Joana Soler, dona de Jordi Roca, llegint un poema de l'artista, aquest dimecres. Autor: Jordi M.

La sirena antiaèria de l’Ajuntament torna a sonar en record del bombardeig de Gernika

Tarda emotiva a la plaça Sant Roc. A les 15:45 hores, les sirenes antiaèries de Gernika i Sabadell han sonat simultàniament amb motiu del 86è aniversari del bombardeig a la localitat biscaïna. Ambdues alarmes estan agermanades perquè van ser fabricades per la mateixa companyia: La Electricidad S.A. de Sabadell. L’acte ha servit també per homenatjar Jordi Roca, artista i pacifista sabadellenc que va morir al desembre de 2022.

La façana de l'Ajuntament, durant el record al bombardeig
La façana de l’Ajuntament, durant el record al bombardeig. Autor: Jordi Muñoz
Sirena antiaèria a l’Ajuntament. Autor: cedida.

“El 26 d’abril de 1937, fa 86 anys, la vila de Gernika va ser bombardejada per les aviacions feixistes alemanya i italiana, d’acord amb les forces de l’exèrcit franquista”, ha començat recordant Genís Ribé, tècnic del Museu d’Història de Sabadell. “El bombardeig va durar més de tres hores en diferents onades, la ciutat va quedar devastada i l’atac va provocar centenars de víctimes mortals i molts ferits”, ha explicat Ribé.

“La sirena d’alarma antiaèria que va sonar aquell dia (a Gernika) i que estava instal·lada des de la tardor de 1936 havia estat fabricada a Sabadell, als tallers de l’antiga empresa La Electricidad SA, que estaven al carrer Bonavista, al barri de Covadonga. Tres mesos després d’aquell bombardeig, l’agost de 1937, la Comissió de Defensa Passiva de la ciutat de Sabadell va instal·lar una altra sirena similar, de més potència, al terrat de l’Ajuntament, per advertir la població civil del perill en cas de bombardeig aeri. (Va ser) fabricada també als tallers de la mateixa fàbrica sabadellenca, aleshores ja col·lectivitzada”, ha relatat Ribé.

La sirena ha sonat durant un minut, en el qual el públic assistent s’ha mantingut en total silenci. A Gernika, el so de l’alarma s’ha mantingut una mica més, durant quatre minuts. L’acte ha continuat amb un bonic homenatge a l’artista sabadellenc Jordi Roca, reconegut pintor, poeta i pacifista. Els assistents, amb la col·laboració de familiars i de membres de la Roda de la Pau, han pogut escoltar alguns dels poemes que Roca va dedicar a temes com la tristor de la guerra, les injustícies i la pau.

Foto de portada: la façana de l’Ajuntament, durant el record al bombardeig. Autor: Jordi Muñoz

Comments are closed.