El Grup Escolar Can Rull i l’antic carrer de Francesc Macià, nous Espais de Memòria

Sabadell incorpora dos espais més a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya. D’aquesta forma, la Generalitat i l’Ajuntament recorden el projecte educatiu de la Segona República, amb un espai de memòria al Grup Escolar Can Rull, i l’antic carrer de Francesc Macià, actual carrer de Gràcia. D’aquesta forma, Sabadell té mitja dotzena d’espais de Memòria. L’any vinent en tindrà dos més, segons ha detallat la tinenta d’alcaldessa de Memòria, Marta Morell.

Durant el primer terç del segle XX, l’analfabetisme era generalitzat com també la manca de places a l’escola pública. Amb l’arribada de la Segona República es va mirar de posar al dia la situació i es van projectar diversos grups escolars a Sabadell. Alguns d’ells van ser enderrocat amb el franquisme. Però el Grup Escolar Can Rull va perviure. Ara és l’actual Escola d’Adults de Can Rull. Es va projectar l’any 1931 per l’arquitecte municipal Joaquim Manich, el president de la Generalitat Francesc Macià va posar-hi la primera pedra el 5 de març de l’any 1933 i va entrar en servei el curs 1934/1935. Fins al final de la guerra civil va emprar mètodes pedagògics avançats, sent una escola mixta (tot i que els nens i les nenes anaven a classes separats).

Amb el franquisme, va passar a ser una escola catòlica, Gaietà Clausellas, on també es feia catequesi per part d’un grup de pares de la parròquia de la Puríssima. Amb la construcció d’una nova escola al barri, es va convertir en el seu parvulari i l’any 1976 es va canviar tot el disseny original, deixant de tenir dues aules per a 60 alumnes per passar-ne a tenir cinc. Des de l’any 1988 és l’Escola d’Adults de Can Rull. L’edifici està catalogat al Pla de Patrimoni de Sabadell. Amb la instauració d’un Espai de Memòria al centre, es vol recordar l’esforç educatiu de la Segona República.

Els regidors Santi Valls (ERC), Lluis Matas (Junts), Gabriel Fernànez (ERC), la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, la segona tinenta d’alcaldessa, Marta Morell, i el director general de Memòria Democràtica, Toni Font, a l’antic carrer de Francesc Macià. Autor: cedida.

D’altra banda, s’ha instal·lat un altre Espai de Memòria, al sisè a la ciutat, a l’antic carrer de Francesc Macià. No es tracta de l’avinguda de l’Eix Macià sinó de l’actual carrer Gràcia, que es va dir de Francesc Macià des de la mort de l’Avi Macià fins la victòria franquista.

Sis Espais de Memòria; dos més l’any vinent

Sabadell compta ara amb mitja dotzena d’aquests espais, que recorden esdeveniments, personalitats o iniciatives que es van dur a terme entre la Segona República i el final de la dictadura. Són les pistes de Sant Oleguer, element central de la Vaga General Política de 1976, les coves de Sant Oleguer, que van acollir milers de ciutadans als anys 40-60, el refugi antiaeri de l‘Aeròdrom i el sindicalista Josep Miquel.

L’any vinent s’inauguraran dos espais més, segons ha avançat Marta Morell: la seu del Círcol Republicà Federal, actual seu de l’Orquestra Simfònica del Vallès, i l’antiga comissaria de la Policia Armada (després Policia Nacional), a la Rambla.

Foto portada: placa a l’exterior de l’Escola d’Adults de Can Rull. Autor: J.d.A.

Els comentaris estan tancats