Mor Josep Urpí i Margarit, tercera generació de la nissaga dels Urpí

Josep Urpí i Margarit
Josep Urpí i Margarit

Josep Urpí i Margarit va morir aquest divendres a la tarda a causa d’un infart cerebral. És la tercera generació de la nissaga familiar dels Urpí, vinculada a l’hosteleria i sobretot a l’Hotel Urpí, a La Creu Alta. La cerimònia de comiat serà aquest dissabte a les 12.30 a l’església de Sant Vicenç de Jonqueres. 

Urpí i Margarit va néixer l’any 1925 i per tant tenia 94 anys. Era nét de Josep Urpí Mateu, que va arribar a Sant Pere (de Terrassa) a finals del segle XIX. La zona va passar a formar part de la ciutat de Sabadell la primera dècada del segle XX. Urpí Mateu va obrir una tavera, on també s’hi feia roba de sac. D’aquí l’apel·latiu Cal Sacs. Després es van obrir cinc habitacions a mode de pensió. Des d’ençà el negoci va anar creixent. La segona generació d’Urpí va transformar l’establiment en un hotel de dues estrelles.
Ja al capdavant del negoci familiar, Urpí i Margarit i la seva dona, Joaquima Guercia, van reformar l’hotel als anys 90 del segle passat (amb l’influx dels Jocs Olímpics de Barcelona però a escala local amb l’empenta del Parc Catalunya, l’Eix Macià i l’obertura de nous hotels a aquella zona). L’hotel Urpí va aconseguir llavors tenir tres estrelles. Urpí i Margarit és així la tercera generació de la nissaga familiar vinculada al conegut i popular hotel Urpí. L’any 2007 va rebre el Premi Cambra al Mèrit Empresarial.

El seu fill Josep Urpí i Guercia gestiona el negoci hoteler, que ja suma més de 130 anys, des de fa anys.

Foto portada: retrat d’Urpí Margarit. Autor: cedida.