Els borregos de Cardedeu

Una especialitat de la rebosteria tradicional de la vila de Cardedeu (Vallès) és el borrego -fet amb anís i matafaluga, el qual se sol menjar sucat amb llet, cafè, xocolata, vi dolç o ratafia, entre altres. Ha estat, i és, un costum aturar-se al municipi per comprar borregos: particulars, viatgers d’autocars i antigament a la mateixa estació de tren. Hom els pot comprar a les fleques i pastisseries del municipi. Els borregos de Cardedeu són unes pastes dolces, de color torrat a l’exterior i groguenc a l’interior, amb forma i textura d’una petita llesca de pa torrat. Tradicionalment, hi ha dues maneres de fer-los: grossos -d’uns 5 cm- i  petits –d’uns 2 cm. Els ingredients principals són la farina, el sucre, mantega, ous i matafaluga; endemés d’altres ingredients que cada pastisser guarda en secret i que es transmeten de generació en generació. Es diu que els borregos tenen qualitats diürètiques -per la llavor de comí i les diferents herbes aromàtiques- cosa que en temps passats feia que els apotecaris i farmàcies els recomanessin pel mal d’estomac. Avui en dia, podem trobar diferents especialitats de borrego, principalment: el tradicional cruixent, el tou, el de xocolata i el torró de borrego.

Des del segle XIX tenim documentats  els borregos en una llista de la compra -tot i que el successors de Domingo Vila parlen de la fabricació  en el seu forn al 1770. A l’any 1878, Pere Sabatés -encarregat de la Fleca Vella de Cardedeu- va fer arribar un lot de borregos a Alfons XII i la casa reial, que el va distingir amb el títol de « Proveïdor de la Real Casa». Aquest fet juntament amb el pas del ferrocarril i la presència d’estiuejants a la vila, els quals en portaven als amics i coneguts de Barcelona, va fer que la popularitat dels borregos anés creixent i es venguessin a totes les fleques de la població; fins i tot, com dèiem més amunt, dins de l’estació del tren on la «la Rosa dels borregos» els oferia als trens que passaven. A l’any 1936 es van deixar de vendre a l’estació, però la seva fama no va decréixer. Avui gaudeixen de la marca registrada: Borregos de Cardedeu, producte artesà de qualitat.

Com ens comentava la Dolors de la pastisseria Ricós, el procés d’elaboració es completament artesanal. Primer es pasten, un cop pastats es posen al taulell i es van pesant per tal de fer les diferents barres d’on sortiran els borregos grossos i els petits. Es col·loquen en llaunes: en la dels grossos ni van 5 i en la dels petits 8. Tot seguit es deixen fermentar i després s’enfornen. Un cop cuits es treuen i es deixen refredar. Després es trenquen manualment i es posen a torrar primer d’una cara i després de l’altre. Un cop fets s’envasen. Aquest és bàsicament el procés que, com dèiem més amunt, té com ingredients: farina, aigua, llevat sucre, mantega, matafaluga; i el secret  i tècnica de cada mestre pastisser. Entre altres pastisseries tradicionals, trobem la històrica Pastisseria Domingo Vila -avui en dia tancada definitivament, la Pastisseria Eric Pastisser, la Pastisseria Piella i la Pastisseria Ricós.

També, com dèiem, trobem noves especialitats de borregos a les pastisseries: com el borrego tou -una variant del tradicional, del qual n’és la base, i es ven amb barres allargades- i el torró de borrego -presentat a la Fira de Nadal a l’any 2000 i elaborat amb borrego, comí i massapà- han estat una revisió i adaptació de les velles receptes per acostar-se a nous públics. Efectivament, la Fira de Nadal i del Torró Artesà de Cardedeu -hereva de l’antiga Fira de Torrons i organitzada per l’Associació de Veïns del Centre i la col·laboració de l’Ajuntament– se celebra durant el segon cap de  setmana de desembre pels carrers del centre històric de la vila i compta amb la presencia de productes artesans i nadalencs i el gran protagonista: el torró artesà de borrego de Cardedeu juntament amb les diferents especialitats de borregos. Tot presidit per la pila de llenya encesa amb la flama del «Foc de Fira», la qual es baixa a l’església parroquial de Santa Maria el dia de la Puríssima i dona caliu als diferents actes de la Fira: danses, contes, nadales i l’escudella, entre altres.

Comments are closed.