermuts, la majoria de marques estrangeres. Molts fabricants volen ser presents a la fira però sense assumir els costos de muntar un estand: tindrem marques alemanyes o australianes. Catalunya som el bressol del vermut i tenim moltes marques de tot el món que ens volen acompanyar.

És una fira de tot el dia? El vermut està molt associat al migdia.
No necessàriament. Hi ha gent que fa el vermut, prengui vermut o no, al migdia, la tarda o el vespre.

Com es complementa la fira? Hi ha música? Tallers? Demostracions?
Tindrem música tot el dia i diverses actuacions. Dissabte anirem més enfocats al swing. A les quatre hi haurà una classe oberta amb els Swincopats, que són de Sabadell. I diumenge estarem més enfocats a la rumba, que també està associada a fer el vermut. A més a més, a la tarda tant dissabte com diumenge tindrem un DJ que posarà música pop i disco retro. Jo soc de Sabadell i he estat carn de Piú, de la Zona Hermètica… hem demanat que vagi a buscar una mica aquell ambient sense arribar a la música màquina. Per als nostàlgics de la festa de Sabadell serà un ambient memorable.

Teniu expectatives de quanta gent us visitarà?
La mitjana d’assistents a les nostres fires anteriors són de 6.000 persones. Però al canviar de ciutat es fa difícil de dir. L’any passat vam tenir un 30 per més cent més d’afluència al Teatre Nacional de Catalunya. Va ser una bogeria! Però si aquest any estem a la mitjana ens donarem per molt satisfets.

Tot es farà dins del recinte firal o hi haurà activitats exteriors?
Tot és dins tot i que al pòrtic de la fira hi haurà taules i cadires per qui vulgui sortir una estona. A més Fira Sabadell ens permet tenir una sala infantil, on hi haurà jocs, contes i una monitora.

Sempre heu fet la fira a Barcelona. Com va sorgir fer-la a Sabadell?
L’any 2019 la vam fer a Madrid. Però a Barcelona hi hem estat sempre perquè vivim allà i perquè sembla que tot s’ha de fer a la capital. Però fa anys que volem anar movent la fira. Hem anat creixent i hem anat canviant de lloc. En aquesta edició no la podíem fer als jardins del TNC, jo soc de Sabadell, hi tinc un vincle, i Fira Sabadell és un molt bon lloc. Ben ubicat. La RENFE a la porta. Els FGC a cinc minuts. Un recinte firal meravellós, que encara sembla nou de trinca.

Saps que pels de Sabadell és fàcil baixar a Barcelona, però no és tan fàcil moure els de Barcelona cap a Sabadell. Com fareu per superar aquest repte?

Sempre l’hem feta a Barcelona i en realitat no sabem del tot com anirà. Però sí que els assistents ens segueixen, han vingut a totes les edicions, són fidels i confiem que ens acompanyin.

Voleu fer itinerar la fira Vadevermut. Us plantegeu fer més edicions a Sabadell o canviareu d’escenari?
Hem de veure com funciona aquesta edició. Buscar espais no és fàcil. Més aviat és esgotador en realitat. Barcelona ja és un problema per un tipus de fira així a no ser que puguis pagar Fira Barcelona. Si la fira funciona aquest cap de setmana, segurament la repetirem aquí l’any vinent.

A qui us dirigiu? Qui no pot faltar?
Una mica oberts a tothom però sobretot a parelles i grups d’amics de 35 fins els 50 anys.

Deies que Catalunya és el bressol del vermut. Però fa 20 o 30 anys el vermut era com una beguda de segon ordre.
I 10 anys!

Era com una beguda de segona.
Era el que bevien els nostres avis en aquelles bodegues cutres a les que no entraves ni per anar al lavabo.

I com es va posar tant de moda de nou el vermut?
Van coincidir dos factors. Per un costat la crisi del 2008. Ens va enganxar amb la moda del gintonic, que podia costar 10, 12 o 15 euros amb totes les fruites i l’amanida a dins. Per altra banda, hi havia molts bars a Barcelona que es van traspassar, molts a la comunitat xinesa. I va haver-hi com un moviment d’alguns blocs, entre ells el nostre, per reivindicar els bars autèntics. Barcelona no només és Gaudí, també les seves botigues, els seus bars, els seus barris. Per anar a un Starbucks pots anar a Miami o a qualsevol lloc. Hi havia molta riquesa de bodegues a Sant Antoni, a Sant Andreu, a Horta, a Sarrià. I es va posar en valor un altre cop aquell ambient. Així que per una banda, el preu. Un gintonic 12 euros. Un vermut dos euros, fins i tot 1,5 euros. Per altra banda, valorar de nou el de sempre. I per aquí va començar tot un boom.

De tot això en fa ben bé una dècada. La febre pel vermut continua. Per què?
Nosaltres fem la fira des de l’any 2016. I el vermut ja no és una moda. El vermut ha arribat per a quedar-se. Parlar de la moda del vermut ja està passat de moda. La moda va arribar i es va quedar. El vermut ha tornat a ser tradició per un públic massiu.

Foto portada: la sabadellenca Goretti Pérez, impulsora de la fira Vadevermut, al Passeig de la plaça Major. Autor: J.d.A.