Foto portada: el Passeig de la plaça Major, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Cartes dels lectors. ‘Projectes com castells de sorra’

CARTES DELS LECTORS
Francesc Martínez Morlanes

Considerant que qualsevol govern hauria de treballar pensant en la totalitat dels ciutadans i no només en aquells que els han votat, sobta veure la quantitat de projectes inacabats o fallits que l’actual govern de Sabadell ha iniciat o anunciat i oblidat. Apareixen de manera periòdica fotografies on l’alcalde de torn (n’hem tingut dos) i el regidor de via publica (de moment només un) on els podem veure anunciant l’inici d’algun projecte ‘cabdal’ (segons ells) per la ciutat. On son els meravellosos canvis al passeig amb la recuperació de la plaça Major, la zona d’aigües, els arbres i els bancs? On és el ‘petit bosc’ de la Plaça Espanya (i perdó si ofenc a algú a alcaldia posant aquest mot, però encara es diu així) que es preveia tenir enllestit a principis d’aquest any? On és el projecte del corredor biològic del parc del Nord, que s’ha d’executar durant el 2018? I la recuperació del Parc de les aigües?  Tot son projectes que, com castells de sorra, s’ha endut el vent i evidentment, la culpa sempre és d’altres, dels que hi havia abans o dels que no els deixen fer coses des de fora.

Foto portada: accés als habitatges colindants al que ha de ser el parc.
Accés als habitatges colindants al que ha de ser el parc de les Aigües. Autor: David B.

I què dir de les poques actuacions que s’estan fent. Els exemples més destacats els podem veure en l’àmbit de la mobilitat on trobem la Tempesta perfecta en forma de col·lapse circulatori per la combinació dels  meravellosos i gairebé en desús carrils-bici de la Ronda Ponent, amb la “tant necessària” rotonda amb semàfors a la cruïlla de Carretera de Terrassa, la total descoordinació amb les obres de RENFE, amb el carrer Estació tallat i els voltants de la Gran Via afectats, i com a el darrer acte de moment, amb la total incompetència en gestionar el transit pel tall del Passeig Can Feu degut al soterrament dels FGC. Com a resultat de tot això tenim la saturació de totes les eixides de Sabadell per via terrestre. És difícil imaginar que pot passar quan a tot això s’hi afegeixi el seu gran projecte de pacificació del trànsit al centre de la ciutat.

Cues de trànsit a la Ronda Ponent. Autor: @Begggo79
Cues de trànsit a la Ronda Ponent. Autor: @Begggo79

En definitiva, moltes fotos, molt sortir a la premsa, poca feina feta i la que es fa acaba provocant el caos a la ciutat. No es consideren en cap moment els perjudicis reals que s’estan provocant als ciutadans. És el que té mirar la ciutat pel petit forat que dona el privilegi de poder anar a tot arreu que es necessita en  bicicleta (menys a Brussel·les, que cal agafar l’avió). No vull acabar sense recordar un magnifica frase del regidor d’espai públic en que deia: “La recuperació i la dignificació de l’espai públic com a espai de convivència i cohesió social és una prioritat”. Doncs potser cal que faci un tomb per tots els barris de  la ciutat i veurà que contenta està la ciutadania amb la tasca de recuperació i dignificació que s’està realitzant. És possible que no calgués inventar actuacions que no demanava  ningú i en cap cas eren urgents. Potser i només potser, haurien de dedicar més esforços, temps i diners (malaguanyats 34 milions d’euros de superàvit) a gestionar de manera eficient els pocs projectes endegats que si son cabdals per la ciutat i a fer un manteniment adient a tots els barris per facilitar el dia a dia a la majoria dels ciutadans de Sabadell.

Foto portada: el Passeig de la plaça Major, el passat mes de juliol. Autor: J.d.A.