Parades de Medievàlia, aquest dissabte. Autora: J. Ramon

Celebrar Medievàlia al juny no convenç a la majoria de firaires

Els carrers del centre estan farcits de parades, tallers, oficis i exhibicions medievals. Aquest cap de setmana se celebra la 25a edició de Medievàlia, però el canvi de data no ha acabat de convèncer als firaires. Sí que ho ha fet el format més reduït d’enguany i l’organització prendrà nota dels resultats obtinguts al final de la jornada per enfocar la de l’any que ve. Paral·lelament, també se celebra la 14a edició de Sabadell, festa i tradició i, entre tot plegat, la cultura popular pren el protagonisme d’aquest 10, 11 i 12 de juny.

Els Amics de Medievàlia han organitzat una fira eminentment pràctica per ensenyar als sabadellencs com era la ciutat fa centenars d’anys (més info: ‘Medievàlia arriba a la 25 edició aquest cap de setmana‘). La plaça del Mercat Central i els carrers annexos han retrocedit en el temps i han recuperat l’essència de Sabadello: disputes per l’afany de poder, llums d’oli, pedres precioses, pa fet al forn de llenya i un sortit de formatges i fuets artesans a peu de carrer, entre molts d’altres. Segons els firaires, hi ha públic i clientela, sí, però menys que quan Medievàlia se celebrava a meitats de maig (més info: ‘La propera edició de Medievàlia s’ajorna fins al juny‘).

“Jo estic aquí des que va començar Medievàlia, des de la primera edició, i sempre havia tingut dues parades: una aquí [davant de l’Espai Cultura] i l’altra allà [a l’altra banda de la plaça del Mercat Central]. Aquest any em feia una mica de por el canvi de data, la veritat, i per això només he vingut amb una parada. I sort! Perquè ara mateix et diria que hi ha la meitat de gent que altres anys”, explica Tamara Vilariño, propietària del forn gallec La Reira.

Dídac Carbonell, d’Artesans de l’Abel, coincideix a xifrar l’impacte del canvi de calendari en una reducció de la clientela al 50 per cent. En el seu cas, fa 11 anys que ve a la fira de Sabadell i creu que el factor que més influència ha tingut en això és la calor; una hipòtesi que comparteix el firaire Toti Baguè, especialitzat en llums d’oli: “molta gent haurà marxat de cap de setmana a la platja o a la muntanya. Ja estem a juny, fa calor, s’apropen les vacances…”.

“Les fires són una loteria, però el que sabem a hores d’ara és que ja hem pagat el lloguer. I aquest no és justament dels barats. Si el públic respon, serà una bona fira, com ho ha estat els altres anys. De moment, la calor es nota, sí, però encara queda tot demà. A veure què passa”, diu Baguè escèptic després de sis anys d’experiència a Medievàlia.

En canvi, reduir el nombre de parades (abans superava el centenar i ara no hi arriba) ha estat un encert per almenys una part dels visitants. L’objectiu de la fira és ensenyar com era una vila medieval recreant els oficis que es practicaven a Sabadell, exhibint lluites armades, fent degustacions gastronòmiques i gaudint de l’ambient festiu i cultural que impregna el nucli de la ciutat i hi ha qui pensa que aquest format és més eficaç.

“Abans, de tantes paradetes, activitats i coses que hi havia, gairebé no tenies temps de veure res. Potser hi havia massa cosa, pel meu gust. Ara sí que pots aturar-te bé a les paradetes, veure bé els espectacles…”, opina una de les visitants, Àngels Rosso.

Medievàlia va començar ahir, divendres, amb l’obertura de portes del parc d’atraccions infantils a la plaça del Gas, els jocs de fusta al carrer de l’Escola Industrial o l’actuació de Malaboig Malabars, entre altres. Aquest dissabte a les 12:30 del migdia s’ha celebrat la recreació d’un dels grans conflictes sabadellencs al segle XIV, el combat entre les famílies Requesens i Togores, i es repetirà a les 19:30 hores; igual que demà. A la tarda també hi haurà diferents tallers de softcombat (lluita recreativa medieval) des de les cinc de la tarda fins a dos quarts de nou del vespre.

Tast de formatge en una de les parades de Medievàlia. Autora: J. Ramon
Combat entre la família Togores i Recasens, al Mercat Central. Autora: J. Ramon
Final de la batalla entre la família Togores i Recasens, de Medievàlia. Autora: J. Ramon
Final de la batalla entre la família Togores i Recasens, de Medievàlia. Autora: J. Ramon
Recreació d’oficis medievals, aquest dissabte a Medievàlia. Autora: J. Ramon

Aquesta ha estat la primera edició de Medievàlia sense restriccions des que va esclatar la pandèmia. L’any passat es va haver de fer un format encara més reduït (més info: ‘La versió mini de Medievàlia atrau centenars de sabadellencs als Jardinets‘) i, d’aquí n’ha sortit el format actual, que Els Amics de Medievàlia estudien continuar. Tot i això, el sotrac econòmic i la inestabilitat cultural derivada de la pandèmia també ha influït en aquest degoteig de firaires.

Foto portada: Parades de Medievàlia, aquest dissabte. Autora: J. Ramon

Comments are closed.