Us agrada viure a Sabadell?

La Síndica Municipal de Greuges obre secció a iSabadell. Cada dues setmanes respondrà les vostres inquietuds, explicarà les seves resolucions i reclamacions i explicarà com es defensen els drets de la ciutadania des de la seva institució. Si teniu queixes o creieu que l’administració local ha vulnerat els vostres drets, a més de contactar amb ella, podeu enviar les vostres qüestions a redaccio@isabadell.cat. 

Us agrada viure a Sabadell? Us agrada passejar pels seus carrers i places? Sentiu comoditat en el seu espai públic? Sentiu seguretat? Sentiu orgull de viure aquí? Com us agradaria que fos la nostra ciutat? Com us la imagineu, d’aquí cinc anys, 10 anys, 50 anys…?

Tots aquests interrogants són els que porto plantejant-me les darreres setmanes, quan, fent un exercici d’abstracció del meu dia a dia, i visitant altres ciutats del món, he pogut fer certs paral·lelismes, certes comparatives. I m’he pogut plantejar com em sento, com a ciutadana, trepitjant altres carrers, altres places, altres espais.

I, em sap greu dir-ho, tenim molta feina a fer a la ciutat. Carrers bruts (fins hi tot els que acabem de renovar!), caques de gos, cotxes aparcats o circulant per sobre les voreres, mobles vells entorn els contenidors, carrers que no compleixen la normativa estatal d’accessibilitat… i, malauradament, un llarg etcètera.

Com mesurem com ens sentim vivint a la nostra ciutat? Només tenim indicadors econòmics i socials: rendes per càpita, índex de vulnerabilitat, preu dels lloguers, etc… I si féssim una enquesta a la ciutadania i els plantegessim qüestions més subtils com si són feliços vivint a Sabadell, quins espais són els que els agrada més de transitar i quins menys, etc?

Hi ha un indicador, el de la Felicitat Interna Bruta, desenvolupat a Bhutan l’any 1972 que vol valorar precisament això. Aquest indicador de desenvolupament té en compte el benestar econòmic, l’ambiental, el físic, el mental, el laboral, el social i el polític. La Diputació de Barcelona va desenvolupar una proposta metodològica per mesurar el benestar en l’àmbit local l’any 2016, per poder fer una aproximació, amb les dades que ja existeixen, a aquestes qüestions tan fonamentals.

L’administració local té el deure de garantir el benestar de la ciutadania a partir del seu marc competencial. Caldria valorar com de satisfeta està la població de la nostra ciutat per detectar quins són els punts de millora i posar-hi els recursos adients per reeixir i aconseguir tenir una ciutat on tots i totes ens sentim felices de viure.

Què en penseu? Sentiu que la nostra ciutat ens aporta prou benestar? M’encantarà rebre els vostres comentaris.

Foto portada: el parc de Catalunya. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.