RTV Cardedeu

Ràdio Televisió Cardedeu (RTVC)

A finals del segle XIX la vila de Cardedeu amb més de 1.500 habitants veia com el seu nombre d’habitants creixia. L’arribada del tren (1860), la carretera de Caldes a Sant Celoni (1864), la fi de les guerres carlines (a partir de 1873) i el fenomen de l’estiueig -del qual en va ser pionera- afavoria l’augment de la població. La seva situació propera al massís muntanyós del Montseny i la facilitat de comunicació va esperonar a una burgesia barcelonina, que buscava un ambient més saludable per passar els mesos d’estiu, a trobar en aquesta vila un lloc on construir les seves torres d’estiueig. També noves famílies de fora s’instal·laren al lloc. D’estil eclèctic i modernista hi podem trobar construccions d’Eduard Balcells, Josep Maria Ros i Vila, Manuel Raspall, entre altres, que van provocar un gran impacte social. Més endavant, al darrer terç del segle passat, la gran empenta cultural, esportiva i associativa dels seus habitants va permetre a la vila – ja amb més de 7.000 habitants el 1981- obrir camí en el món de la radiodifusió local i audiovisual amb la creació de la radiotelevisió de la vila. 

Activa des de fa més de 40 anys, Ràdio Televisió Cardedeu és la televisió local degana a l’Estat. Recordem que durant els anys 70 i 80 del segle passat solament es podien veure dos canals: TV1 i TV2 de Televisió Espanyola.

Va ser al Cinema Esbarjo de Cardedeu, el 7 de juny de 1980, quan Televisió Cardedeu va emetre per primer cop. Íntegrament en català –TV3 començà a emetre el 1983, trencant així el monopoli visual i obrint camí al sorgiment de les televisions locals. La inauguració de la cadena no arribaria fins a l’any següent. Després vindrien uns anys difícils: la Guàrdia Civil va clausurar l’emissió i es feren emissions discontínues i alegals fins a arribar a la normalitat. A partir de 1983 s’obre un període de tolerància en el qual es permeten les emissions de cobertura municipal i que no provoquin interferències en les estatals: una etapa de proliferació de les anomenades televisions locals o de proximitat. L’emissora rtvc esdevé un referent per la seva manera de funcionar: basada en la pràctica amateur, producció pròpia, continguts locals i normalització lingüística, entre altres.

Tot començà quan un grup d’aficionats a la ràdio – al voltant d’una “ràdio lliure” anomenada Ràdio Borrego– volien posar en marxa un projecte de televisió local al municipi i feren la primera emissió, com dèiem el 7 de juny de 1980. En un any varen aconseguir 300 socis que van fer una aportació de 5000 pessetes de l’època. Això va permetre comprar dos equips per fer emissions regulars. El projecte neix vinculat als habitants de la vila, creant-se l’associació cultural: Amics de Ràdio Televisió de Cardedeu; comptant amb l’ajut del consistori i la cessió d’un local per instal·lar la televisió. Els principis que guiaven el projecte era el de fer de la televisió un servei públic que possibilités l’expressió dels seus habitants i fos un instrument de comunicació entre ells. Continguts locals, polítics i culturals amb programes informatius, tertúlies, història local, musicals i altres, en els quals participaven les entitats de la vila i particulars. Aquest fet va engrescar a altres municipis a fer televisió i començaren les primeres trobades de televisions locals de Catalunya a Cardedeu. Després de superar nombroses dificultats legals i econòmiques, rtvc continua amb el mateix esperit de comunitat d’aquells anys vuitanta del segle XX i essent també un lloc de formació de diverses generacions de professionals.

Més de 40 anys informant de l’actualitat local i sent testimoni dels fets socials i culturals del municipi i l’entorn. Història audiovisual i patrimonial de Cardedeu, que l’any 2022 superava els 18.000 habitants.

Comments are closed.