Foto portada: entrada del CAP Concòrdia, aquest dimarts. Autor: J.d.A.

El servei de pediatria de la zona nord, en risc

CARTES DELS LECTORS
Equip de Pediatria Unificada Nord

La resposta a la pandèmia causada per la covid-19 va fer prendre mesures de reestructuració del Sistema Sanitari del país. En l’àmbit de l’Atenció Primària  Pediàtrica de la SAP Vallès Occidental Sabadell, les nostres direccions van decidir unificar tota l’atenció pediàtrica de la zona nord de la ciutat, en un únic espai, creant així  la “Pediatria Unificada de la zona Nord de Sabadell”.

Les professionals de Pediatria dels CAPs Nord, Ca N’Oriac, Can Rull i Creu Alta es van traslladar al CAP Concòrdia, i conjuntament amb les professionals del CAP Concòrdia ens vam unificar per donar assistència en un únic centre. Aquesta decisió va fer desplaçar l’atenció a la persona adulta d’aquell centre al CAP Creu Alta i per tant els professionals assignats a aquesta atenció.

Aquesta reestructuració es va realitzar donant resposta a la situació excepcional que estem vivint. La principal raó d’aquesta separació va ser poder garantir una atenció de qualitat i seguretat pels infants i les seves famílies.

S’han creat diferents circuits per tal de poder donar resposta a la pandèmia, dividint el centre en àrea covid i no covid. S’han pogut visitar durant els primers dies de vida les altes precoces dels nadons que es van produir en el moment àlgid de la pandèmia; instaurar els circuits de visites no presencials (telefòniques i e-consultes) i en les darreres setmanes, s’han pogut realitzar de forma àgil les proves diagnòstiques (PCR) de covid als infants.

Tot això ha estat possible gràcies al gran esforç de tots els professionals. Al funcionar com una unitat pediàtrica hem pogut donar resposta de forma ràpida a les necessitats assistencials en canvi constant dels darrers mesos.

Hem pogut conviure amb la manca de professionals (de pediatres i infermeria pediàtrica) que ja existia abans de la pandèmia i poder treballar malgrat les baixes laborals relacionades amb la covid-19 que s’han produït.

Tanmateix, seguim treballant com un equip, ja que es segueix cobrint els professionals que per algun motiu no poden realitzar l’activitat assistencial habitual per ser població de risc per la covid-19.

Això que en un principi va ser dur, ens ha permès, donar una atenció global, de qualitat, atenent tots els aspectes derivats de la pandèmia i els controls de salut i vacunacions dels infants, atenció telefònica a població que consulta; i l’atenció i seguiment telefònic de nens amb covid-19, o contactes, seguiment d’aïllaments domiciliaris, quarentenes, etc.

Les professionals seguim fent un gran esforç per encarar els canvis amb valentia i cohesió però amb la nova separació en dos centres: CAP Concòrdia (Can Rull, Creu Alta i CAP Concòrdia) i CAP Ca N’Oriac (CAP Nord i Ca N’Oriac) aquesta atenció està en risc.

Les oportunitats i fortaleses del model de línia pediàtrica, superen amb escreix les debilitats i amenaces. És un model que ja funciona arreu del territori i que ha tingut resultats i experiències molt positives al respecte.

Les professionals dels equips de pediatria dels CAPs Nord, Ca N’Oriac, Can Rull, Creu Alta i Concòrdia volem expressar el nostre rebuig i preocupació a l’hora de fer front al nou canvi.

Encarem un repte important en les pròximes setmanes: l’obertura dels centres educatius, que ja sabem d’avançat que augmentarà de forma important la nostra activitat assistencial, el catch-up de les vacunacions escolars pendents del curs anterior i les d’aquest nou curs escolar…

Al desfer la línea pediàtrica, creiem que la qualitat assistencial que els infants i les seves famílies poden rebre disminuirà considerablement. Ens fa por no poder mantenir els circuits diferenciats covid i no covid així com no poder mantenir separats els infants de la població adulta. Creiem que ens veurem desbordats en l’augment en la realització de PCR en les properes setmanes així com el maneig dels casos positius i gestió de contactes i quarentenes.

La pandèmia no s’ha resolt, està latent. Creiem que és una manca de responsabilitat plantejar ara la disgregació dels equips pediàtrics coincidint amb l’inici del curs escolar i l’aplicació dels protocols del departament de salut per la gestió dels casos als centres escolars.

Les professionals de pediatria dels CAPs de la zona nord volem continuar amb el model de línia pediàtrica per poder atendre als infants i famílies amb qualitat i seguretat.