Foto portada: l'ermita de Sant Nicolau, entre el cementiri i Torre-romeu. Autor: J.d.A.

5 racons de Sabadell per passar l’estiu

Els matins de diumenge o els vespres d’estiu són ideals per sortir a fer esport a l’aire lliure al Rodal, al Parc Catalunya o al bosc de Can Deu. Les rutes a fer són inacabables i moltes estan senyalitzades, però sempre hi ha qui en descobreix una de nova. En aquest article hem preguntat a cinc entitats coneixedores de la geografia sabadellenca els racons més amagats i alhora més interessants a visitar.

Tots els destins destaquen per la zona on estan situats, la majoria al voltant del Ripoll i a Can Deu. Totes les sortides es poden fer caminant i algunes també amb bicicleta en qualsevol estació de l’any, tot i que algunes zones llueixen la seva màxima esplendor entre pluges.

  1. Capella de Sant Nicolau

En el seu dia era un espai religiós i de culte; ara, pot ser el destí de molts sabadellencs que surten a descobrir el Ripoll. La capella de Sant Nicolau està situada a la banda esquerra del riu, al costat del cementiri i del barri a què fa al·lusió. Es tracta d’una de les quatre esglésies romàniques de la ciutat datada al 1039. Més enllà de l’ermita en sí, l’interessant d’aquest indret és el seu entorn: està enmig de la natura i ofereix una vista única del Ripoll i de bona part de la ciutat.

Originàriament, era un dels béns de la família Rosseta fins que l’alcalde Relat va comprar l’immoble. L’any 1928 es va reconstruir la capella. En Defensa del Riu Ripoll recomana accedir-hi des del camí que puja des del Ripoll a l’alçada de la passera metàl·lica entre Torre-romeu i la fàbrica dels Nois Boixons perquè, de passada, els visitants podran observar les restes del que un dia va ser un nucli de barraquisme.

2. Vapor de Ca la Daniela

Un record viu de la Sabadell tèxtil. El Vapor de Ca la Daniela, també conegut com Jenny Turull, és una antiga fàbrica tèxtil i, de fet, una de les primeres que hi va haver a la ciutat. La van construir els germans Montllor l’any 1856 i donava feina a més de 150 persones; des del 99, però, que acull la fàbrica Fil Gènesis. Per tot plegat és un espai que rebobina fins al passat industrial de la ciutat en un espai també característic: el Rodal (concretament, al carrer de Ca la Daniela, a l’alçada del pont de La Salut). L’Associació per la Defensa i Estudi de la Natura (ADENC) assenyala que aquest és un dels indrets més sorprenents del Ripoll i que alhora desemboca a l’Horta Novella, un altre indret interessant de visitar.

Autor: J.d.A.
El Vapor de Ca la Daniela, entre Covadonga i el Ripoll. Autor: J.d.A.

Va patir dos incendis importants l’any 1895 i 1896 i això va fer que s’hagués de reconstruir de cap a peus. Més endavant (1987 i 1996) va tornar a cremar-se, però l’estructura s’ha mantingut fins a dia d’avui. En canvi, el que no ho ha fet són els materials: el formigó, el vidre i el ferro han substituït els clàssics maons. També ha desaparegut la xemeneia, un altre element identitari de l’estètica sabadellenca (més info: ‘Top 10 de xemeneies de Sabadell‘). Tot i això, la Cambra de Comerç  va atorgar el Premi Cambra d’Urbanisme i Transport al Vapor de Ca la Daniela per la “rehabilitació modèlica del vapor” i per “respectar la seva configuració històrica i contribuir a l’embelliment de l’entorn de la ciutat”.

