La terrassa de l'hotel Urpí. Autor: David B.

10 terrasses amb encant per passar l’estiu

FES-TE SUBSCRIPTOR!

Si t’agrada iSabadell, ajuda’ns a créixer i fes-te SUBSCRIPTOR. A més, tindràs avantatges exclusius.

Consulta AQUÍ els avantatges i FES-TE SUBSCRIPTOR ARA, AQUÍ.

—————————————————————————–

[Nota de la redacció: aquesta informació es va publicar originalment l’estiu de l’any 2022. Pot haver-hi algun detall que no estigui actualitzat]

Les terrasses del Centre s’omplen cada vespre i no sempre és fàcil trobar una taula lliure. En aquest article us proposem deu establiments alternatius i amb cert encant on anar aquest estiu; alguns estan força arrelats a la ciutat i d’altres són més nous, però tots ells destaquen per una característica que el diferencia.

Aquí us en fem una breu descripció, on també trobareu tota la informació necessària: horari, carta i ubicació.

1. La Capella de Can Gambús

Les cadires se substitueixen per gandules i l’entorn urbà per un espai natural amb vistes al Vallès. La Capella de Can Gambús (al segle XVI, coneguda com a Mas Anglada) no només es diferencia per la centenària masia rehabilitada fa poc més de 10 anys, sinó que també li treu partit a la vegetació que envolta tot el seu exterior. Els dijous i diumenges al vespre tenen l’afegit del cinema a la fresca i la música en directe, respectivament, fet que encara fa més agradable l’estada i això és el que atrau a més clients, segons els seus responsables. Obren cada dia de 10 del matí fins a dos quarts de tres de la matinada, i per això, la carta és àmplia: els clients poden demanar des d’esmorzars fins a sopars; hi ha tota mena de begudes, tapes i menús, també per a grups. La majoria de plats són vegans.

La Capella de Can Gambús en un cinema a la fresca. Autora: J. Ramon
La Capella de Can Gambús en un cinema a la fresca. Autora: J. Ramon

És fàcil d’arribar. Com bé indica el seu nom, La Capella està al Parc de Can Gambús (el segon més gran de la ciutat, per cert), al carrer del Regne Unit. S’hi pot arribar en cotxe i acostuma a haver-hi espai suficient per aparcar de manera gratuïta i, si no, també s’hi pot arribar amb autobús (L4). Des de fa un temps que ha fet el salt al món ‘healthy’, cada cop més de moda, i per això a banda de plats típics com coques o croquetes també hi ha opcions vegetarianes (cruixent de brie) i veganes (humus de pebrot, per exemple).

2. L’Arteneu

Com un oasi al desert, la terrassa de l’Arteneu és un espai d’allò més íntim i tranquil al bell mig de Sabadell. El celobert de l’emblemàtica Casa Taulé, al carrer Sant Joan, on antigament hi havia l’Aliança Francesa, ofereix un assortit de tapes ben variat per gaudir dels vespres a la fresca o bé d’esmorzars saludables a partir de les nou del matí. Encara no fa un any que van obrir i des d’aquesta primavera que han incorporat menús de migdia a la seva carta; tots els plats són casolans i tots els treballadors d’aquest bar-cafeteria combreguen amb el projecte social de l’Arteneu, la primera escola d’art per a infants i joves amb necessitats educatives especials (més info: ‘La Casa Taulé, a punt per reobrir: neix l’Arteneu‘). Així ho destaquen els seus fundadors i directors, Anna Fernández i Eloi Moya.

Arteneu. Autor: David B.
El pati de l’Arteneu, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Els caps de setmana, i ara també en els mesos d’estiu, el pati de la Casa Taulé acull xerrades, presentacions i col·loquis. Normalment són al vespre, quan hi ha més clients. Cal tenir en compte que aquest edifici està protegit pel Pla especial de Protecció del Patrimoni sabadellenc, fet que en condiciona l’estructura arquitectònica i les activitats que s’hi desenvolupen a l’interior. Obren cada dia, tot i que amb diferents horaris: de dilluns a divendres de 9 a 23 hores, els dissabtes de 17:30 a 23 hores i els diumenges de 12 a 15 hores.

