‘Segur que retallar ajuts al material escolar és una bona idea?’, per Fermí Vallbé

ARTICLE D’OPINIÓ
Fermí Vallbé, exregidor de Cultura, Educació, Serveis Socials i Cooperació

Una de les preocupacions més importants que tenim en aquests moments al nostre país és la greu crisi que pateix el sistema educatiu.

Són moltes i diverses les causes que ens porten a aquesta situació. Podríem començar per la manca de projecte educatiu de país, un projecte on ens poséssim d’acord en decidir què li demanem a l’educació per als nostres joves. Seguint amb la manca de professorat que ens porta a unes elevades ràtios d’alumnes per aula, la manca de formació del mateix professorat per fer front als reptes actuals i la manca d’instal·lacions adequades. Tot això s’explica per la baixa inversió en els pressupostos públics.

Davant d’aquesta greu situació ens trobem que el govern de la ciutat, en comptes d’ajudar a revertir aquesta situació, es despenja dient que anul·la els ajuts per a material escolar per als alumnes de l’ensenyament obligatori (més info: ‘L’Ajuntament cancel·la les beques de material escolar‘).

I el mes sorprenent és el doble argumentari que dona.

1. No és una competència de l’ajuntament, sinó de la Generalitat.
2. Recorre a un informe d’intervenció que insta a l’anul·lació dels ajuts perquè no és responsabilitat municipal.

Com m’hagués agradat que el govern municipal anul·lés els ajuts després de fer-ne una avaluació i arribés a la conclusió que ja no són necessaris. Que tots els alumnes de la ciutat tenen coberts aquests recursos. Però molt em temo que no és el cas. Encara ara hi ha molts centres que aquests recursos encara els hi són molt importants.

És cert que la Generalitat, administració que en té les competències, n’ha augmentat el pressupost i ha fet l’aportació dels 100€ a les famílies en aquest concepte. A Sabadell es feia una aportació per aquest concepte i es traslladava a les pròpies escoles, que en feia la distribució en funció de les pròpies necessitats, anaven vinculats al propi projecte d’escola i en conseqüència reforçava la institució escolar.

D’altra banda em sembla un argument bastant trist recórrer al fet que des d’intervenció s’emet un informe que insta a anul·lar aquesta línia d’ajuts atès que l’ajuntament no en té les competències. Suposo que la intervenció deu haver emès informes similars per tots aquells programes que no són obligacions municipals, com poden ser el programa de viatges per a la Gent gran, per posar-ne un dels molts exemples, o a destinar sous a regidors de govern amb tasques duplicades. Tot observant l’organigrama de govern podem veure que hi ha dos regidors/es que es dediquen a les tasques de participació, dos regidors que es dediquen a les tasques de promoció de la ciutat, dos regidors que es dediquen a tasques de promoció econòmica o desenvolupament de la ciutat, En fi, que es dediquen recursos de forma duplicada.

Fa mal de veure que un ajuntament renuncia a atorgar uns ajuts tot fent-ne una batalla política amb l’administració competent.

Com de bé semblaria que l’ajuntament en fes una reflexió profunda si en aquests moments el que cal és aprimar les institucions educatives publiques en comptes de reforçar-les com a voluntat política mes enllà de qui en tingui les competències i que posés en primer lloc l’educació dels infants i joves de la ciutat. És necessari que totes les administracions publiques posin el millor de sÍ mateixes i el màxim dels seus recursos en allò que ens ha de garantir l’equitat social en aquest cas a nivell de ciutat.

M’ha sorprès que la informació no la faci el regidor d’educació si no el tinent d’alcaldessa dels serveis a les persones. Ens agradaria saber l’opinió del propi regidor. Potser el regidor no comparteix que és millor pintar escoles que ajudar a les escoles i famílies amb el material escolar.

Govern de la ciutat, reflexioni sobre aquesta decisió i rectifiqui, si les raons no son mes sòlides i rigoroses que les que han explicat.

El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. L’espai d’opinió reflecteix la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.