Beagle

Sabadell se suma al carro vegà

Un restaurant que no cuina amb cap producte animal, ni tan sols amb derivats com els làctics o els ous, què ofereix? Hamburgueses de llegums, estofat de seitan, mandonguilles vegetals, carpaccio de tomàquet o de carabassó i raviolis de carabassa, per exemple. Cada vegada hi ha més persones que decideixen ser veganes i, en conseqüència, el sector s’hi ha d’adequar. Aquest estil de vida no només implica treure aliments de la nevera, sinó també roba de l’armari i cosmètics del necesser. A Sabadell el món vegà ja té el seu espai, amb múltiples punts d’interès. 

Els vegans es caracteritzen per rebutjar tots els productes derivats de qualsevol animal; des de comestibles com la carn i el peix (inclosos també els ous, els làctics o la mel) fins a la roba o accessoris de pell, de cuir o de llana així com els cosmètics o medicaments que hagin experimentat amb éssers vius. També estan en contra de les activitats lúdiques o recreatives que recaiguin sobre els animals, com fan els zoològics, els circs o els aquaris.

Amb una volta ràpida pel Centre, epicentre de l’ambient vegà a la ciutat, l’emergència d’establiments que han eliminat els aliments d’origen animal de la cuina i s’etiqueten de healthies salta a la vista. La pastisseria Beagle, situada a la plaça Sant Roc i germana del restaurant que duu el mateix nom al carrer Sant Jaume, es va inaugurar fa just un any, però està tan concorreguda com els forns i cafeteries amb qui comparteixen carrer. Gràcies al compromís ètic i ambiental amb què combreguen clients i restauradors, els primers presenten un fort grau de fidelitat cap als segons.

En la mateixa línia, la presència d’agrobotigues que ofereixen productes ‘eco’ i de ‘Km 0’ cada vegada és més notòria; fins i tot els grans supermercats han incorporat aquesta alternativa. A Sabadell hi ha molts comerços que ofereixen articles d’aquest tipus, però no n’hi ha cap que només vengui productes vegans. La propietària de la botiga De la terra a l’olla, Alejandra Hernández, explica que si fos així, el negoci estaria enfocat a un target massa limitat i això li tancaria moltes portes.

“D’origen animal només tenim els ous i la mel; tota la resta és apte per a vegans. No obstant això, nosaltres no treballem amb etiquetes sinó que ens regim per valors. En molts, com en el cruelty free o la sostenibilitat, coincidim amb ells. De la terra a l’olla està enfocada a una clientela amb principis ètics i consciència alimentaria, qualitats que no tenen tots els vegans” exposa Hernández.

Per contra, observa que molts dels qui hi van a comprar habitualment són persones que pateixen alguna malaltia cardiovascular o relacionada amb la dieta. La majoria de clients, però, acaben reduint la ingesta de carn i peix en el seu dia a dia perquè observen que hi ha fonts d’energia alternatives, més saludables i sostenibles, com la quinoa o els fruits secs.

De la terra a l'olla. Autor: David B.
De la terra a l’olla. Autor: David B.

La preocupació per cuidar l’alimentació i l’entorn social, sobretot per part dels joves, també es reflecteix en l’àmbit clínic. La consulta de la nutricionista Carme Guillamón ha triplicat les peticions per seguir una dieta vegana respecte al 2015, tancant el 2019 amb uns 150 pacients només per aquest motiu. La dietista, nutricionista i farmacèutica Anna Paré, també de Sabadell, coincideix en manifestar un fort augment de l’interès per aquest tipus de dietes en els darrers cinc anys.

Peluqueria Ribbon. Autor: David B.
Peluqueria Ribbon. Autor: David B.

El mateix passa en el sector d’estètica. La propietària de la perruqueria Ribbon, Cinta Pastor, explica que en els darrers anys ha hagut de prémer fort l’accelerador. Per una banda, cada vegada hi ha més demanda de tractaments capil·lars amb productes naturals perquè aconsegueixen més bons resultats i, a més, a llarg termini també cuiden millor el cabell, la pell i el medi ambient. Per altra banda, els centres d’estètica convencionals, així com les grans marques de moda i cosmètica, estan potenciant aquesta alternativa. Ribbon va ser la primera perruqueria de la ciutat en treballar amb materials 97 per cent naturals. Vuit anys després, ja no és l’única que pot oferir aquest servei. Aura Verda, per exemple, és un centre estètic situat a l’Avinguda de Barberà que ofereix tractaments facials i corporals, així com productes de cosmètica i depilació, totalment orgànics i amb el distintiu cruelty free.

Els hàndicaps del veganisme

De fet, moltes agrobotigues inclouen productes d’higiene personal i de la llar que han estat elaborats amb materials orgànics i que tenen un embalatge reciclat o biodegradable. Un exemple és Ethikal Market, un comerç acabat de néixer que des d’un principi ha apostat pels productes de proximitat i ecològics. L’amo de la botiga, Àlex Fàbrega, confessa que un negoci d’aquestes característiques és molt complicat.