3. Font de Can Rull

El grup d’artistes agrupats sota el col·lectiu Dibuixant Sabadell ha il·lustrat bona part de la ciutat en els seus quaderns i un dels que més els ha agradat, i per això hi tornaran aviat, diuen, és la Font de Can Rull. Per arribar-hi cal endinsar-se fins una de les zones més fondes del Parc Catalunya, el més gran de Sabadell, i atansar-se a la Masia de Can Rull. Font i mas estan a tocar i els visitants poden gaudir de dos elements sabadellencs en una sola passada; ambdós es remunten al segle XVI i als anys 90 es va reconstruir bona part de la zona. Fa uns anys que l’Ajuntament hi va afegir un tren en miniatura que dona la volta al Parc Catalunya i, de fet, és el que té un recorregut més llarg d’Europa. Per tot plegat és un indret amb un gran potencial a explotar.

La font de Can Rull. Autor: cedida.

Segons el llibre El rodal de Sabadell, de Josep Rossell, escrit al 1935, la font de Can Rull va ser la segona que es va construir a la llera del Ripoll. Pel que fa a la font, hi ha tota una construcció que l’empara: la paret frontal té uns tres metres, és còncava i està empedrada amb llambordes al carrer. Els murs laterals, també de pedra, estan oberts i l’aigua fluïa per tres canons de ferro i va a parar a una pica excavada. Una de les membres i exportaveu de Dibuixant Sabadell, una entitat que enguany arriba als 10 anys, Carme Martínez, considera que és un lloc que tot sabadellenc hauria de visitar per la riquesa natural i cultural que ofereix; ja que, de tant en tant, els ‘Ballesteros’ també hi celebren les seves festes. Aquest any serà un dels emplaçaments infantils de la Festa Major.

4. Font dels plàtans

Com bé indica el seu nom, està situada enmig d’una plataneda que es troba entre Sabadell i Castellar del Vallès. A banda de la vegetació i ombradiu, quan plou també apareix una cascada que fa aquest espai encara més especial. La font també té una aparença força particular, ja que el tub té entre uns 14 centímetres de diàmetre i està encastat a una paret de formigó. Aquest mur es va construir després dels aiguats del 1962 i antigament també se la coneixia com la font dels Gossos.

Accés a la font dels plàtans. Autor: J.d.A.
Accés a la font dels plàtans. Autor: J.d.A.

La Unió Excursionista de Sabadell (UES) recomana visitar aquest indret passat el Bosc de Can Deu per la riquesa natural que desprèn: flora, fauna, una font del segle passat i fins i tot una cascada. Forma part del torrent de Ribatallada i és un lloc molt poc conegut. Per això també destaquen la tranquil·litat que es respira en aquest racó amagat de Sabadell. És convenient, però, anar-hi abans que es faci de nit perquè arribar-hi no és fàcil (cal baixar per un corriol, per exemple) i està força allunyat.

5. Font de Ca n’Argelaguet

No és una font tan potent com l’anterior, però la ruta que proposa Sabadell Pedala enriqueix la sortida amb 12 quilòmetres de naturalesa des de la Masia de Can Deu fins aquí. Es pot fer en bicicleta o caminant, ja que hi ha un desnivell moderat (+620), però cal tenir en compte que la majoria del recorregut és camí. Per tant, cal anar preparat. En aquest sentit, ara a l’estiu també és recomanable fer-ho a primera hora del matí o al vespre, quan afluixa la calor, i no cal patir pel temps: es fa ràpid. Està emplaçat no gaire lluny de Sant Julià d’Altura i s’hi pot accedir a través de la carretera de Matadepera.

Font de Ca n'Argelaguet, al juliol de 2022. Autor: J.d.A.
Font de Ca n’Argelaguet, al juliol de 2022. Autor: J.d.A.

Sabadell Pedala destaca la flora i la fauna que hi ha a l’entorn d’aquesta zona del Nord. Aquest estiu la manca de pluja ha assecat una mica l’esplendor natural que el caracteritzava en èpoques més fresques, però el que sempre hi predomina i per això també el destaquen és la tranquil·litat que s’hi respira.

Foto portada: entorn de la Font dels Plàtans, fa uns dies. Autor: J.d.A.