Cavalcada de Reis de Vallromanes al Vallès

A la nostra comarca els Tres Reis d’Orient, juntament amb el tió de Nadal, són els personatges màgics que porten els regals als infants. El dia de Reis és una de les festes més esperades de tot l’any per la mainada. La nit anterior arriben els Reis. És una nit màgica que omplirà el carrers de llums, carrosses i caramels, la qual vol representar el camí dels Reis Mags cap a Betlem -seguint la llum de l’estrella- per trobar al nen Jesús; segons ens explica l’evangeli de Mateu – Mt, 2, 1-12: «1 Després que Jesús va néixer a Betlem de Judea, en temps del rei Herodes, vingueren uns savis d’Orient i, en arribar a Jerusalem, 2 preguntaven: On és el rei dels jueus que acaba de néixer? Hem vist sortir la seva estrella i venim a adorar-lo…»  Els Reis, és una festa de tradició cristiana i medieval que basant-se en l’evangeli de Mateu -posteriorment els evangelis apòcrifs  i la tradició desenvoluparan la història-  commemora que uns savis o mags – en general se’ls anomena Reis d’Orient, Reis Mags, Reis Mags d’Orient, Reis, i Reixos en parlars occidentals- van anar a adorar el nen Jesús amb presents i li van oferir or, encens i mirra. El nombre de Reis en el relat evangèlic era indefinit; a partir del segle VI hom establí el nombre de tres i es començà anomenar-los: Melcior, Gaspar i Baltasar.

A partir del segle XIX, s’originà la nit de Reis. L’ofrena, segons l’evangeli de Mateu i la tradició, feta al nen Jesús es començà es estendre a tots els infants durant el Nadal prenent com a referència la tradició de Sant Nicolàs. Es van iniciar les cavalcades. Aquestes es començaren a fer a les terres catalanes a la segona meitat del segle XIX. Així, la Cavalcada de Reis d’Alcoi (1866 i des de 1885 de forma constant), la Festa dels Reis d’Igualada (1895) i la Cavalcada dels Reis de Sant Vicenç dels Horts (1896) són les més antigues que tenim documentades. La Cavalcada de Barcelona, tot i la referència de 1855 al «Diario de Barcelona» no es començà a celebrar de manera regular fins ben entrat el segle XX. D’aquesta manera s’anà desplaçant la vessant religiosa de la festa convertint-la en una de caràcter laic i popular.

La festa dels Reis – una de les epifanies del món cristià – se celebra el 6 de gener. La vigília, el 5 de gener, els infants surten al carrer a esperar la seva arribada per tal que no s’oblidin de deixar els regals demanats. Els Reis desfilen precedits dels seus ajudants: patges o emissaris – a alguns llocs  ben característics: patge Xiu-Xiu, Gregori, Xumet, entre altres, els quals anuncien l’arribada dels Reis i recullen les cartes dels nens i nenes amb la llista de regals i joguines que desitgen. Els Tres Reis se solen distingir pel seu color: el rei blanc (Melcior), el rei ros (Gaspar) i el rei negre (Baltasar); i, com cada any, ja sigui amb tren, cotxe, carrosses i tot tipus de mitjans els Reis arriben  al Vallès. Enguany, segurament hauran de canviar d’hàbits a causa de la pandèmia -a alguns llocs amb cita prèvia, streaming o a certa distància, entre altres- però de ben segur la seva màgia els permetrà ser als municipis i pobles de la comarca amb els regals i la il·lusió de sempre.

Volem recordar una de les cavalcades del Vallès, la de Vallromanes de 2019, la qual té lloc cada any. A la tarda de la vigília de Reis, Melcior, Gaspar i Baltasar acompanyats dels seus patges arriben, muntant a cavall, al pessebre vivent format per quasi un centenar de nens i nenes que fan de dimonis, pastorets i altres personatges. Se’ls hi fa una primera rebuda i lliurament de cartes. Després tots aquests nens pugen a les carrosses i comença la cavalcada pels carrers del poble fins a arribar al Casal de Cultura on descansen per continuar recollint  i reben més cartes de la quitxalla.

Els habitants de Vallromanes aporten el seu temps per bastir i decorar les carrosses. Com ens comentava el seu alcalde, David Ricart, es produeix una interacció amb tothom del poble: els patges, que ara tenen 18 anys i acompanyen als Reis, portaven anys fent de dimonis – des dels sis anys- i d’aquí uns anys faran de reis; d’aquesta manera es va encadenant una seqüència en la qual participa gent de totes les edats. El tarannà local fa que la Cavalcada de Reis de Vallromanes tingui la seva especificitat, però alhora no perdi el seu caràcter de festa universal. Després de la Cavalcada de Reis, l’endemà del dia de Reis acaben les vacances escolars i es torna a recuperar el ritme laboral. És la màgia dels Reis d’Orient.

Comments are closed.