Foto portada: ruta per les stolpersteine de Sabadell, a La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.

Nova parada a la ruta de les ‘stolpersteine’: Antonio Aguilar Sánchez

El record a les víctimes de l’Holocaust continua: el Museu d’Història ha organitzat dos itineraris guiats sota el títol Les stolpersteine a Sabadell, amb l’objectiu de recórrer algunes de les llambordes que hi ha ubicades a la ciutat en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis. Totes dues rutes han arrencat a les 11 hores; una des de la plaça de Les Dones del Tèxtil i, l’altra, des de la plaça Comtal. La novetat d’enguany és que s’instal·larà una nova stolpersteine dedicada a Antonio Aguilar Sánchez davant del seu darrer domicili, al carrer Riera Villaret, 76, al barri de la Creu Alta. 

Els stolpersteine són petits monuments creats en memòria de víctimes del nazisme i, des de fa uns anys, que el Museu d’Història recorre les peces que hi ha a Sabadell en el marc del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. Per aquest diumenge s’han programat dues rutes amb un total de 37 inscrits. La que surt des de la plaça de Les Dones del Tèxtil ha exhaurit les places (30), mentre que des de la plaça Comtal han estat al voltant d’una desena els inscrits. Totes dues han començat a les 11 del matí. De fet, enguany La Creu Alta incorporarà una stolpersteine al carrer Riera Villaret, on vivia Antonio Aguilar Sánchez. Fins ara es desconeixia la seva residència i la seva llamborda estava ubicada al costat del monòlit dels deportats.

Ruta per La Creu Alta, aquest matí. Autora: Alba Garcia.

Segons les dades municipals, a Sabadell hi ha una seixantena de llambordes i, de fet, alguna fins i tot traspassa les fronteres del terme municipal (més info: ‘L’stolpersteine’ 62 de Sabadell, a la plaça Sant Jaume‘). Aquesta iniciativa ha quallat especialment a Sabadell, ja que és un dels municipis catalans que més n’acumula. Es calcula que a Catalunya n’hi ha unes 300 i 61 estan aquí. Majoritàriament les plaques s’han instal·lat a les portes dels domicilis on van viure les persones que van acabar deportades als camps nazis, sovint després d’exiliar-se al final de la Guerra Civil, i hi van acabar morint en condicions extremes.

Altres actes en memòria de l’Holocaust

Les rutes establertes pel Museu d’Història no són les úniques actuacions que s’han impulsat per commemorar aquesta data. Aquest divendres, 27 de gener, es va dur a terme, un any més, la tradicional ofrena floral en memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis i a totes les víctimes del nazisme.

Més info:

Foto portada: ruta per les stolpersteine de Sabadell, a La Creu Alta. Autora: Alba Garcia.

Comments are closed.