3. L’Estruch

Ca l’Estruch era una antiga fàbrica de tints tèxtils que es va reinventar amb el que ara es denomina ‘fàbrica de creació de les arts en viu’. Per tant, l’entorn d’aquest espai està replet de possibles activitats a fer abans o després de seure a la terrassa del carrer de Sant Isidre, al barri de La Creu Alta. La connexió amb aquest barri és bona: per la parada de l’Embarcador i de Francesc Macià hi passen moltes de les línies de la TUS (L1, L3, L5, L8, L55, F1, F5), però també s’hi pot arribar amb FGC o caminant.

Terrassa Estruch. Autor: David B.
La Terrassa de l’Estruch. Autor: David B.

L’oferta gastronòmica és d’allò més completa: hi fan des d’esmorzars fins a tapes, menús i sopars de grup; també amb opcions vegetarianes i veganes. Ara a l’estiu hi ha dos tipus de clients força diferenciats, segons l’encarregada del torn de tarda: entre setmana hi ha famílies dels alumnes que cursen els tallers de circ i, en canvi, al cap de setmana s’omple de jovent i adults que surten a fer una copa, una cervesa o un refresc. Tanquen els diumenges i a partir del dijous amplien l’horari fins a mitjanit; la resta de dies, obren de 9 a 23 hores.

4. L’Urpí

Una terrassa a 17 metres del terra. L’Hotel Urpí, al carrer de Sant Maties (trencant a l’altura del Caprabo de l’avinguda Onze de Setembre), ofereix un espai de relax preferentment als seus clients, però també a la resta de sabadellencs que vulguin gaudir d’un ambient silenciós, íntim i pausat. Només entrar, els clients es fixen en dues característiques: les vistes 360 graus de Sabadell des del centre i en la piscina que invita a un bany refrescant a ple juliol (però de la que només en poden fer ús els clients). Això sí: qui no s’allotgi a l’hotel, haurà d’esperar a les cinc de la tarda per pujar a la terrassa. Per això recomanen anar-hi quan es pon el sol o bé a la nit: per veure Sabadell il·luminada amb les llums de la ciutat.

El terrat de la cinquena planta es va reformar fa quatre anys i ha anat incorporant serveis de manera progressiva. Actualment, la carta de la terrassa ofereix una àmplia varietat de tapes i alguns entrepans més elaborats o coques per si s’escau un sopar o un brunch al migdia. L’Urpí va ser el primer hotel de la ciutat i, tot i que ha anat evolucionant al llarg dels anys, sempre ha acollit activitats que fan ciutat: quintos, cartes, concerts i fins i tot una discoteca. Sens dubte, és un lloc emblemàtic de la ciutat que ja supera els 130 anys d’història. La terrassa, però, adopta un caire diferent. Tal com destaca un dels seus propietaris, Josep Urpí, aquí volen mantenir la intimitat dels clients i, per això, aposten perquè sigui un espai reservat. “No el vam voler promocionar gaire més enllà del barri”, assenyala Urpí. A més, ara a l’estiu també és un dels espais més frescos: el fet d’estar oberta per les quatre bandes i a 17 metres d’alçada fa que corri l’aire mentre a peu de carrer la calor encara colla.

5. Can Punyetes

La terrassa de Can Punyetes és interior i està amagada enmig de La Rambla; però no pas a peu de carrer, sinó al primer pis d’una casa construïda a principis del segle passat. No és gaire gran i el fet de ser un espai cèntric, però alhora reservat i allunyat del trànsit de vianants i de vehicles fa que els clients estiguin còmodes. Això sí: no hi trobaran res que no sigui carn o verdures a la brasa. Aquesta és la seva especialitat des del 1997, quan van obrir a Sabadell, ara fa 25 anys. Tot i això, tenen altres establiments a Barcelona, Sort i Madrid una mica més antics. Els dilluns, dijous i divendres obren de 12 a 16 hores i de 20 a 23 hores, i la resta de dies de 13 a 23 hores.

