Foto portada: Pedro Ruiz Soto en un acte d'imposició de togues. Autor: cedida.

Pedro Ruiz Soto: passió per l’advocacia

L’advocat sabadellenc Pedro Ruiz Soto va morir el passat 23 de març per la Covid-19. Tenia un conegut despatx al centre de la ciutat i a més era professor de Dret Processal a la Universitat Autònoma de Barcelona. Si a Sabadell hi havia algun advocat vocacional al 100 per cent, era ell. 

Al llarg de la seva trajectòria, Ruiz Soto es va guanyar el prestigi professional i docent, a més de l’estima de molts dels seus clients, amb qui va acabar mantenint amistat i el defineixen com una persona bolcada 24 hores en la seva professió. “No t’han enganyat”, confessa l’actual degà del Col·legi de l’Advocacia de Sabadell, Manolo Hernández. Es va llicenciar en Dret l’any 1984, al 92 va entrar com a professor del departament de Dret Privat de la UAB, feia classes al Col·legi d’Advocats de Sabadell i tenia el seu propi despatx al centre de Sabadell. L’advocacia era la seva vida.

“El vaig conèixer l’any 92. Jo estava a la junta del Col·legi i es va crear l’Escola de Pràctica Jurídica de l’Advocacia, l’EPA. Ell no era de la junta però la seva relació amb el col·legi havia estat a l’àrea de formació, promovent cursos, jornades o formant part del quadre de professorat. Ens vam fer amics i ho hem estat ja sempre fins el final. El que cal destacar d’ell era la seva qualitat humana. Una persona excepcional i un referent com advocat. Però sobretot una persona en la que podies confiar. Sempre et responia. Era la seva senya d’identitat. Sempre va ser un col·laborador excepcional”.

Ruiz Soto vivia al centre de Sabadell, hi tenia el despatx (Ruiz-Delgado, al carrer Sant Joan) i hi feia vida ja que sovint dinava i sopava als restaurants de la zona. Era prou conegut. Feia anys que caminava amb crosses però el seu estat de salut era prou bo. Hernández va dinar amb Ruiz Soto pocs dies abans del seu ingrés al Taulí. “Vam parlar de l’advocacia i del Col·legi d’Advocats”, assegura.

Pocs dies després va entrar a les urgències del Taulí afectat per problemes respiratoris. Va lluitar contra la Covid-19 uns 10 dies a la Unitat de Cures Intensives, amb recaigudes i diverses complicacions greus. Però va acabar morint el 23 de març. Tenia 59 anys. La UAB va fer un comunicat fent públic el seu “condol més sincer” i lamentant “la seva pèrdua”. El Col·legi d’Advocats de Sabadell li tributarà un homenatge quan passi la pandèmia: “és un dels col·legiats més especials que hem tingut i dels que més s’han involucrat amb la institució. Li devem un reconeixement”.

Foto portada: Pedro Ruiz Soto en un acte d’imposició de togues. Autor: cedida.