Foto portada: la directora del circ Raluy Legacy, Louisa Raluy. Autor: David Jiménez.

Louisa Raluy: ‘In Art We Trust’ és un espectacle per adults que no s’ha de perdre cap nen”

Recta final de l’estada del circ Raluy Legacy a Sabadell, que encara el segon cap de setmana amb una bona acollida del públic i un espectacle ambiciós, In Art We Trust, ple de números, llums, colors i sorpreses.

La directora del Raluy Legacy, Louisa Raluy, fa balanç de l’estada del circ a la capital vallesana. “Sabadell és parada obligatòria per a nosaltres”, assegura, ja que la ciutat sempre acull el Raluy Legacy amb bones xifres de públic.

Recta final de l’espectacle.
Sabadell és parada obligatòria per a nosaltres. Sempre ens va bé, estem molt contents i tenim un públic fidel en aquesta ciutat. Estem tenim èxit i una bona repercussió.

Es diu que han llençat la casa per la finestra amb In Art We Trust.
Una mica sí. Sempre cal anar a més. Hem d’avançar. L’humor ha de guanyar pes, has d’aconseguir les atracciones més visuals, més vistoses, més perilloses. Hem apostat molt també pel vestuari tant a l’opening com al final, que és molt heavy. És un gran show.

Hi ha actuacions molt potents a nivell visual.
A l’inici representem una mena de festa, d’assaig, vestits de carrer, de circ clàssic, com era antigament, una mica gipsy, una taula, gots. L’essència del circ antic. Després quan sortim amb el vestuari canvia a tot a un show.

Destaqui’m tres coses de l’espectacle.
El primer és que venir al Raluy Legacy és una experiència. És el més important. És com un circ aturat en el temps des de fa dècades. La segona: és un espectacle per adults que no s’hauria de perdre cap nen. Pots venir-hi amb nens o sense. Tenim gent de totes les edats, grups d’amics, gent jove, parelles grans, famílies. I la tercera és que és una superproducció tal com van les coses avui dia en el circ. Costa molt arribar a produccions així. Hi ha 25 persones que surten a la pista i al darrera el doble. És un espectacle que mou molta gent.

Com es manté la màgia del circ clàssic amb els canvis d’hàbits i d’atenció de tothom, tan enganxats a les pantalles, als mòbils?
És molt difícil competir amb la tecnologia, les xarxes socials o els telèfons. Tenim un circ estèticament vintage però molt vanguardista a la pràctica. Tenim llums d’última tecnologia, jocs d’ombres en molts números. Es treballa a nivell còmic per fer digeribles els números. Sempre passa alguna cosa a la pista. Es fan moltes coses. L’espectacle té molt ritme. Hi ha molta gent que diu que amb una sola vegada no en tenen prou. Volen veure’l dues o tres vegades per fixar-se en els detalls i sempre veuen coses noves. És la nostra filosofia. L’humor ha de ser actual. Les coses que feien riure als nostres avis ja no fan riure. Has d’actualitzar l’humor sense caure en coses grosseres. I hi posem moltes ganes i molt amor a l’art, perquè no és un negoci superrendible.

En algunes ocasions han allargat l’estada a Sabadell. Serà el cas d’aquest any?
No, perquè tenim funció a Castelló. Ens queden [l’entrevista s’ha fet en dimecres] quatre dies.

Es el primer espectacle que fan sense el seu pare, Luis Raluy. És una gira especial?
És més dur. Hem canviat les fotos. Abans teníem les dels meus avis i ara hem posat la del meu pare i li fem un petit homenatge al final de la funció. Tenim sempre present el seu llegat, que procurem seguir amb dignitat.

Hi ha relleu. Per exemple els nens del Raluy Legacy ja no son tant nens i ara són adolescents.
Els meus nebots han crescut i ara estan a tope amb el seu número. Són la cinquena generació. I ara ja tenim la sisena generació perquè Niedziela ha tingut una criatura.

El número de la roda, un dels més espectaculars i perillosos. Autor: David Jiménez.

Un dels números amb més èxit d’In Art We Trust és La roda, que fan els colombians Valencia, tiet i nebot. Un número espectacular a tota velocitat que sorprèn i molt en la recta final de l’espectacle. Rai Fredy Valencia s’estrena amb el Raluy Legacy. Així explica la seva experiència.

“Som colombians i gent de circ. Tenim una empresa familiar de tres generacions, Hermanos Valencia Orlan Circus i estem molt contents d’estar també amb un circ familiar com el Raluy Legacy. La roda sempre ha estat al circ. Quan la vaig veure de petit ja em va impressionar. Vaig començar a practicar amb el meu germà bessó i vam ser els primers en fer ‘La roda de la mort’. Ara és el seu fill qui m’acompanya a Sabadell. El meu nebot. Mica en mica vam anar innovant trucs diferents en la roda. L’exercici demana concentració, valentia, determinació però sobretot moltes i moltes hores d’assaig. Aquí no hi ha truc”.

Valencia destaca que des de les alçades i fent acrobàcies no es pot fixar en la cara de concentració i fins i tot d’angoixa del públic, però n’és perfectament conscient. Fa l’espectacle sense protecció. Qui vulgui veure’ls, i a la resta de números d’In Art We Trust, té fins el diumenge 9 d’abril (fan funció dijous a la tarda i, durant els festius de Setmana Santa, doble funció el divendres, dissabte i diumenge).

Més informació:

Foto portada: la directora del circ Raluy Legacy, Louisa Raluy. Autor: David Jiménez.

Comments are closed.