Empar Gener, un dels testimonis de l'Audiència Memorial. Autor: David Chao.

Empar Germà; néta de l’alcalde Germà, assassinat a la guerra: “L’avi no volia ser alcalde”

Dijous 17 de febrer de 2022 s’ha celebrat l’anomenada Audiència Memorial a l’Auditori del Casal Pere Quart, on una dotzena de sabadellencs han pogut explicar els seus records personals i les seves històries familiars sobre la Guerra Civil i la dictadura franquista (més info: ‘12 testimonis en primera persona sobre la Guerra Civil i la dictadura‘). Un acte de memòria polièdric a partir de testimonis en primera persona que abracen tres generacions diferents. Aquesta és la història d’Empar Germà, néta de l’exalcalde Josep Germà, assassinat a l’inici de la Guerra Civil, i filla d’un exiliat.

“El meu avi mai va voler ser alcalde, però les circumstàncies del moment el van forçar a ser-ho”. Tal com ha assenyalat la néta de Josep Germà i altres testimonis de l’Audiència Memorial, la Guerra Civil va forçar conductes i accions inimaginables; com per exemple, ser alcalde de Sabadell durant el bienni negre (1934-1936). De fet, Empar Germà ha assenyalat la quantitat de relacions que el seu avi va establir amb la ciutat des que va hi arribar (va néixer a Castellar i no va viure a Sabadell fins que era adolescent) i la política no era pas la seva activitat principal.

“El meu avi era un home a qui li agradaven molt els esports i va presidir diverses entitats esportives. Quan va arribar a Sabadell, també es va fer soci d’una fàbrica de licors i, al cap d’uns anys, la va comprar. Al 34, en la Segona República, l’Ajuntament li va dir que ell era una persona molt coneguda i el van fer ser alcalde per força pràcticament; tot i que només ho va ser dos anys perquè, quan va esclatar la guerra, va haver de marxar corrent”.

Finalment, el seu avi va morir a la carretera de Castellar del Vallès a Matadepera, prop de Can Pagès. En canvi, el seu pare, Miquel Germà, també va ser perseguit, però no va tenir un desenllaç tan tràgic. Gràcies als avisos d’amics i companys, el pare d’Empar Germà va poder amagar-se en una corralina de porcs que va trobar de camí a França, prop d’Andorra.

“La mestressa de la casa que els tenia amagats no els coneixia de res, però un dia els va avisar que venien a buscar-los, a ell i a un amic, per matar-los a tots dos. Aleshores, aquesta senyora els va pagar 1.000 pessetes, que eren tots els diners que tenia a casa, perquè poguessin fugir. El meu pare i el seu amic van anar caminant fins a Sant Sebastià. Per a mi això és molt important: aquesta senyora va salvar la vida del meu pare, sense conèixer-lo de res, perquè va veure que era una bona persona”.

Empar Germà ha viscut dues generacions marcades per la repressió. Reconeix que guarda uns records o unes històries “molt fortes” perquè el que va viure la seva família va ser “horrible”. El seu testimoni en primera persona ha servit per prendre consciència de la realitat viscuda durant la Guerra Civil i per reparar simbòlicament els danys que va causar.

Més informació:

Foto portada: Empar Germà, un dels testimonis de l’Audiència Memorial. Autor: David Chao.