Foto portada: Dalí. Autor: AMIC

6 maneres de visitar els museus catalans des de casa

A causa de la situació actual que estem vivint, us proposem diverses maneres alternatives de visitar els museus i equipaments museístics del nostre país. Les institucions culturals ofereixen moltes possibilitats digitals per gaudir del seu art, ja sigui mitjançant les col·leccions online, amb recorreguts virtuals, Apps o diverses iniciatives que han proposat aquests dies a les xarxes socials. Us recomanem sis maneres o opcions per visitar els museus catalans des de casa.

1. Museus catalans a Google Art Project

Google Art Project és un projecte de col·laboració entre Google i algunes de les institucions més importants del món amb l’objectiu de donar a conèixer als usuaris les obres d’art més representatives de forma molt detallada i oferir un millor accés a l’art a través d’internet.

Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) | Foto: Cedida
Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) | Foto: Cedida

Es pot consultar una selecció de les obres de les col·leccions que conserven en els seus fons i fer visites virtuals de les sales i dependències dels museus, amb tecnologia trekker. Podem trobar diversos museus catalans a la plataforma com el Museu Pau Casals al Vendrell, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu d’Art de Girona o la col·lecció de moda del Museu del Disseny de Barcelona.

2. Visites virtuals a través d’Apps

El Museu Egipci ofereix aquests dies de confinament la possibilitat de visitar la seva magnífica col·lecció d’art faraònic sense moure’t de casa. Us podeu descarregar l’APP de forma gratuïta a l’App Store o a Google Play, i un cop descarregada, només cal introduir la contrasenya ‘YoMeQuedoEnCasa’.

Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) | Foto: Cedida
Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) | Foto: Cedida

També el MACBA ofereix la possibilitat de descarregar-se la seva App de forma gratuïta (App Store o Google Play) per poder gaudir de tot el material artístic i històric que acull el museu sense haver de sortir de casa. També ha posat en marxa un particular ‘Diari de confinament‘, en el que recull opinions i reflexions d’artistes sobre una idea àmplia de confinament, no només físic.

3. Visitar els principals museus a travès de les seves webs

Els principals museus del país ofereixen a través de les webs, la possibilitat de visitar les seves col·leccions permanents i de fer recorreguts interactius. És el cas del Museu d’Història de Catalunya amb la seva exposició permanent ‘La memòria d’un país‘; l’MNAC amb un extens catàleg online i la possibilitat de fer itineraris virtuals; o l’arxiu en línia del mNACTEC amb fotografies, llibres antics i diversos documents audiovisuals.

Teatre-Museu Dalí a Figueres | Foto: Cedida
Teatre-Museu Dalí a Figueres | Foto: Cedida

4. Quatre genis a l’abast de la mà

També tenim la possibilitat de redescobrir, a través de les webs dels seus museus o fundacions, l’obra de quatre genis de ‘casa nostra’ de la història de l’art: Miró, Picasso, Dalí i Tàpies. El Teatre-Museu Dalí ens ofereix la possibilitat de realitzar recorreguts virtuals per algunes sales del museu a través de fotos panoràmiques 360º i veure algunes de les seves obres a la col·lecció online.

Museu Pau Casals al Vendrell | Foto: Cedida
Museu Pau Casals al Vendrell | Foto: Cedida

La Fundació Joan Miró, a banda de poder consultar la seva col·lecció, a engegat la campanya #Miróacasa, una iniciativa digital amb diferents propostes per a tots els públics. També es pot visitar la col·lecció de la Fundació Tàpies i gaudir de més de 150 vídeos i de les conferències realitzades a la Fundació els darrers anys al seu canal de Youtube. I per últim, a la web del Museu Picasso també es poden veure una selecció d’obres de la col·lecció permanent, fer un itinerari virtual pels patis del Museu o seguir les activitats que ens proposen a través de la iniciativa #MuseuPicassoVirtual a les seves xarxes socials.

5. App Visitmuseum

Visitmuseum és una aplicació (App Store o Google Play) que posa al teu abast el patrimoni cultural i artístic dels museus de Catalunya. Es pot accedir a una informació completa sobre 244 museus, centres d’interpretació, jaciments i espais visitables.

Museu de la Vida Rural | Foto: Espluga Turisme
Museu de la Vida Rural | Foto: Espluga Turisme

Ofereix una breu presentació de l’equipament museístic, un recorregut pels principals àmbits temàtic

6. Museus en línia

Museus en línia és una plataforma del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que recull de forma digital les col·leccions dels diversos museus del país. S’hi poden trobar més de 250.000 objectes de 45 museus catalans, com per exemple el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, la col·lecció de ceràmica del Museu del Disseny de Barcelona o el Museu del Joguet de Catalunya a Figueres.

Foto portada: una imatge de Dalí. Autor: AMIC