Presentada l’exposició sobre els 50 anys de les detencions franquistes al Poblenou

El Centre Cívic de Ca n’Oriac acull aquesta setmana una exposició per recordar les detencions que va dur a terme el règim franquista l’any 1973 al barri del Poblenou, coincidint amb el 50è aniversari dels fets. Per commemorar-ho, s’ha celebrat un col·loqui on ha participat l’autor de la mostra, Juan Guil, reconegut sindicalista de la ciutat i víctima dels empresonaments. També han intervingut Ana Sánchez, sindicalista i activista dels anys 70, i Ricard Juan, representant de CCOO i del PCE.

Jornada de debat i de memòria històrica al nord de la ciutat. Una desena de veïns s’han reunit aquest dimecres per recordar com el barri del Poblenou va patir la repressió franquista a principis de la dècada dels setanta. “El Poblenou era un barri petit i aïllat de la resta, però en aquella època tenia molta vida”, ha dit l’activista Ana Sánchez per començar el col·loqui. Gràcies a aquestes característiques tan singulars, ha explicat, el barri comptava aleshores amb la secció de les Joventuts Comunistes més gran de la ciutat.

“Érem joves que, de cop, gairebé sense adonar-nos, ens vam trobar a La Modelo; va ser l’experiència més important de la meva vida, perquè va ser allà on vaig prendre consciència del règim en el qual vivíem”, ha declarat Juan Guil.

Les primeres intervencions han estat centrades a descriure com va viure el barri sabadellenc els múltiples empresonaments d’aquells mesos. D’aquesta forma, Guil i Sánchez han recordat que l’any 1972 la policia va detenir i torturar 14 joves de Poblenou que militaven en la clandestinitat. La majoria d’ells va poder sortir de la presó al cap de tres mesos. L’any següent es va realitzar una altra batuda encara més important i es va acusar els joves sabadellencs de ser “perillosos activistes amb intencions d’atentar”. El veïnat, llavors, va mostrar una gran solidaritat.

“El barri va respondre contra aquelles detencions com si fos una sola persona. Vam fer una campanya de recollida de signatures per exigir la seva llibertat i puc assegurar que gairebé ningú s’hi va negar”, ha rememorat Ana Sánchez

Per finalitzar la xerrada, els participants han compartit amb el públic diverses reflexions al voltant de l’estat actual del sindicalisme i de la importància de mantenir present la història del país. En aquest sentit, Ricard Juan ha remarcat que “la joventut ha de saber que el feixisme ens oprimia per defensar els nostres drets, per això són tan importants els actes com el d’avui”.

Una mostra dels arxius de l’exposició. Autor: Jordi M.

A més d’aquest tema, l’exposició dissenyada per Juan Guil fa un recorregut per alguns dels fets més destacats de la repressió franquista a Sabadell i a la resta de l’Estat. Estarà disponible a la planta baixa del Centre Cívic de Ca n’Oriac fins el dissabte 25 de febrer.

Foto de portada: Juan Guil, Ana Sánchez i Ricard Juan durant l’acte a Ca n’Oriac. Autor: Jordi M.

Comments are closed.