Catalunya és un país amb un ric patrimoni arquitectònic, monumental, artístic i arqueològic que s’escampa al llarg de tot el territori. Castells, monestirs, ruïnes romanes, basíliques o esglésies… que de ben segur molts de nosaltres aprofitem els caps de setmana, per sortir a visitar-los, i a descobrir part de la nostra cultura i història com a país.
Ja que a causa de la situació actual de confinament, ens és impossible fer-ho, us els proposem visitar des de casa! Hem fet un recull d’alguns dels tresors més significatius del nostre patrimoni que es poden visitar virtualment. Us els mostrem a continuació:
1. Monestir de Pedralbes
Un dels tresors de Barcelona és el Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, situat al barri de Pedralbes i que pertany a l’orde de les clarisses. Promogut per Elisenda de Montcada, esposa del rei Jaume II, l’any 1326, és tot un símbol del poder femení. Recentment, el monestir ha estrenat una exposició de llarga durada amb tecnologia 3D: Rere els murs del monestir. Set-cents anys d’una història en femení, acompanyada d’una web interactiva que repassa la història de l’edifici; i un videojoc immersiu de tipus serious game (amb finalitat formativa), que es pot descarregar des de la mateixa web.
2. La Pedrera – Casa Milà
La Casa Milà a Barcelona, coneguda com La Pedrera pel seu aspecte exterior, semblant a una pedrera a cel obert, va ser la darrera obra civil de Gaudí. Va suposar la ruptura amb els esquemes del seu temps, amb una estructura de columnes i plantes lliures de murs de càrrega, la façana autoportant i la construcció del garatge soterrat; i fou molt polèmica a causa de les agosarades formes ondulades de la façana de pedra i els ferros forjats retorts que en decoren les balconades i finestres, dissenyats en gran part per Josep Maria Jujol. A través de la seva web es pot fer una visita virtual i al seu canal de YouTube es poden visualitzar 11 vídeos fets amb Daniel Giralt-Miracle, historiador de l’art i expert en l’obra d’Antoni Gaudí, i que ens permeten veure algunes de les aportacions arquitectòniques que va fer en la construcció de la seva obra civil culminant.
3. Les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll
Les pintures romàniques de l’església de Sant Climent de Taüll (declarades patrimoni mundial per la UNESCO), són una de les joies més importants del romànic català. La pintura original data del segle XII i actualment es conserva al Museu Nacional d’Art de Catalunya a Barcelona, MNAC. Fa pocs anys, a l’església de Sant Climent de Taüll, s’hi va desenvolupar un projecte absolutament innovador de restitució pictòrica, que a través del vídeo mapping, ens mostra com seria l’església al segle XII, presentant les pintures integrades en la mateixa arquitectura de l’edifici.
4. Castell de Cardona i la Col·legiata de Sant Vicenç
El castell de Cardona, edificat el segle IX per ordre de Guifré el Pilós, és tot un símbol de la resistència dels catalans a la Guerra de Successió. Alçat damunt un turó, des d’on es disposa d’una impressionant i excepcional panoràmica de la zona, que podeu apreciar en aquesta visita virtual. Hi destaquen la seva torre circular d’estil romànic, anomenada ‘de la Minyona’ així com La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, una obra mestra del romànic català i un referent internacional del primer romànic. En aquest vídeo podeu reviure la restitució de les pintures murals romàniques que decoraven la galilea a partir de la tècnica de restauració pictòrica Papelgel.
5. Sagrada Família
La basílica de la Sagrada Família és l’obra mestra de Gaudí, tot un símbol de la ciutat de Barcelona i el monument més visitat del país i de l’Estat espanyol. Aquest Temple Expiatori, màxim exponent del modernisme català, és una mostra de la plenitud artística de Gaudí, quan en els darrers anys va arribar a la culminació del seu estil naturalista. Ara a través de la seva web, es permet fer-hi una visita virtual, apreciar la varietat de formes geomètriques, envoltar-se per la llum i gaudir d’aquest espai inspirador i especial.
6. La Tarragona romana
Tarragona atresora una gran quantitat de vestigis romans que fan palesa la importància que va tenir la imperial Tarraco, capital de la província Hispania Citerior. És l’única ciutat catalana que va tenir tres edificis destinats a espectacles de masses: el circ, el teatre i l’amfiteatre; i tot el conjunt arqueològic actual va ser declarat, l’any 2000, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ara és possible visitar virtualment en 360 graus, l’amfiteatre, les muralles o el circ des de la web de l’Ajuntament; o d’altres monuments a través del projecte Tarraco 360 de la Universitat Rovira i Virgili.
7. Abadia de Montserrat
A la muntanya més icònica del nostre país, hi trobem l’Abadia de Montserrat, un monestir benedictí que és un punt de pelegrinatge per a creients i de visita obligada per als turistes; i que ha esdevingut un dels puntals de la vida cultural del país. Ara, a través de la seva web podem fer una visita virtual al Santuari, la Basílica, el Museu de Montserrat i inclús alguns itineraris pel Parc Natural.