“No hi ha comparació amb els comerços convencionals que van als grans distribuïdors. Aquests no tenen problema. En canvi, les botigues de barri han d’anar darrere el detall buscant el producte que els diferencia dels supermercats. Com que els nostres proveïdors treballen a petita escala, hi ha molta feina per trobar un productor que encaixi amb les nostres rotatives i, a més, la seva producció és més limitada” explica Fàbrega.

Aquest era el problema amb què es trobaven fa cinc anys els vegans a l’hora d’alimentar-se. El moviment encara era molt jove i no tenia pràcticament cap mena de representació en l’esfera pública. D’uns anys ençà, però, la comunitat vegana ha anat creixent al mateix temps que ho ha fet la conscienciació per un estil de vida més sa i respectuós amb el medi ambient. No obstant això, la vegana i copropietària de La Teca Burger, Yolanda Calvet, reconeix que el seu negoci no se sostindria si depengués dels clients que segueixen aquesta filosofia.

“Tota la meva família és vegana i fa uns anys teníem dificultats per trobar botigues i restaurants que s’adeqüessin a la nostra dieta. Per aquest motiu, l’any 2014 vam decidir impulsar una caravana ambulant de Food Track vegà i proporcionar una solució a la gent que es trobava en la mateixa situació que nosaltres. En veure que tenia èxit i que la demanda anava a l’alça vam decidir fixar-nos a Sabadell, que és la ciutat on vivim” explica Calvet.

El principal repte al qual s’enfronta la restauració vegana és la capacitat d’atracció i originalitat. Calvet exposa que la major part de clientela no és vegana, sinó que són amics de persones que segueixen aquest estil de vida o gent a qui li resulta una alternativa interessant i ho contempla com un lloc més per sortir a menjar fora.

“Vam obrir La Teca Burger fa gairebé dos anys, però la comunitat vegana no és prou gran per plantar cara als negocis convencionals perquè encara pateix un fort desavantatge competitiu” reconeix Yolanda Calvet.

Tot i la tendència a l’alça del veganisme, la Covid també ha debilitat aquest moviment. Les agrobotigues van obrir durant el confinament perquè eren un servei bàsic. No obstant això, Fàbrega reconeix que els va servir de ben poc, ja que “ningú anava a descobrir i provar llocs nous amb la situació en què estavem. La majoria de la gent anava directament als supermercats”. Les consultes de les nutricionistes Carme Guillamón i Anna Paré presenten la mateixa activitat: més visites virtuals, però cap de nova.

Per què són vegans?

Barcelona és el major referent vegà d’Espanya. L’any 2011 hi havia 353 establiments veggies en tot l’estat; l’any 2017, 1.418. D’aquests, 267 són a la capital catalana. En la mateixa línia, la primera VeggieWorld del país es va celebrar a Barcelona ara fa tres anys. Els vegans es regeixen per un principi ètic: deixar de viure a costa d’altres éssers vius, des dels animals fins als humans. Per aquest motiu eliminen gran part dels productes alimentaris i cosmètics que inclou la quotidianitat convencional; la majoria basats en l’explotació laboral i animal.

“El veganisme és l’antítesi del capitalisme. Si els humans podem viure igual de bé sense matar a cap animal, per què ho hem de fer i, a sobre, amb quantitats industrials?” es qüestiona la jove Irene Nuez.

Nuez és una barberenca de 25 anys que segueix una dieta vegana des de fa tres anys. Feia temps que evitava els aliments d’origen animal, però va decidir fer-ho radicalment quan es va comprometre amb el respecte pel medi ambient i la seva salut. Nuez reconeix que, tot i l’auge del veganisme, sovint ha d’aguantar certs acudits i comentaris sobre el seu estil de vida. Considera que la majoria estan poc o gens fonamentats i es deuen a un gran desconeixement.

En la mateixa línia, la dietista i farmacèutica Anna Paré assegura que una dieta vegana, així com una de vegetariana, no només és segura i beneficiosa per la salut, sinó que també pot ajudar a prevenir i tractar determinades malalties provocades per la ingesta de carn, com la diabetis. No obstant això, ressalta que cal que estigui ben planificada per no caure en un dèficit nutricional o energètic. La nutricionista Carme Guillamón, també de Sabadell, afegeix que “els canvis d’alimentació sempre han de ser progressius per tal d’assegurar una correcta adaptació de la flora intestinal; d’almenys un mes. Per tal d’assolir uns hàbits alimentaris saludables, no només hem de saber eliminar, sinó que és importantíssim saber substituir”.

Foto portada: la pastisseria Beagle, a la plaça Sant Roc. Autor: David B.