L'equip de costura del Torrent del Capellà, on han confeccionat les disfresses del Carnestoltes. Autor: David Chao.

La il·lusió per la rua de Carnaval torna al Torrent del Capellà: “La competència que hi ha és grandíssima”

Cartolines, botons, purpurina, xarol, teles, pintura, fils, agulles… el Torrent del Capellà s’ha convertit en una festa de llums i colors en els darrers dos mesos. Aquest cap de setmana torna el Carnestoltes i una de les comparses amb més rodatge de la ciutat no faltarà a la cita. La carrossa i les 106 disfresses que aquest grup de sabadellencs lluiran pels carrers de la ciutat ja estan acabades i preparades per tornar a desfilar pel barri de Ca n’Oriac (dissabte) i des de Francesc Layret fins la Gran Via (diumenge).

La rua de Carnaval és una de les activitats més pomposes del calendari, a Sabadell i arreu, però enguany els veïns del Torrent del Capellà han volgut portar una de les seves millors gales en honor a una alma mater de l’Associació de Veïns d’aquest barri, ‘Pepe’ Palma; a qui la Covid-19 es va endur en la primera onada de la pandèmia (més info: ‘José Palma: l’home que dinamitzava el Torrent del Capellà‘). Per aquest motiu, al setembre, quan cada grup es reuneix per debatre de què es disfressarà, ells no en tenien cap dubte: farien la idea que li va quedar pendent de materialitzar a Palma, un dels sabadellencs més involucrats en el barri i en aquesta festa de disfresses.

“Aquest any, la reunió no era tan necessària perquè ja es partia de la idea de fer el que volia el Pepe. Per tant, vam passar a debatre directament com dissenyar la carrossa i les disfresses que volia ell”, ha explicat el secretari de l’AAVV, Antonio Muela.

A partir d’aquest moment, l’associació es va dividir en dos equips de treball principals: el de la carrossa i el dels uniformes. Una dona del grup de costura, Mari Carmen Hervás, explica que, com cada any, l’últim trimestre del 2021 el van dedicar a buscar i a comprar les teles i materials que necessitaven pels complements d’aquesta disfressa. I després de les festes de Nadal van posar fil a l’agulla, literalment.

És així com cada un dels 106 integrants d’aquesta comparsa s’ha fet el seu vestit; que ha estat dissenyat, cosit i decorat expressament per a l’ocasió. Un grup de dones ha donat un cop de mà a tots aquells qui necessitessin ajuda per confeccionar el seu vestit cada dimarts i divendres a la tarda, mentre, simultàniament, a l’altra punta del carrer, uns altres membres de la comparsa acabaven de muntar la carrossa.

“Aquella noia s’encarrega de tallar les teles, aquella altra posa purpurina amb silicona, jo decoro els barrets i també m’encarrego d’alguns detalls de la carrossa… cadascú té la seva feina i entre tots ho fem tot, com el grup de bons amics que som”, assenyala Lola Sánchez.

El d’enguany serà un dels treballs més complets, ja que ‘El gat amb botes’ tindrà un moviment rotatori com si saludés al públic que té a banda i banda de la carrossa i els membres de la comparsa lluiran una espasa amb elèctrica, entre altres complements.

Veïns del Torrent del Capellà ultimant els últims detalls de la carrossa, aquest dimarts. Autor: David Chao.
Veïns del Torrent del Capellà ultimant els últims detalls de la carrossa, aquest dimarts. Autor: David Chao.

Tot això suposa moltes hores de treball i també de diners: a banda de la quota i de l’assegurança que cal pagar per participar a la rua, l’Associació de Veïns del Torrent del Capellà inverteix un mínim de 2.000 euros en la construcció de cada carrossa. En els darrers anys, però, aquest pressupost sumat a l’experiència acumulada dels veïns ha servit per pujar el nivell de l’espectacle.

“Hi ha hagut una evolució gegant entre la primera vegada que ho vam fer i ara. Fa més de 25 anys que sortim per Carnaval i hi ha hagut una millora notable en tots els aspectes: en les coreografies, en la música, en els dissenys de les disfresses… la societat ha anat canviat i nosaltres no ens hem quedat estancats”, ha destacat Muela.

En aquest sentit, un dels seus companys, Manuel Muñoz, assenyala que la resta de participants en la rua del diumenge a la tarda també han apujat la intensitat i, tot plegat, fa que el Carnestoltes d’ara brilli molt més:

“La competència que hi ha és grandíssima. Abans, antigament, semblava que només fóssim dos o tres i que, la resta, vingués per participar i prou. Però avui dia és una competició. Això, però, és bo: la competitivitat fa que totes les carrosses siguin precioses”.

Aquest diumenge el recorregut serà el mateix de sempre, però enguany el volum serà més reduït que en els Carnestoltes d’abans de la pandèmia; concretament, hi haurà quatre carrosses i 15 comparses, tal com han detallat en l’última reunió d’aquest dimecres a la tarda. De fet, aquesta serà la primera rua després de l’aturada d’aquests dos anys i, per això, el centenar de persones que hi haurà a la carrossa del ‘Gat amb botes’ durà mascareta; personalitzada, per cert. La resta, estan instats a fer-ho, segons les bases de la normativa, tot i que en la presentació del Carnaval van utilitzar el terme “recomanable”.

Foto portada: últims retocs de la carrossa del Torrent del Capellà abans de Carnaval, aquest dimarts a la tarda. Autor: David Chao.