Foto portada: Marta Morell. Autor: David B.

‘Aprenentatges del 2018, reptes per al 2019’, per Marta Morell (Podem)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, secretària general de Podem a Sabadell

Després d’un any políticament molt intens, en què hem aconseguit fites tan importants com fer fora al Partit Popular del govern d’Espanya, estem a punt de començar un any 2019 marcat per la celebració de les eleccions municipals el proper 26 de maig. Un any, doncs, en què els sabadellencs i les sabadellenques ens hi juguem molt i en què la gent de Podem tenim la responsabilitat de conformar la millor candidatura municipalista possible per tal que Sabadell esdevingui un referent dels Ajuntaments del canvi arreu de l’Estat.

Des de que soc secretària general de Podem Sabadell, la meva prioritat i voluntat ha estat sempre arribar a acords i treballar conjuntament amb les forces germanes del canvi de la ciutat, per tal de concórrer plegades en una mateixa papereta electoral als propers comicis municipals. Sense perdre de vista, però, que l’espai que es denomina del canvi ha de posar Podem en el centre, ja que és l’actor polític que millor el representa: més encara a Sabadell, on el 2014 i el 2015, a diferència de Barcelona o Terrassa, no va cristal·litzar un espai propi dels Comuns (com Barcelona En Comú o Terrassa En Comú), sinó que l’únic nou actor que va encarnar la nova política va ser Podem. Un espai, a més, que es diferencia en les seves maneres de fer: tenir un peu a les institucions i mil peus al carrer n’és un bon exemple.

Amb aquesta voluntat hem estat ja capaces d’establir un acord de projecte per concórrer el 2019 en una mateixa papereta amb Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell i, tot i estar satisfetes d’haver-lo assolit, aspirem també a arribar durant les properes setmanes a un acord amb la resta de l’espai de Catalunya En Comú.

Per nosaltres, construir un  projecte municipalista guanyador el proper any 2019 passa necessàriament per fer que sigui el reflex de la societat en què vivim i d’allò que aquesta necessita i ens reclama. Per tant, no podem passar per alt les experiències de 2018, entre d’altres, la passada vaga feminista del 8 de març, on es va evidenciar que les dones volem ser protagonistes i que quan ens organitzem, aconseguim parar un país. Aquell dia va ser un punt d’inflexió: mai més ens diran ‘no ho podeu fer’ o ‘aquesta vaga no la secundaran la majoria de dones’. Nosaltres tenim molt clar que hem de construir un projecte feminista i que és hora de promoure lideratges femenins, perquè en el segle XXI necessitem un consistori on les dones estiguem ben representades. I quina millor manera d’assolir-ho que construint candidatures liderades per dones per tal de tenir una dona alcaldessa i diversos grups municipals encapçalats per dones el maig de 2019.

Alhora, també entenem la necessitat que l’espai del canvi sigui capaç de donar més i millors respostes a les necessitats reals que té la ciutadania. Per aquest motiu creiem que un projecte de ciutat del canvi cal construir-lo barri a barri, entenent l’especificitat de cada districte, ja que a cada barri les necessitats i problemàtiques són diferents. La presència constant en aquells és fonamental per tal de poder tenir un contacte directe i de proximitat amb els nostres veïns i veïnes i també ho és la creació d’espais efectius de deliberació col·lectiva respecte a les mesures a dur a terme. Aconseguir fer un salt qualitatiu en les formes de participació ciutadana resulta del tot necessari per generar aquest municipalisme de proximitat que aspirem a desplegar a la nostra ciutat.

Alhora, no podem deixar de banda, que estem en un moment en el qual les marques electorals tenen molt de pes entre els ciutadans i les ciutadanes a l’hora d’exercir el seu dret a vot. És per això que també apostem perquè la nostra marca, Podem/Podemos, sigui ben visible a la papereta electoral del 26 de maig.

Les experiències viscudes aquest mes de desembre a Andalusia demostren que millorar resultats amb una marca nova no sempre és possible, fins i tot quan és la secretària general de Podemos Andalucía qui encapçala la llista. Desdibuixar la marca i el morat pot haver contribuït a la desmobilització electoral, propiciant una millora dels resultats de la dreta i la irrupció de l’extrema dreta a les institucions andaluses. I si una cosa tenim clara és que hem de fer el possible per tal que els partits d’extrema dreta no formin part de cap consistori municipal.

En definitiva, estem a punt de començar l’any 2019 de la mateixa manera que hem viscut l’any 2018: escoltant, reflexionant i treballant per fer una proposta municipalista a l’alçada d’allò que Sabadell es mereix. Bon any a tothom!