El seu gerent, Carlos Ricou, explica que aquest negoci va néixer i créixer amb la sinergia de tres amics que s’han acabat convertint en socis també. Es caracteritzen per un tracte de proximitat i un ambient casolà i, de fet, inicialment la terrassa era la sala de fumadors. Quan es va prohibir fumar en interiors, l’any 2006, van habilitar aquest espai pels clients que volien fer-se la típica cigarreta després de dinar o sopar i, a poc a poc, van anar rebent inputs de la resta de comensals: “I podríem menjar a fora?”, recorda Ricou. Aquest va ser el detonant que els va impulsar a habilitar la terrassa a Can Punyetes Sabadell.

6. Aeroclub

Sens dubte, aquesta és una de les terrasses més alternatives de Sabadell. El bar de l’Aeroclub obre en horari d’aviador (de 8 de 20 hores a l’estiu i de 8 a 18 hores a l’hivern) i ofereix unes vistes úniques al Vallès: la pista d’aterratge de l’Aeroport de Sabadell i avionetes sobrevolant uns metres per sobre. En aquest cas, però, la millor opció és anar-hi en cotxe. Pel que fa a la carta, els plats coincideixen amb les típiques propostes del món de la restauració: torrades, entrepans freds i calents, amanides, hamburgueses i tapes. De manera similar, de dilluns a divendres ofereixen un menú i, al cap de setmana, un altre. Obren cada dia, a excepció de festius com Nadal i Cap d’Any.

Avio aterrant amb la terrassa del bar al fons. Autor: David B.
Avio aterrant amb la terrassa del bar al fons. Autor: David B.

La majoria de clients són treballadors de l’Aeroport, des d’un mecànic fins a un pilot. Tot i això, el responsable del bar de l’Aeroclub, Toni Sánchez, estima que tenen 400 clients diaris i, en dies de més moviment, com el tercer diumenge de cada mes, quan fan la tradicional jornada de portes obertes, arriben als 2.000. És per aquest motiu que Sánchez recomana visitar la terrassa a partir de les sis de la tarda, quan baixa l’activitat al centre i s’hi està més tranquil (a més del fet de poder gaudir d’una posta de sol des de l’Aeroport).

7. Masia de Castellarnau

Aquesta és una proposta per una ocasió més especial, tot i que també s’hi pot anar simplement a fer un beure i algunes de les tapes que ofereixen a la carta. Més enllà de l’espai on es troba, a un barri apartat del bullici del Centre i majoritàriament tranquil, destaca la pulcritud de la decoració (tant en l’interior com en l’exterior) i la presentació de cada plat. No és d’estranyar, ja que a la Masia de Castellarnau s’hi acostumen a celebrar bodes, comunions i altres tipus d’esdeveniments cerimoniosos. Tot i així, tret de puntuals excepcions, només obre els dissabtes i diumenges de 12 a 18 hores.

La Masia de Castellarnau era una mansió construïda al segle XIII que actualment és un restaurant especialitzat en la cuina catalana. Intenten utilitzar sempre aliments de proximitat i, per això, els menús i la carta varien en funció de la temporada. Una de les seves especialitats, per exemple, són els calçots. També hi ha opcions vegetarianes i sense gluten i els responsables recomanen reservar amb força antelació: el fet d’obrir només un dia a la setmana fa que siguin molts els veïns que s’acumulin a la porta per entrar.

8. El Tourmalet

Situada al pati d’una antiga nau al Centre, al costat de la botiga de bicicletes Escapa, El Tourmalet ofereix una terrassa força diferent per l’entorn arquitectònic en què es troba. A tocar de la carretera de Barcelona, aquest establiment queda aïllat del trànsit a través dels murs d’aquesta antiga nau i això és un tret que tant agrada als clients com als restauradors: “és un lloc prou gran (50 persones a l’interior i 50 a l’exterior), però que alhora manté la intimitat”, explica l’encarregada de la sala, Marga García. Quan hi ha més gent ara a l’estiu és a primera hora del matí, sobretot dels caps de setmana, quan els ciclistes paren a esmorzar, tal com explica García, i també als vespres una vegada afluixa la calor.

