Ja tenim la programació pel Carnaval de 2023. Després de dues edicions marcades per la covid-19, el Carnestoltes arribarà el cap de setmana del 18 i 19 de febrer amb una gran quantitat d’activitats repartides per la ciutat. La rua de diumenge, el plat fort de la celebració, comptarà amb uns 1.300 participants.
Les disfresses tornaran un any més a Sabadell. Un cop superada la pandèmia, milers de persones sortiran al carrer per celebrar el Carnaval a la ciutat. “Serà la celebració més multitudinària després de la cavalcada de reis“, ha explicat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, que ha remarcat que “recuperarem la normalitat, sense mesures sanitàries ni mascaretes”.
A diferència d’altres anys, les activitats només duraran dues jornades. Joan Carles Cusidó, el president del grup Disbauxa, entitat organitzadora, ha detallat que “normalment s’intentava començar el dijous o el divendres, però per les dificultats s’ha reduït el calendari quedant el dissabte a la tarda i el diumenge”.
Tret de sortida el dissabte a la tarda
Les activitats començaran dissabte 18 de febrer a les cinc del vespre a la plaça del Doctor Robert, on tindran lloc diferents tallers per a nens i l’onzena edició del concurs de disfresses infantils. A les 20 hores, hi haurà el tradicional pregó del Rei Carnestoltes i l’entrega de premis del concurs. Paral·lelament, es prepararà al Racó del Campanar la Catxaruta, la sopa pròpia del Carnaval sabadellenc que es podrà consumir a preus populars. Finalment, l’artista Marikarmen Free actuarà a les 22 hores.
El diumenge a les 12 hores es farà el Ball de Gitanes davant de l’Ajuntament. Una hora després, tindrà lloc un vermut amb música. La rua principal començarà a les 17 hores al carrer Francesc Layret, amb unes xifres de participació que superaran les anteriors a la pandèmia. Hi formaran part un total de set carrosses i 12 comparses, que competiran pels premis que s’entregaran a les nou de la nit.
Mentrestant, el grup Los Mucca actuarà a les 19 hores. Els últims actes tindran lloc a les 21:30, amb la tradicional Baixada dels Àngels, la Vella Quaresma i la crema del Rei Carnestoltes, amb la participació dels Diables de la Creu Alta i Tabalers.
Celebracions als barris i a les escoles
Diferents associacions de veïns també organitzaran activitats durant el cap de setmana. És el cas de barris com Ca n’Oriac, Creu Alta, Plana del Pintor, Poblenou, Les Termes, la Creu de Barberà, Can Deu i Torre-Romeu. Per altra banda, el dissabte 18 de febrer el Mercat Central acull un concurs de disfresses per a nens i el dia 22 es farà un esmorzar de sardines a la brasa al Mercat dels Merinals.
A més, molts centres educatius de la ciutat han tornat a organitzar les seves tradicionals desfilades. La majoria de les rues tindran lloc divendres 17 de febrer, excepte les organitzades per l’escola Llar Mare de Déu del Pilar -16 de febrer- i per l’esplai La Baldufa -dia 18-.
El grup Disbauxa ha dedicat l’edició d’enguany a l’animador infantil Pere Elias, conegut artísticament com Perico Nas de Mico, que va morir el passat mes de setembre als 54 anys.
Foto portada: comparsa guanyadora al Carnaval 2023. Autor: David B.
Pingback: [Fotos] Així ha estat la gran rua de Carnaval del nord de Sabadell