Katia Botta. Autor: cedida

‘Avui celebro la sororitat’, per Katia Botta (Junts per Sabadell)

ARTICLE D’OPINIÓ
Katia Botta, regidora de Junts per Sabadell

Cada any, el Dia Internacional de la Dona ens ofereix una nova oportunitat per reflexionar sobre els progressos realitzats, les lluites presents i els reptes pendents en el camí cap a la igualtat de gènere. Enguany, vull destacar un terme que va emergir com a símbol de solidaritat entre dones i de lluita per la igualtat, una paraula que cal que ressoni amb molta més força: la sororitat.

El terme “sororitat” va ser reconegut com a neologisme destacat del 2018 per l’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans. Un reconeixement que, no només reflecteix l’evolució del llenguatge, sinó també la importància de posar en marxa nous termes que ajudin a fomentar canvis significatius en la societat.

L’arrel de la paraula és d’origen llatí, “soror” significa germana, així com “frater” és germà i deriva a fraternitat. La sororitat emergeix com un concepte que reflecteix el lligam estret i solidari entre dones.

La paraula ha donat lloc a un moviment que promou la comprensió, el suport mutu, la importància de construir relacions basades en la solidaritat femenina per enfrontar-se col·lectivament als desafiaments i també celebrar els èxits.

Per posar un exemple de sororitat recordem les “milicianes”, dones que durant la guerra civil van desafiar les normes de gènere de l’època i es van unir a files per lluitar contra el feixisme, desafiant les percepcions tradicionals sobre el paper de les dones a la societat i en el camp de batalla. En aquest cas les dones es van unir per lluitar per un objectiu comú.

En el teixit de la sororitat es troben diversos elements com la creació d’una xarxa de suport entre les dones, on es comparteixen recursos, consells i suport emocional. Aquesta xarxa no només ajuda les dones a superar els obstacles individuals, sinó que també crea una plataforma per a la col·laboració i l’activisme col·lectiu.

Les dones poden compartir les seves experiències vitals de manera oberta i sense judicis. Això permet la validació i el reconeixement de les diverses vivències, contribuint a crear una narrativa més completa i inclusiva de la vida de les dones. Fomenta l’empatia, per comprendre les emocions, essencial per a la construcció de relacions significatives. Afirma el poder i la capacitat de les dones per liderar i influir en el canvi social i cultural.

La sororitat implica un acte conscient de crear lligams entre dones, superant les diferències i construint col·lectivament un futur més igualitari i just. Aquesta unió és una font de força i resistència enfront de les injustícies i desigualtats que afecten les dones a tot el món.

En aquest Dia Internacional de la Dona, hem de reiterar el nostre compromís amb la sororitat, perquè és una força transformadora que ens impulsa i el poder resideix en la unió. Comprometem-nos a continuar celebrant la sororitat i la fraternitat en tots els àmbits de la nostra vida. Només mitjançant la unió i la força col·lectiva aconseguirem fer realitat un món més just i igualitari per a totes les persones.

Foto de portada: Katia Botta. Autor: cedida.

Comments are closed.