El Tourmalet, aquest dimecres. Autora: Lucia Marin
El Tourmalet, fa un temps. Autora: Lucia Marin

El Port del Tourmalet és un dels més coneguts del Tour de França, i d’aquí la seva metàfora amb la botiga de bicicletes Escapa. Qui regenta aquest bar-restaurant des de la diada de Sant Jordi 2021 explica que ha passat per diferents mans al llarg dels anys i que les seves han canviat el perfil de clients respecte de l’any passat: “Potser abans estava més enfocat al servei de bar i nosaltres potenciem més el de restaurant perquè som restauradors”. En aquest sentit, els productes són de temporada i per això la carta varia molt en funció de la temporada; sempre, però, buscant plats saludables i amb cert predomini del peix. Fan menú de migdia de dimarts a dissabte, menú de cap de setmana (basat en arrossos i fideuades) i menú de vespre cada dia. Els dilluns, però, no obren.

9. Tevere

És un dels bars que hi ha al pulmó verd de Sabadell, el Parc Catalunya. Aquest, però, està amagat entre la vegetació que hi ha al primer esglaó del Parc, per sobre del llac. És millor anar-hi a partir del vespre; no només per la calor, sinó perquè a la nit encenen algunes veles que il·luminen la terrassa i caracteritzen encara més l’estada en aquest establiment. Un altre dels elements que més agrada als clients són les hamaques, que fan estiu i generen una forta sensació de vacances i relax. Fa pocs anys que van obrir i gairebé la meitat dels temps l’han viscut amb restriccions Covid; ara, però, han tornat a recuperar el pols i fins i tot l’han accelerat: inicialment van començar amb còctels, granissats, batuts i altres begudes refrescants i fa uns mesos que també ofereixen hamburgueses.

Obren cada dia de 18 a 02:30 hores i, en la línia del seu vessant més nocturn, ambienten la terrassa amb reggaeton, trap i deep house, entre altres. En aquest sentit, el seu propietari matisa que a la nit acostuma a haver-hi un perfil més juvenil, mentre que al vespre és més heterogeni. Jan Di Prinzio també destaca que un dels trets més diferencials del Tevere és que treballen amb fruita natural i, en el cas de les hamburgueses, amb carn de proximitat: “No ens agraden els xarops i per això treballem amb fruita natural i del dia. Aquest any hem començat a fer smashed burgers i intentem traslladar aquesta qualitat de les begudes en els plats: anem a una carnisseria d’aquí de Sabadell”.

10. El cafè dels Jardinets

Després de romandre tancat durant algun temps, la Fundació 1859 Caixa Sabadell ha volgut recuperar El cafè dels jardinets. Lluís Ristol n’és l’encarregat i destaca que en aquesta terrassa s’hi desenvolupen activitats de tota mena: des de festes d’aniversari infantils amb globus de colors fins a teletreball amb portàtils i auriculars. En aquest sentit, el perfil de clients també varia en funció de la franja horària, que engloba des de les vuit del matí fins a les nou del vespre (de dilluns a dissabte) i de nou del matí a quatre de la tarda (diumenge).

El cafè dels Jardinets, aquest dimecres. Autora: Lucia Marin
El cafè dels Jardinets, aquest dimecres. Autora: Lucia Marin

El servei principal és el de cafeteria, tot i que als migdies i vespres també ofereixen plats cuinats, entrepans i coques. En ocasions especials, com en el Fresc Festival, organitzat per la mateixa Fundació, fan cartes gastronòmiques especials. Tot i això, el tret més destacat de El cafè dels jardinets és l’entorn on es troba: enmig de flors i vegetació que deixen entreveure la punta del Mercat Central. Ara a l’estiu és quan els jardins llueixen la seva màxima esplendor. La llàstima és que durant el mes d’agost estan tancats.

Foto portada: El Tourmalet, l’any passat. Autora: Lucia Marin

Comments are closed.