Antonio Martos, observant l'espai de memòria dedicat al seu germà Cipriano. Font: Ajuntament / Anna Mas

Inaugurat, entre emoció, l’espai de memòria dedicat a Cipriano Martos

Sabadell ha inaugurat, entre emoció, l’espai de memòria dedicat al militant antifranquista Cipriano Martos. Mig segle després del seu assassinat a mans de la Guàrdia Civil, la petita plaça que duu el seu nom a La Plana del Pintor estrena un faristol que recorda la seva història. “En memòria de tots els Ciprianos que, amb la seva lluita, van contribuir a fer un país més lliure”, ha destacat Gemma Ubasart, consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat.

Més d’un centenar de persones han omplert aquest dissabte la plaça de la Vall d’Aran, a escassos metres de la placa que designa la plaça de Cipriano Martos, per homenatjar la figura del militant antifranquista 50 anys després de la seva mort. Diverses banderes republicanes i del PCE (m-l) han vestit un acte institucional que ha comptat amb la presència de familiars de la víctima i la col·laboració d’entitats veïnals i culturals.

Gemma Ubasart, Marta Farrés. Font: Ajuntament / Anna Mas

Passades les set de la tarda, l’alcaldessa Marta Farrés i la consellera Gemma Ubasart han posat en valor les polítiques de memòria històrica amb els seus discursos. S’estan fent passes endavant, però encara queda molt per recórrer, tal i com han ressaltat ambdues representants.

“La memòria és una manera de retornar la dignitat a les persones. Volem tornar a posar veu a aquest silenci llargament obligat”, ha declarat Farrés. “Aquest és un espai que ens ha d’ajudar a formar ciutadans més compromesos en valors com la llibertat, el civisme i la convivència”, ha afegit instants després.

Visiblement emocionat, Antonio Martos, germà de Cipriano, ha pujat a l’escenari per dedicar unes paraules al seu germà. Martos ha instat les administracions a continuar ajudant les famílies a trobar les restes de les persones que van perdre la vida oposant-se a la dictadura.

“Vull demanar que això no es quedi aquí, que totes les víctimes del franquisme que hi hagi a Espanya les puguin tenir els seus familiars. Seria una forma de terminar la guerra, perquè és una guerra que està sense terminar”, ha dit.

Arribat el seu torn, Ubasart ha agraït l’esforç de la família i ha apuntat que els actes de memòria són “un exercici de pedagogia ciutadana”. Ara, tothom qui passi per la plaça Cipriano Martos podrà descobrir quina va ser la seva història. En els propers mesos, de fet, Sabadell estrenarà dos espais de memòria més per continuar progressant en aquesta línia, segons ha avançat el tècnic municipal Genís Ribé.

Espai de memòria, recentment inaugurat. Font: Ajuntament / Anna Mas

Després dels parlaments, la jornada ha continuat amb un recital musical-poètic obert al públic i amb la representació de Molotov, l’obra de teatre basada en la vida de Cipriano i la seva tràgica mort l’any 1973. Cal destacar que, hores abans de l’acte, la consellera Ubasart ha visitat l’Ajuntament, on ha signat el llibre d’honor i ha repassat alguns dels temes que afecten la ciutat.

Contingut relacionat:

Foto de portada: Antonio Martos observant el faristol en memòria del seu germà. Font: Ajuntament / Anna Mas

Comments are closed.