Manolo del Río

Mor als 91 anys el ‘cantaor’ Manolo del Río

El cantaor flamenc Mónico Molina Carrillo, més conegut com Manolo del Río, va morir el passat 20 de març a Sabadell, als 91 anys. Del Río va ser un conegut cantaor flamenc que va fer una llarga carrera i va residir a la ciutat des dels anys 50 del segle passat. L’any 2008 se li va fer un homenatge amb motiu del seu vuitantè aniversari, i havia estat Medalla d’Honor de Sabadell. Del Río, Mónico Molina Carrillo, va morir, en el moment més àlgid de la pandèmia de coronavirus, el passat 20 de març de 2020 a Sabadell.

Manolo del Río va ser un cantaor flamenc de reconeguda trajectòria. Va treballar dues dècades al Barri Xino de Barcelona, va fer gira per Espanya de la mà de Lina Morgan o Quique Camoiras i va fer llargues estades a l’Orient Mitjà. Va actuar, entre d’altres, al Palau de la Música Catalana i al Teatre Apolo, compartint escenari amb figures com ara Juanito Valderrama, Miquel Poveda o Mayte Martín.

Del Río va néixer a Alcubilla (Ciudad Real) l’any 1928 i va arribar a Sabadell a principals dels anys 50, acompanyant la seva dona i la seva sogra, com desenes de milers de persones més durant el segon terç del segle XX. Es va establir a Ca n’Oriac, a la plaça del Pi, el que ja seria el seu barri per sempre i on era molt popular. Als inicis va treballar a la Granja del Pas.

Segons va explicar ell mateix en una entrevista, a Romancero anónimo, l’any 52 va començar a actuar fent varietats a l’entremig de les pel·lícules en un cinema de Barcelona. Va trobar feina després en un local del Barri xino (ara més conegut com Raval) i al poc el van contractar per girar amb la companyia del Teatre Apolo a l’espectacle Mujeres o diosas, amb Lina Morgan i Quique Camoiras. Durant 17 anys, va treballar al tablao La bodega del Toro de la Bella Dorita, al mateix lloc que anys després seria la sala Bagdad. I mentre hi treballava, va fer algunes estades per cantar a l’estranger, entre altres lllocs a l’Orient Mitjà, tant a Beirut com a Damasc o Teheran, sempre abans de la revolució islamista de finals dels anys 70. També va actuar a París.

Del Rio, l'any 2012 en un homenatge a Badalona.
Del Rio, l’any 2012 en un homenatge a Badalona.

Després de dues dècades d’activitat professional, Del Río va obrir un bar a Terrassa i una penya flamenca a la mateixa localitat. La van tenir oberta prop de 25 anys. Però no va deixar d’actuar: l’any 2001 va acompanyar Juanito Valderrama en el seu darrer concert a Catalunya, que es va fer al Palau de la Música Catalana. Amb Miguel Poveda i els sabadellencs Duquende i Juan Manuel Cañizares va actuar al concert d’homenatge a Valderrama que es va fer dins el festival 30 Nits de Sabadell l’any 2004, pocs mesos després de la mort del mestre.

L’any 2007 i a proposta del districte 3, Del Río va rebre la Medalla d’Honor. L’any següent va ser homenatjat en un concert al Teatre Principal, amb motiu del seu 80è aniversari. Hi van actuar Rafa Cañizares o Blás Córdoba entre d’altres, i colofó del propi Manolo del Río. L’any 2012 també va ser homenatjat a Badalona. Els darrers anys de la seva vida els ha passat en una residència, afectat per una malaltia degenerativa. Enmig de la pandèmia de coronavirus que ha colpejat greument Sabadell i especialment la seva gent gran, Del Río va morir el passat 20 de març de 2020.

Foto portada: Del Río, a l’escenari del Principal, en el concert d’homenatge que se li va fer l’any 2008. Autor: cedida.