Sandra Burgos Marta Morell

‘Ciutat igualitària, societat feminista’, per Sandra Burgos i Marta Morell (Sentim Sabadell)

ARTICLE D’OPINIÓ
Sandra Burgos i Marta Morell (Sentim Sabadell)

En els darrers quatre anys, Sabadell ha estat una ciutat capdavantera en polítiques d’igualtat i de lluita contra la violència envers les dones, impulsades des de l’àmbit local. Ho hem fet acostant els recursos de sensibilització, prevenció i atenció a la ciutadania i fent visible a l’espai públic els nostres compromisos. També treballant amb una sensibilitat marcadament feminista, perquè a la igualtat s’arriba a través del feminisme.

Ho hem dit moltes vegades, però davant del qüestionament que des de diferents àmbits es fa dels avenços assolits per les dones en els darrers anys, ho hem de tornar a repetir, encara que ens faci mal fer-ho: ser feminista no significa odiar els homes ni menystenir-los. Tampoc significa voler passar per sobre d’ells; significa assolir una societat més justa i equitativa, on ningú sigui menys en funció del seu gènere.

Ser feminista significa creure i defensar la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones. Implica lluitar contra tota mena de discriminació de gènere i contra les desigualtats que ens afecten a les dones en els diferents àmbits de la societat. En tots els sectors: el sanitari, l’ensenyament, les empreses, el sector públic i la societat en general.

Ser feminista significa lluitar contra la bretxa salarial o els sostres de vidre, contra la discriminació en l´accés a la educació o a l’ocupació, contra tot tipus de violència masclista i contra la falta de representació en tots els àmbits de la nostra societat, inclòs el polític.

El feminisme també cerca desmantellar les estructures socials i culturals que afavoreixen la desigualtat de gènere, com ara els rols de gènere estereotipats. I malgrat que encara queda molta feina per fer, les dones cada cop assolim més drets en la nostra societat. No fa tant de temps que no podíem votar, ni tenir un compte bancari. O que era impensable que accedíssim a certes feines o tasques professionals.

El feminisme sempre estarà present mentre hi hagi discriminació de gènere i és molt important que tots i totes entenguem la seva importància, si realment volem aconseguir una societat lliure de discriminacions, igualitària en drets, obligacions i oportunitats. També per erradicar la la violència contra les dones, una tasca molt complexa, que passa necessàriament per un conjunt d’actuacions que impliquen a persones i administracions:

  • La conscienciació i educació: és fonamental que es parli sobre la violència de gènere, que es visibilitzi i s´eduqui en la igualtat i el respecte.
  • La denúncia de tota mena de violència i el suport a les víctimes: la societat no ha de tolerar cap gest de violència. Tot comportament violent ha de ser denunciat de forma immediata i cal donar suport incondicional a les víctimes des de tots els estaments. Això implica no qüestionar-les i oferir l´acompanyament que necessiten. Les forces policials, els sanitaris, els juristes i, en definitiva, tots els professionals que envolten les víctimes, han d´estar formats per atendre-les de la millor manera.
  • Foment de la igualtat de gènere: la societat ha de ser igualitària i justa, i ha de respectar els drets de tots i totes, també els de les dones. És indispensable que totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin les mateixes oportunitats i els mateixos drets.
  • Mesures legals i judicials: és vital l´existència de lleis que protegeixin les dones, que previnguin els atacs masclistes i els sancionin quan siguin comesos. Per a això cal també una judicatura que jutgi des d´una perspectiva de gènere i que es vegi acompanyada de polítiques públiques que fomentin la prevenció.

És una tasca de tots i totes assolir una societat igualitària, que necessàriament serà una societat feminista on no existeixi cap mena de discriminació. I des del món local hem de treballar perquè així sigui en tot els àmbits on tenim capacitats i competències per intervenir-hi: sensibilització, educació, prevenció de la violència envers les dones, atenció i formació de professionals que es troben en contacte amb les víctimes de la violència, com els cossos de guàrdia urbana.

El nostre compromís és seguir fent de Sabadell una ciutat referent en polítiques d’igualtat i seguir millorant la feina feta fins ara. Perquè una ciutat més igualitària ens fa ser una societat més feminista, i només una societat feminista serà una societat lliure.

Ets feminista?

Comments are closed.