Estrena de la placa de l'antiga comissaria de la Policia Armada. Autor: Jordi M.

L’antiga comissaria de la policia armada, nou espai de memòria

Sabadell compta des d’aquest diumenge amb un nou espai de memòria. Es tracta de l’antiga comissaria de la policia armada, situada en el número 22 de la Rambla, que ara comptarà amb una placa informativa sobre la història de l’edifici. “És un element clau per entendre el sistema repressor franquista que va haver-hi a la nostra ciutat”, ha explicat Silvia Garcia, regidora de Drets Civils. L’acte inaugural ha comptat amb la presència de diferents persones que van passar per les dependències policials durant la dictadura.

Tal i com han exposat els cinc testimonis presents, a les dependències de la Rambla es van viure episodis foscos de la repressió a la ciutat. Les retencions a militants antifranquistes sovint comportaven agressions i tortures que van marcar la vida de moltes persones. Ramon Muñoz, llavors militant del PCE (m-l), ha compartit aquest diumenge la seva experiència a comissaria.

“La meva detenció aquí va ser força llarga perquè em va agafar en un estat d’excepció. Em vaig tirar aproximadament mes i mig aquí, però al final no van aconseguir que fes cap declaració. Em van reventar l’apèndix”, recorda Muñoz. “Ells em condicionaven les declaracions, però jo les supeditava al meu criteri. Això els enfadava bastant”.

En la mateixa línia, Paqui García ha recordat les “empentes, estirades de cabells i vexacions” que va patir quan va ser detinguda. En aquell moment era molt jove i va estar retinguda durant una setmana. “Estava embarassada de dos mesos i portava dos [fills]… d’un cop que em vaig donar al caure en vaig perdre un”, ha explicat. Carmen Prados i Juan Ignacio Valdivieso, també detinguts durant el règim, han compartit igualment les seves vivències a comissaria.

El paper d’Antoni Farrés i els advocats defensors

Ramon Vallbé, detingut quan militava al PSUC, ha volgut recordar el paper que van tenir Antoni Farrés i Jordi Oliveras en la defensa dels militants antifranquistes que eren detinguts per motius polítics. “Farrés no era un advocat penalista, però vivia a Sabadell i estava molt connectat amb la xarxa clandestina i social”, ha remarcat. El seu despatx va intervenir actuar davant de multitud de detencions fins a l’arribada de la transició (més info: ‘Antoni Farrés (1): els anys de formació i lluita antifranquista‘).

Una senyora observant la nova placa aquest matí. Autor: J.M.

Amb la incorporació de la comissaria de l’antiga policia armada, Sabadell suma 9 espais a la seva xarxa de memòria. La regidora Sílvia Garcia ha confirmat que el pròxim any la xarxa n’incorporarà dos més: l’Església del Sagrat Cor i Església de les Mares Escolàpies.

Foto de portada: Ramon Muñoz, intervenint a l’acte d’inauguració. Autor: Jordi M.

Comments are closed.