Acte memorial de la Covid-19, aquest diumenge al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon

Acte en memòria de la Covid-19, dos anys després

Homenatge verbal i no verbal a totes les víctimes de la pandèmia. L’Hospital Parc Taulí, que ha estat a l’ull de l’huracà en els darrers dos anys, ha inaugurat un monòlit en record a tot el viscut durant la crisi de la Covid-19 i sis representants de quatre generacions diferents han exposat com van viure les etapes més dures d’aquest capítol històric que, a hores d’ara, ja sembla arribar al seu desenllaç final. Després d’ajornar-se un parell de vegades, l’acte s’ha celebrat aquest diumenge al migdia, ha estat conduït per la periodista Núria García, de Ràdio Sabadell, i ha aplegat a més d’un centenar de persones; entre elles, l’alcaldessa, diferents cossos policials i representants polítics de tots els colors.

El memorial a la Covid-19 ha volgut remarcar, per una banda, la resistència de tota la ciutadania, des del més gran fins al més petit, en els últims dos anys i, per l’altra, acomiadar oficialment a totes les persones que ja no hi són per culpa d’aquesta malaltia. El virus de la Covid-19 va esclatar el març del 2020 i encara ara en seguim el rastre al transport públic o als centres sociosanitaris, per exemple, on l’ús de la mascareta continua sent obligatori.

Acte memorial de la Covid-19, aquest diumenge al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon
Acte memorial de la Covid-19, aquest diumenge al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon

Les condicions en què s’ha celebrat l’acte institucional d’aquest diumenge al migdia a l’exterior de l’Hospital Parc Taulí, però, sense la coneguda distància de seguretat i amb moltes cares al descobert, evidencien una clara millora de la situació epidemiològica en comparació amb l’abril del 2021 i, sobretot, del 2020; quan tot el país portava un mes tancat a casa i encara quedaven unes quantes setmanes més per endavant.

Acte memorial de la Covid-19, aquest diumenge al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon
Acte en memòria de la Covid-19, aquest diumenge al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon

Els diferents testimonis d’aquest memorial que han exposat la seva vivència durant les sis onades de Covid-19, amb especial atenció a la primera, que va ser la més dura en pràcticament tots els àmbits, han servit per reparar els danys culturals, psicològics i emocionals que ha provocat la pandèmia en els últims dos anys; tal com ha assenyalat l’alcaldessa Marta Farrés.

“A mi em va tocar viure la pandèmia quan feia sisè de primària. Em van dir que serien dues setmanes i estava eufòrica: m’ho vaig prendre com unes vacances. Però, després, això no va ser així i estava a casa, sola, sense poder parlar amb alguns dels meus amics perquè no tots tenien mòbil”, ha recordat la representant del Consell d’Infants de Sabadell, Marta Marín.

Les classes online, així com el teletreball, són alguns dels capítols més memorables; però també n’hi ha hagut d’altres, com el confinament domiciliari, l’aïllament social, la prohibició de superar les sis persones en les reunions socials, el tancament dels comerços o dels equipaments esportius i culturals o la febre pel paper de vàter. Tot plegat, un fort i llarg patiment per a les famílies.

“És que no sabies si podries pagar les lletres del cotxe, del pis, les factures… Anaves al supermercat i et trobaves cues de famílies a les portes i prestatgeries buides…”, ha retret un dels dos representants dels adults, Roman Clarena.

Teresa Guitart havia de simbolitzar el col·lectiu de la gent gran, però no ha pogut ser a causa d’un contagi de Covid-19 justament. La conductora del memorial, la periodista de Ràdio Sabadell, Núria García, ho ha fet en el seu lloc i ha destapat una de les moltes històries de la pandèmia: la relació dels avis amb les noves tecnologies per poder comunicar-se amb els familiars a través de videotrucades.

Ofrena floral i monòlit

L’acte en record a la pandèmia ha finalitzat amb una ofrena floral als peus del monòlit que s’ha inaugurat aquest mateix diumenge al recinte exterior de l’Hospital Parc Taulí, on romandrà a partir d’ara. Polítics, cossos policials, associacions veïnals i entitats municipals, com CIPO, el Cercle Sabadellès 1856, o Creu Roja, han entregat un ram de flors com a símbol d’agraïment a tots els professionals que han ajudat a combatre el virus així com a homenatge a totes les víctimes i centenars de sabadellencs a qui s’ha endut aquesta malaltia encara present. L’acte havia estat ajornat un parell de vegades per motius diversos, primer pel volum de contagis i de positius i després per la previsió meteorològica; però, finalment, s’ha pogut celebrar aquest 24 d’abril, l’endemà de la diada de Sant Jordi.

Foto portada: acte en memòria de la Covid-19, aquest diumenge al migdia al recinte exterior del Taulí. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.