Foto portada: tortells de la Pastisseria Sant Marc. Autor: Alba Garcia.

La ruta dels tortells: quin és el millor de Sabadell?

El tortell de Reis és el colofó de les festes nadalenques. Un clàssic que no envelleix però evoluciona mantenint el seu atractiu. On el fan bo a Sabadell? Ho hem preguntat entre la nostra comunitat a Facebook i Instagram. Hem rebut respostes de tot tipus, i una vintena de recomanacions. Les següents són les més habituals.

Pel que fa als tortells, la cosa va de santoral. I és que els tres establiments més recomanats porten nom de sant. La pastisseria Sant Marc (avinguda de Barberà, 203 i també al Passeig del Comerç, 19) és l’establiment que més recomanacions ha obtingut a Facebook. El forn de Sant Jaume (Àngel Guimerà, 9) li va a continuació. “La massa és exquisida; única”, diu @laurasolerro a Instagram (IG). I en tercer lloc la pastisseria Sant Jordi, també amb doble establiment (Sol i Padrís, 68 i avinguda de Barberà, 106). “El de nata amb crema cremada a la base del tortell i el de massapà”, ens diu @catiullsverds a IG.

Tortells de Reis, a la pastisseria Sant Marc. Autora: Alba Garcia.

D’altra banda, la clàssica pastisseria Sallés (Escola Industrial, 15) és un establiment molt recomanat. “Els millors ingredients, mans expertes i artesanes”, diu @xavijord a IG. També el forn Benet, a l’avinguda de Barberà, 81. “Artesanal”, comenta @petitairodona. I la Palma, a la carretera de Barcelona. “Sabor tradicional de tota la vida. Només farcit de massapà”, ens recomana @erikagp1981 a Instagram. “Tot l’any esperant el seu tortell de massapà”, diu @esteritus. Entre totes aquestes recomanacions també es cola la pastisseria Joan (avinguda de la Concòrdia, 8). “Farcits al moment, pastisser de tota la vida, qualitat i preu immillorable”, ens diu Montse Morales a Facebook.

Els més buscats: el de massapà i el de nata

Aquest any els preus dels tortells es contindran, segons el Gremi de Pastissers de Barcelona. “La gent tindrà el mateix tortell de Reis pel mateix preu que l’any passat”. Així ho ha dit el president del Gremi de Pastissers, Antoni Bellart, a l’ACN. Preveu que se superaran les vendes d’aquest producte artesanal respecte a l’any que ha quedat enrere, que “ja van ser bones”, recorda. El tortell de massapà i el de nata són els més demandats per la clientela, apunta el president de l’entitat, però indica que hi ha “innovacions” de gianduia i lemon pie que també guanyen protagonisme a les taules.

Les vendes dels tortells de Reis superaran el milió d’unitats, segons els pronòstics de Bellart. Una xifra que s’ha consolidat des de fa cinc o sis anys: “Som vuit milions i toca un tortell per cada vuit persones, cosa que és normal”. “El dia fort” de vendes és el 6 de gener, quan es concentra al voltant del 80 per cent, encara que sosté que a partir del dia 5 la gent comença a adquirir-los.

Foto portada: tortells de la Pastisseria Sant Marc. Autor: Alba Garcia.

Comments are closed.