Coro Sentmenat

El Coro de Sentmenat al Vallès

L’any 1895, un grup de joves jornalers i obrers de Sentmenat van decidir fundar la Societat Coral Glòria Sentmenatenca inspirant-se en el moviment coral claverià. La Societat es basava en els valors de l’associacionisme cultural català de mitjans del segle XIX i en els ideals del músic Josep Anselm Clavé (1824-1874). D’aquesta manera, naixia el Coro de Sentmenat; una entitat centenària sense ànim de lucre.  L’associació s’erigia com un lloc de cultura i lleure pels obrers, on primerament el cant coral, però també el ball de gitanes, les caramelles i altres manifestacions de cultura popular es volien preservar, fomentar i promocionar. D’aquí el seu nom complert Societat Coral Obrera “La Glòria Sentmenatenca”.

Ben aviat el local on es trobaven quedà petit i varen comprar un terreny a la carretera de Caldes per endegar la construcció d’un edifici que complís les seves expectatives. Des del seu origen, l’autogestió de l’entitat serà una de les seves particularitats, la qual -a més de la seva aconfessionalitat  i apoliticisme- podem observar en la construcció de l’edifici a l’any 1908: bastit de forma desinteressada pels mateixos socis. Gairebé 100 anys més tard, en les obres de reforma de l’edifici, el fet es repetí amb el compromís voluntari i solidari dels seus associats. A la façana principal de l’edifici modernista hi destaca el bust d’Anselm Clavé i el nom de l’entitat: Societat Coral la Glòria. Des del 2016, l’edifici de la Societat Coral està declarat Bé Cultural d’Interès Local i forma part del catàleg de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Actualment la Societat acull de 700 a 800 socis de totes les edats i grups socials. Les activitats es porten a terme durant tot l’any i estan gestionades a través de les diferents seccions, sent la seva majoria setmanals. També es programen actes, exposicions, debats i d’altres que tenen una temporalitat anual com els Pastorets o les actuacions del Cor Jove. Podem comptar fins a 17 seccions, les quals ofereixen tota classe d’activitats. Cant coral: el Cor Jove, el Petit Coro  i la Coral IES. Pel que fa a la dansa: la secció Ball de Plaça, fundada al 1916, ha esdevingut centenària i compta amb balladors i balladores de totes les edats; tanmateix es ballen Catutxes, Xotis, Maixurca o Jota. A la Secció de Ball si ballen tota mena  de balls contemporanis (llatins o zumba) i de saló.  A la Country 100menat tenim seguidors del ball estatunidenc. El teatre esta representat per dues seccions: l’Aula de Teatre i el Teatre del Coro. L’entitat compta amb l’únic teatre de la població, el qual té un aforament de 235 butaques a la zona de Platea, sent la infraestructura més preuada pels socis i sòcies. A més d’aquest teatre, es disposa de dues sales polivalents: el Salonet i la sala de música; el cafè del Coro, cafeteria i punt de trobada i socialització; i els espais a l’aire lliure: terrassa i patí. Tots aquests espais possibiliten l’activitat de les diferents seccions. D’altra banda, el Coro també acull l’aspecte lúdic i esportiu: Secció d’Escacs i Secció Excursionista. A través de l’excursionisme s’ofereixen, entre d’altres, les caminades matinals; i s’intenta valorar el paisatge de Sentmenat molt lligat al passat agrícola, organitzant la jornada Entorns de Sentmenat. Recentment les seccions: K-Pop i Ioga Iynegar, ofereixen un ventall de noves activitats per atreure nous públics; i,  a la Taula de Debat es tracten temes d’actualitat i interès social i local.

La secció creada el 2007 i anomenada la Patilla ens mostraria els valors que pretén transmetre el Coro de Sentmenat. La secció neix amb la voluntat de reconstruir de forma voluntària l’edifici de la Societat Coral -com dèiem més amunt, tal com va succeir 100 anys enrere. Gairebé cada dissabte al matí, la secció es reuneix per acomplir la seva tasca i no hi falta l’esmorzar de germanor per fer més agradable la feina. També des de la Patilla, la colla de Fontaires organitzen equips de treball per a recuperar les fonts d’aigua que rodegen Sentmenat, les quals degut a l’abandonament de les activitats relacionades amb l’aprofitament del bosc, han anat quedant sepultades o en ruïnes. La sala que presideix l’entrada al Teatre del Coro concentra més d’un centenar de rajoles de diferents mides que commemoren l’espai destinat a la memòria de tots aquells que han col·laborant amb la Patilla tant econòmicament com manual en aquesta tasca.

L’entusiasme del voluntariat va permetre bastir un edifici i la restauració posterior salvaguardar un llegat històric del municipi. Però el llegat del Coro, va més enllà del patrimoni arquitectònic, l’edifici és un contenidor d’una massa social que dinamitza i promou la cultura popular a Sentmenat i la fa accessible a qualsevol persona que en vulgui formar part. L’any 1995, durant la celebració del seu centenari, va rebre la Creu de Sant Jordi. Des de l’any 2017 el Coro és membre de la Federació d’Ateneus de Catalunya. El 2019, Pep Morella, secretari de la Societat Coral, va ser escollit president d’aquest Federació. La Societat Coral esdevé un símbol del treball voluntari, sent una part inalienable de la identitat dels socis i sòcies que es transmet a les noves generacions. D’aquesta manera és possible la preservació, foment i promoció de la cultura popular i tradicional que esmentàvem al començament.

Comments are closed.