Foto portada: un moment de Medievàlia, aquest dissabte al matí. Autor: David B.

Medievàlia arriba a la 25 edició aquest cap de setmana

La fira medieval de Sabadell torna aquest cap de setmana a la plaça del Mercat Central, l’emplaçament tradicional d’aquesta festa. Enguany Medievàlia compleix un quart de segle i l’organització vol potenciar els tallers pràctics i el format reduït que va estrenar l’any passat arran de la Covid-19; és per això que les parades s’han reduït a gairebé la meitat (de 150 a 70) i que les recreacions d’ofici pretendran ensenyar més que mostrar les dinàmiques de l’època. La pandèmia i el canvi de calendari (un mes més tard de l’habitual) també ha influït en aquesta reducció dels paradistes.

La plaça del Mercat Central i el seu entorn s’omplirà de tallers, exhibicions i parades ambientades en l’època medieval. Enguany Medievàlia celebra el 25è aniversari i, amb el mateix objectiu amb què es va crear, la intenció és ensenyar com era l’anomenada ‘Sabadello’ i fer valer aquest llegat que encara ara es pot observar a través de fires com aquesta, d’exposicions o de restes arqueològiques in situ; com la que es va presentar ahir mateix (més info: ‘Troben un aqüeducte soterrat de l’època romana a Sant Pau de Riu-Sec‘). La darrera edició s’ha presentat aquest dimecres al Museu d’Història amb la presència d’Amics de Medievàlia (els organitzadors), el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, i el responsable del programa Projecció de Ciutadania i Turisme, Lluís Matas.

“En els darrers 30 anys hi ha hagut moltes intervencions arqueològiques i han posat de manifest la vila medieval que va ser Sabadell. No és forçat que Medievàlia se celebri aquí. Volem recuperar aquesta herència”, ha defensat el regidor de Cultura, Carles de la Rosa.

Aquest cap de setmana (10, 11 i 12 de juny) la fira tindrà un format intermedi entre les edicions d’abans de la pandèmia i la Covid-19: hi haurà totes les activitats habituals, però menys parades. En aquest sentit, els espectacles i tallers que hi haurà al Mercat Central així com als carrers del voltant (de l’Escola Industrial, En Font, Sant Quirze, plaça de Marquilles i del Gas) també procuraran ajustar-se al màxim possible a la realitat de l’època i per això seran més pràctics.

“El mercat sempre va associat a la cultura. No serà un mercat només comercial, sinó que serà un mercat sociocultural i festiu. Com era abans”, ha afegit un dels vocals de la Junta de Medievàlia, Joan Carles Cusidó.

De manera similar, el secretari de la Junta, Jose Luis Fernández, ha recalcat que les tradicionals lluites medievals que es desenvoluparan a peu de carrer no seran multitudinàries, com en les pel·lícules, sinó que seran com eren a Sabadell: d’entre vuit i deu persones. Com a novetat d’enguany també hi haurà un tast de ratafia i de raoles (com es denominaven antigament les mandonguilles) per celebrar el quart de segle i la cloenda de Medievàlia coincidirà amb la de l’exposició de Sabadell 1.300. El Raval medieval, al Museu d’Història.

Més info:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un moment de Medievàlia, aquest dissabte al matí. Autor: David B.