Foto portada: Marta Morell, F. Xavier Menéndez, Jordi Palou i Mireia Vives durant la presentació de l'audiència memorial sobre la Guerra Civil i el Franquisme. Autor: Àlex Bello

El Casal Pere Quart acollirà testimoniatges de la Guerra Civil i el franquisme

El Casal Pere Quart acull aquest dijous un acte per recuperar la memòria oral de 12 sabadellencs i sabadellenques que explicaran les seves vivències durant la Guerra Civil i el franquisme. L’acte, que començarà a dos quarts de set, consistirà en l’exposició del testimoni individual de vuit homes i quatre dones sobre les persecucions polítiques, exilis o assassinats. 

Aquest dimarts la tinenta d’alcaldessa Marta Morell, el director del programa democràtic de la Diputació de Barcelona, F. Xavier Menéndez, el director del centre de mediació Aequitas, Jordi Palou, i la membre del mateix centre, Mireia Vives ,han presentat l’acte. 

“Els 12 sabadellencs i sabadellenques són una mostra de les dures i traumàtiques experiències viscudes a la ciutat, que han estat silenciades institucionalment i políticament. És per això que són especialment importants, ja que ens ajuden a trencar el silenci, a fer memòria i a poder contribuir a fer que altres persones comparteixin les seves experiències”, ha reflectit Morell. 

L’acte, tal com explica Palou, serà inclusiu per a totes les víctimes. Els 12 sabadellencs i sabadellenques mostren la diversitat de situacions que han viscut les famílies des de la guerra civil fins a la dictadura. A més, es farà en públic amb l’objectiu que la ciutat pugui empatitzar amb els testimonis.

“Normalment, aquests actes se centren en una línia determinada de persones afectades. Mancava un acte que fos inclusiu de totes les víctimes i de totes les visions, més enllà de les etiquetes”, ha conclòs Palou.  

Durant l’acte, els testimonis tindran el seu espai per detallar les seves vivències. Mentre ho facin, ningú els podrà interrompre, ni tan sols els altres testimonis. Per tant, les intervencions es faran d’un en un.

“No és una conferència ni un debat. L’acte és purament l’expressió del seu testimoniatge i l’escolta per part del públic i de les institucions. Estem fent escolta pública, trencant el silenci i fent reconeixement institucional a les experiències”. 

Durant l’audiència, el públic estarà al darrere dels moderadors i no podran demanar torn de paraula. Al finalitzar el relat dels 12 testimonis, hi haurà un espai més informal en què el públic podrà intervenir i els testimonis podran dialogar entre ells.  

La participació de la Diputació de Barcelona

La Diputació de Barcelona ja va organitzar dues audiències memorials anteriorment. La primera, el 2015 al Monistrol de Montserrat. El 2020, quan es va crear un programa específic de memòria basat en donar suport als ajuntaments, la Diputació va decidir recuperar la iniciativa, que, segons Menéndez, “va ser molt positiva en les anteriors audiències”. 

Foto portada: Marta Morell, F. Xavier Menéndez, Jordi Palou i Mireia Vives durant la presentació de l’audiència memorial sobre la Guerra Civil i el Franquisme. Autor: Àlex Bello

Comments are closed.