Javier Garrido. Autor: Cedida.

‘A l’agost la ciutat no s’atura’, per Javier Garrido

ARTICLE D’OPINIÓ
Javier Garrido, politòleg

Sabadell és una ciutat viva els dotze mesos de l’any. Ho saben molt bé els milers de persones que passen els mesos d’estiu a la nostra ciutat, però sovint les administracions actuen com si el mes d’agost la gent abandonés les ciutats i els diferents tipus de serveis que gaudim fossin menys necessaris.

La decisió, en canvi,  que va prendre l’any passat l’àrea de participació de l’ajuntament de Sabadell, comandada per Marta Morell, de mantenir oberts, per primer cop, nou centres cívics durant tot l’estiu, va servir per garantir la continuïtat aquest servei públic a l’estiu i sobretot per facilitar espais de trobada en un any especialment difícil: el de l’arribada de la pandèmia de la Covid-19. Aquests centres van seguir servint per a la realització d’aquelles activitats de lleure permeses durant el lent retorn a la normalitat i també per donar continuïtat a uns serveis que van esdevenir especialment importants després d’un curs lectiu marcat pel confinament: els dels espais joves situats als centres cívics.

Aquesta qüestió no és un factor menor. Davant la irrupció d’una pandèmia que ha afectat la salut psicològica de la població, tant per la por a la malaltia, com per la sensació d’aïllament i la pèrdua del contacte amb les nostres persones properes, la ciutat va posar a disposició dels més joves espais per reprendre novament la socialització. Però també ho és perquè els equipaments públics són elements que ajuden a disminuir les desigualtats socials, especialment entre els joves. No tothom pot marxar de vacances i s’ha de poder garantir l’oci i la continuïtat de l’aprenentatge a aquelles persones que resten a la nostra ciutat durant el mes d’agost.

Diverses investigacions dutes a terme en els darrers anys ens mostren, per exemple, que la participació d’infants i adolescents en 80 hores d’activitats d’estiu aporta beneficis educatius i socioemocionals rellevants per al rendiment escolar. A Sabadell, però, no tots els joves tenen les mateixes oportunitats de gaudir d’activitats durant les vacances d’estiu. Una de les causes més freqüents de diferències entre els i les alumnes i més generadora de desigualtat és la pèrdua dels hàbits d’aprenentatge durant l’estiu. Les vacances, per a alguns i algunes joves, suposen una aturada de les rutines educatives, de la socialització i d’altres experiències enriquidores. Genera, a més a més, una pèrdua parcial dels coneixements adquirits durant el curs.

Aquest any el govern municipal ha anat un pas més enllà i seran deu els centres cívics oberts durant el mes d’agost: Can Puiggener, Ca n’Oriac, Can Rull, la Concòrdia, la Creu de Barberà, Sant Oleguer, la Creu Alta, Can Deu, Can Llong i Poblenou. Es tracta d’una  aposta política que pretén ajudar a seguir pal·liant aquestes desigualtats. També beneficiarà a altres col·lectius, com les persones grans, que igualment es queden a la nostra ciutat i que tenen dret que l’administració pública garanteixi l’accés a un espai de lleure i de trobada.

Cal recordar que també el govern municipal ha aportat 498.000 euros del pressupost d’enguany a la realització de casals d’estiu, prestacions d’urgència social i subvencions vinculades a la inclusió. En un moment en el qual moltes veïnes i veïns es veuen obligats a quedar-se a la ciutat, és més necessari que mai el desplegament d’una oferta pública de serveis que ataqui factors que els experts ens estan indicant com a generadors de desigualtat. Perquè les desigualtats socials són, precisament, la pitjor pandèmia de la globalització.

Si la desigualtat és un fenomen global, fem que la igualtat sigui un fenomen local. Més concretament, fem que sigui un fenomen sabadellenc.

Foto portada: Garrido, en una imatge d’arxiu. Autor: David B.

Comments are closed.