Marta Farrés. Autora: Lucia Marin

‘Balanç de mandat: la política al servei de la gent’, per Carmel Montllor (PSC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Carmel Montllor Nogués. Responsable de Política Municipal del PSC Sabadell

Deia l’alcaldessa de Sabadell en la seva recent conferència organitzada per SBD Cercle d’Entitats per fer balanç en el tram final del mandat, que la legislatura ha estat dura i que s’han hagut de redefinir objectius per fer front a les distorsions generades per factors externs no previstos, com la pandèmia de la Covid-19, l’increment sobtat de preus de matèries primeres i la guerra d’Ucraïna. Aquests factors han incidit de forma negativa en tots els àmbits de la nostra societat, que ja estava força trasbalsada per les reminiscències de la crisi econòmica del 2008, focalitzades en l’augment significatiu de les desigualtats, i pels canvis significatius a introduir en el nostre model de vida, motivats per la crisi climàtica. Davant aquesta nova situació, afirmava, calia tenir una actitud positiva i sense renunciar a la pròpia ideologia, deixar de costat dogmes, buscar acords i concentrar-se en:

  1. Crear riquesa.
  2. Fer-ho de forma sostenible.
  3. No deixar ningú enrere.

El punt de partida és sempre l’economia considerada en termes objectius (ni sobrevaloració, ni infravaloració), perquè, al marge de com s’organitzi, fa possible la creació de riquesa, imprescindible per aplicar polítiques redistributives i desenvolupar l’estat de benestar. Per aconseguir-ho resulta necessari tenir lideratge, saber moure’s en l’àmbit de les administracions públiques i connectar amb la societat civil organitzada. Això és el que s’ha fet durant l’actual mandat i un bon exemple són els sis projectes estratègics comentats per l’alcaldessa, que avancen de forma positiva:

  1. Hospital del Parc Taulí (inversió de 65,4 milions d’euros).
  2. Campus Urbà de Ciències de la Vida i la Salut (escola d’infermeria a l’Artèxtil).
  3. Hub aeronàutic (escola de controladors i presentació avioneta elèctrica).
  4. Infraestructures (Ronda Nord).
  5. Sòl industrial (licitació de 40.000 m2).
  6. Llicències (reducció significativa fins a tres mesos i tres setmanes en l’obtenció del primer informe).

Podem afegir també la creació de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona, que ja ha aconseguit un primer resultat tangible amb l’acord signat amb el Govern Central i la Generalitat per edificar 1.500 habitatges socials de lloguer, o la construcció d’una infraestructura tan important com el Portal Sud d’entrada a la ciutat, que havia de començar en el primer trimestre d’aquest any i que s’ha endarrerit pel problema sobrevingut de l’increment dels preus de les matèries primeres i la conseqüent renúncia de les empreses participants en la licitació.   

En un context de crisi climàtic és impossible deslligar l’economia de la sostenibilitat i això implica ser estricte en els requeriments mediambientals establerts en el desenvolupament de qualsevol projecte i així ho va exposar l’alcaldessa fent referència explícita al projecte SurfCity, que es farà o no en funció exclusivament d’aquest criteri. Altres projectes com “Sabadell més verda” per naturalitzar els espais públics, el canvi d’enllumenat amb l’objectiu que el 90% dels fanals de la ciutat siguin LED i de baixes emissions, la compra de nous busos elèctrics i la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les teulades dels edificis públics, reforcen l’aposta de la ciutat per la sostenibilitat.

No deixar a ningú enrere vol dir repartir les actuacions municipals per tota la ciutat (barris i centre), construir habitatges socials de lloguer (inici de més de 500 en aquest mandat amb una inversió de 100 milions d’euros) i increment del pressupost de serveis socials durant aquest mandat en un 16% fins als 22 milions d’euros. En aquest sentit, l’alcaldessa va remarcar que per aconseguir una societat justa i equilibrada, més rellevant que la despesa en serveis socials, són la creació de llocs de treball dignes i la construcció d’habitatges socials de lloguer.

L’adequada combinació d’aquests tres elements garanteix un futur millor per a tothom, perquè sense riquesa no hi ha base material per poder construir res, sense sostenibilitat es posa en risc la vida en el planeta i sense evitar que ningú es quedi enrere es genera una societat injusta que en la seva evolució porta inserit el germen de la seva destrucció. 

Hi ha dos elements més que cal afegir, la capacitat de negociació i la proximitat amb les persones, que certs partits polítics força exaltats, acostumats a gestionar poc i a criticar molt, tenen la tendència a qualificar sempre com a tripijocs polítics i populisme. En realitat són una mostra de responsabilitat, perquè, en un context de fragmentació política i de crispació generalitzada, resulta imprescindible recuperar la sintonia entre la política i la ciutadania i això s’aconsegueix des de l’Ajuntament transformant els acords en actuacions concretes i sortint al carrer a compartir projectes i inquietuds.  

La ideologia marca el camí, però és la capacitat de gestionar la realitat, especialment en temps difícils, la que defineix la vàlua d’un projecte polític. Des del meu punt de vista, aquesta capacitat queda reflectida quan es fa balanç de l’actual govern municipal de Sabadell en el tram final del mandat.

[Nota de la redacció] El diari digital iSabadell obre la possibilitat als representants d’entitats, partits polítics i altres col·lectius a enviar articles d’opinió, reservant-nos el dret a la seva publicació. Podeu enviar els articles a opinio@isabadell.cat. iSabadell no demana exclusivitat a ningú. Només demanem que, si el text s’envia a altres mitjans de comunicació, es faci arribar a tots al mateix temps, sense prioritzar-ne cap. L’espai d’opinió reflexa la visió personal de l’autor de l’article. iSabadell només la reprodueix.

Comments are closed.