Foto portada: la tinenta d'alcaldessa Marta Morell amb Martí Marín i Joan Gimeno, al Museu d'Història de Sabadell. Autor: Samuel Alburquerque.

Les víctimes del franquisme, presentades per Gimeno i Marín al Museu d’Història

El Museu d’Història de Sabadell ha acollit aquesta tarda, de la mà de Marta Morell, segona tinenta d’alcaldessa de l’Ajuntament de Sabadell, una conferència plena de records. A les sis i mitja, Joan Gimeno, historiador i membre de l’Ateneu i, Martí Marín, director del Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) i professor titular de la UAB han portat un tast, de sabor amarg, del què van significar les represàlies franquistes a Sabadell. Sabadell és i ha estat durant el S.XX una ciutat amb forta tradició metal·lúrgica i tèxtil, l’economia franquista també n’era conscient del potencial i per això la presència i el control van ser durs.

Entre el públic destacava la gent gran, que amb gran interès estaven oberts a escoltar el que molts ja coneixien. Marín destacava que de normal la sala d’actes no està tan plena mentre que “avui desborda l’aforament”. Després d’introduir el tema, les represàlies de les víctimes del franquisme des del 1945 fins al 1977, Marín aprofitava per defensar la importància de les polítiques de memòria i el treball que s’estan fent per assolir els objectius.“El fet que estiguem aquí es una mostra de que les coses s’estan fent bé”, ha assegurat Martí Marín.

El projecte de crear una base de dades sobre les víctimes no és fàcil, diu Marín. S’han de creuar moltes informacions de les víctimes i dels incidents repressius. Una víctima pot haver estat reprimida diverses vegades i tot les vegades conformen el seu perfil.

La conferència en realitat ha pres forma de presentació. Després de la introducció de Marín, Gimeno ha exposat les dades més importants del seu treball en col·laboració amb el Centre d’Estudis sobre Dictadures i Democràcies (CEDID) i l’Ajuntament per l’elaboració del Pla de Memòria Democràtica.

Són 389 persones les víctimes de la repressió a Sabadell. En un total de 429 incidents repressius. Per entendre el perfil de les víctimes, Gimeno i Marín, han analitzat aspectes com el sexe i l’edat. Un 87 per cent homes i el 13 per cent restant de dones. Per altra banda, el gruix de víctimes estan situades a la edat dels vint anys. S’ha destacat que un 17 per cent de les víctimes van ser menors. L’organització més reprimida, amb diferència, van ser Comissions Obreres (CC.OO) amb un 65%.

Després d’una hora i mitja d’emocions fluctuants, passant per la tristesa i la ràbia, i desembocant en la tendresa i l’empatia, la presentació posava fi a les seves paraules amb uns apunts de Marín. S’acomiadava concloent la importància de transformar en continguts específics per les aules la tasca feta sobre les víctimes del franquisme a Sabadell “buscant la solidaritat intergeneracional”. Es tracta de “una reparació simbòlica”.

Altres notícies relacionades:

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa Marta Morell amb Martí Marín i Joan Gimeno, al Museu d’Història de Sabadell. Autor: Samuel Alburquerque.

Comments are closed.