Anàlisi. ‘Cartipàs: pesos, contrapesos i compensacions’

La composició de l’equip de govern presidit per Maties Serracant constitueix la prova dels difícils equilibris que el quatripartit ha hagut de mantenir després d’un traumàtic relleu a l’alcaldia que ha esberlat la confiança entre els socis de govern. Crida per Sabadell i ERC són les formacions més beneficiades en el canvi.

Per visualitzar l’equilibri de poder, les quatre grans àrees en què s’estructura el govern municipal estaran encapçalades pels caps de llista de les quatre formacions que el composen que, a més seran portaveus de les seves respectives àrees. La clau del nou cartipàs radica en una sèrie de compensacions en major mesura a favor d’ERC i en molt menor mesura cap a Unitat pel Canvi (UpC), les dues formacions que es disputaven l’alcaldia abans de la decisió salomònica de cedir-la a Serracant.

Organització del govern
Organització del govern

A diferència de Juli Fernàndez que, a més de l’alcaldia, exercia nombroses atribucions executives, ara el paper de Serracant serà de coordinació i representació. La renúncia d’Esquerra a l’alcaldia ha estat àmpliament compensada ja que Juli Fernàndez es queda amb l’àrea d’Urbanisme que ostentava Maties Serracant. Això en oberta contradicció amb les seves emfàtiques manifestacions, quan Serracant va reincorporar-se al càrrec després de sis mesos d’haver renunciat a ell per la imputació arran de la cessió de Cal Balsach. Llavors assegurà que era el “millor regidor d’Urbanisme” que podia tenir l’ajuntament de Sabadell. A més, l’exalcalde es farà càrrec d’Economia i Serveis Centrals, de la que fins ara era titular el regidor dimissionari de la Crida per Sabadell Albert Boada, però sense Recursos Humans i Organització. Una patata calenta, atesa la situació de conflicte amb el comitè d’empresa de l’Ajuntament, que va a parar a Elena Hinojo (UpC) que, sembla ser, li va ser disputada fins a l’últim moment per Marisol Martínez (Guanyem Sabadell). De manera que Juli Fernàndez resulta l’edil que acumula més poder del Consistori. Un cert indici de la seva voluntat de ser el proper cap de llista de la formació i aspirar de nou a l’alcaldia.

L'alcalde, Maties Serracant, dimecres. Autor: J.d.A
L’alcalde, Maties Serracant, dimecres. Autor: J.d.A

Joan Berlanga, l’altre candidat que es disputava l’alcaldia, té una compensació menor. A banda d’Educació i Sostenibilitat que ja tenia, únicament passarà a ser portaveu del govern amb l’únic avantatge de potser gaudir d’una major exposició mediàtica. Com ja hem indicat, la regidora Hinojo surt reforçada a l’afegir Recursos Humans a la competència en la regidoria de Transparència que ja tenia. Els altres regidors del grup es queden com estaven, Ramon Vidal amb Salut i Eduard Navarro amb Treball i Empresa, en aquest darrer cas amb la relativa compensació que suposa no dependre de la seva competidora en les primàries d’EUiA, Marisol Martínez, sinó de Joan Berlanga.

Preu d’una alcaldia

La Crida ha hagut de pagar un elevat preu per accedir a l’alcaldia. Així ha hagut de cedir l’estratègica àrea d’Urbanisme, que ostentava Serracant i Economia i Serveis Centrals, responsabilitat de Boada. Ara bé, reté la nova regidoria de Serveis Municipals que tindrà com a principal objectiu el programa de municipalitzacions i obté la Policia Municipal que estaran a càrrec de Lluís Perarnau, que substituirà a Boada. En aquest sentit, malgrat les cessions, la formació de l’esquerra independentista conserva en les seves mans la regidoria de qui depenen les municipalitzacions, la seva màxima prioritat política.

La resta de canvis són d’una entitat menor. Glòria Rubio (Crida), afegirà la nova regidoria d’Intervenció Comunitària a l’habitatge que ja tenia. Miquel Soler suma la regidoria de Cicles de Vida (res a veure amb El Rey León), a les d’Innovació i Benestar Animal que ja ostentava.

Així, doncs, es pot concloure que Crida i ERC han estat les formacions més beneficiades per les turbulències que han acompanyat el relleu a l’alcaldia. La formació de l’esquerra independentista perquè obté l’alcaldia que resulta el càrrec amb més visibilitat política i mediàtica en el segon i darrer tram del mandat. Esquerra perquè, malgrat haver de cedir-la, es queda amb dos de les àrees més importants del Consistori.

One Comment