‘8-M: les dones ho hem tornat a fer’, per Marta Morell (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, secretària general de Podem Sabadell

El passat divendres 8 de març, Dia Internacional de la Dona, les dones vam demostrar un cop més que, unides, podem aturar un país. Dones i homes vam omplir els carrers de morat i a Sabadell no ens vam quedar enrere: més de 5000 persones vam participar a la manifestació del matí, convocada per diferents col·lectius feministes, mentre que a la tarda 3.500 persones vam sortir de nou als carrers del nostre municipi per participar a la manifestació convocada per la Taula de Gènere.

A més a més, segons els sindicats, la Vaga Feminista de 2019 ha estat en el conjunt del país més exitosa i massiva que la de l’any passat, tant pel que fa a les aturades parcials com en el cas de les aturades de 24 hores, i les manifestacions han tornat a ser multitudinàries. I és que motius per sumar-nos a la Vaga del 8M no ens en falten. Nosaltres, les dones, som maltractades, som discriminades en diferents àmbits, no només el laboral, i som agredides i assassinades. Hem pres consciència d’aquestes i d’altres realitats que vivim i patim en el nostre dia a dia i ens hem adonat que només unides i des dels carrers podrem començar a revertir aquestes situacions.

En el transcurs de les manifestacions sabadellenques vam exigir viure en una societat igualitària. Així ho evidenciaven diferents pancartes que recorrien els nostres carrers, on llegíem: “Contra Jueces Machistas, Justicia Feminista”, “Ens Volem Vives i Lliures” o “Me Visto y Me Desvisto Con Quien Quiero”. O també els càntics que vam escoltar durant tota la jornada, com ara “Con ropa, sin ropa, mi cuerpo no se toca”, “Meneo para aquí, meneo para allá, feminismo para adelante y machismo para atrás”.

Ens feia especialment felices sentir aquestes reivindicacions de persones de diferents generacions, des de noies de 12 anys a àvies de més 80, així com dels homes assistents, que entenien que la nostra lluita també és la seva lluita i que només plegades podrem aconseguir una societat on tots i totes tinguem els mateixos drets. Perquè per a nosaltres el punt d’arribada ha de ser aconseguir viure en una societat sense desigualtats ni discriminacions i un país on la igualtat d’oportunitats sigui una realitat.

Així doncs, aquest 8M les dones hem evidenciat que som valentes, que volem viure com vulguem i amb qui vulguem i, sobretot, que volem viure sense por. Hem fet sentir la nostra veu i ho seguirem fent per defensar els nostres drets. Perquè si no ho fem, d’altres, com estem veient a Andalusia amb el govern del tripartit de dretes, faran polítiques que aniran en detriment dels drets aconseguits per les dones. No podem resignar-nos de cap manera a aquests retrocessos:  més de la meitat de la població som dones i ens mereixem unes institucions a l’alçada de les nostres demandes, on a més a més estiguem suficientment representades. Les institucions han de servir i s’han de semblar a la societat i la ciutadania que representen, però en el cas de l’Ajuntament de Sabadell i en molts altres ajuntaments, les dones ens trobem infrarepresentades.

Jo aposto per revertir totes aquestes situacions, per tenir una institució municipal i uns parlaments que representin a homes i dones per igual i que posin en el centre de l’acció de govern les nostres aspiracions. Hem de fer un salt qualitatiu a favor de les dones per tal que tinguem el paper que ens correspon, tant a les nostres vides com a les nostres institucions, i el proper 26 de maig tindrem una bona oportunitat per canviar aquestes dinàmiques, ja que és el dia que celebrarem les eleccions municipals.  Només depèn de nosaltres que d’aquests comicis surti un Ple municipal on les dones estiguem ben presents i puguem donar resposta a les nostres necessitats, tot dotant-nos d’una perspectiva de gènere que de manera transversal impregni totes les àrees de govern del consistori i prioritzant en els pressupostos els àmbits d’intervenció que les dones considerem fonamentals, com la prevenció de la violència de gènere.

De totes nosaltres depèn avançar en la igualtat, no podem deixar passar quatre anys més.  El 8M hem omplert els carrers i els hem feminitzat, el 26 de maig ens toca feminitzar les nostres institucions.