Sílvia Renom

‘Cal que l’Ajuntament sigui un aliat’, per Sílvia Renom (ERC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Sílvia Renom, número 2 d’Esquerra Republicana

Avui, prenent un cafè al matí en una d’aquelles cafeteries de tota la vida, pensava en els pocs comerços on anava amb els pares i que han sobreviscut… I és que les ciutats on vivíem de petits o de no tan petits, de vegades, poc s’assemblen a les ciutats on vivim quan som grans. I no és per grans canvis, sinó perquè les façanes dels aparadors canvien.

Els comerços històrics, negocis familiars (és a dir, els nostres veïns que van obrir amb il·lusió aquell projecte, un projecte engrescador, il·lusionador), l’han tancat; moltes vegades, per manca de relleu, de capacitat, i, evidentment, perquè la situació econòmica ha impactat i encara impacta de manera punyent. La pandèmia, la inflació, la pujada de preu dels subministraments, etc., han tingut un impacte negatiu en el comerç, en l’hostaleria, en la nostra indústria i, evidentment, un impacte en la disminució del poder adquisitiu dels ciutadans i la reducció del consum.

ERC apostem per les mipimes (per les microempreses i per les empreses petites o mitjanes), pels autònoms, pel comerç, per la indústria, per l’activitat econòmica que ja hi és i per les inversions que atraurem marcant i assolint objectius d’acord amb la xarxa empresarial, a partir d’un nou projecte de ciutat compartit i concret.

Les transformacions urbanes incideixen en el creixement socioeconòmic. Per això hem proposat el projecte Sabadell Respira, amb una inversió de cinc milions d’euros per any durant quatre anys a tots els districtes per crear-hi zones amb prioritat per a vianants, verdes i comercials. I per implantar-hi programes de reactivació del comerç.

Millorarem els polígons amb un Pla Director dels Polígons d’Activitat Econòmica que en modernitzi les infraestructures, la via pública i l’accessibilitat. El nou govern republicà de Sabadell, encapçalat per Gabriel Fernàndez, fomentarem la competitivitat i la sostenibilitat del teixit productiu de la ciutat. Perquè, evidentment, donem suport a la millora de les infraestructures, però amb una mirada del segle XXI. Ja que cal apostar per projectes amb valor; perquè l’Ajuntament ha de tornar a ser el millor aliat de l’emprenedoria sabadellenca potenciant les empreses que ja hi són a través d’un observatori d’abast comarcal, eina per a la detecció i impuls de programes d’innovació empresarial i oportunitats de negoci.

És important, també, comptar amb una qualificació laboral, i, per a això, cal anar de bracet dels empresaris. L’oferta formativa ha d’anar d’acord amb la demanda, amb programes de formació i capacitació per als treballadors, inversió en educació i una aposta per la formació contínua i l’FP dual.

Per aconseguir tot això, però, cal crear un ambient empresarial favorable: eliminar barreres burocràtiques i regulacions excessives que dificulten la creació i el creixement d’empreses, i oferir incentius fiscals i financers a la inversió empresarial. No perdre de vista –a l’administració, tampoc– la competitivitat, la qualitat ni l’eficiència.

Estem convençuts que cal refundar l’Ajuntament: redefinir la col·laboració publicoprivada, prioritzar-ne les competències obligatòries, posar fi al malson de llicències (d’obres i d’activitat), agilitzar i facilitar els tràmits burocràtics… L’administració ha d’estar al servei dels ciutadans, no ha de ser mai un problema. Tampoc per a les entitats, que no saben quant cobraran: cal anar cap a una convocatòria única, una organització transversal real, perquè, al cap i a la fi, són socis absolutament necessaris.

La millor política per garantir l’estat de benestar és la generació de riquesa, la seva redistribució equitativa i la generació de llocs de treball de qualitat, i només l’assolirem si anem tots a una. Ens comprometem a treballar per fer-ho possible.

Foto portada: Sílvia Renom. Font: cedida.

Comments are closed.