Foto portada: cables a les façanes. Autor: ERC / cedida.

‘Desfer l’embolic dels cables a les façanes’, per Santi Valls (ERC)

ARTICLE D’OPINÓ
Santi Valls, geògraf urbanista, regidor d’Esquerra Republicana

Les façanes són la cara del paisatge urbà de Sabadell. No tot s’hi val.

Encara tinc el coll adolorit per la campanya #CablesFaçanesSabadell: un cop decideixes observar amb atenció la distribució del cablejat existent a les façanes de la nostra ciutat, reconec que no pots parar, i la indignació és directament proporcional al mal de coll, ja us ho dic. Si feu aquest exercici, us caldrà un antiinflamatori.

Cables i caixes amuntegades uns sobre dels altres fent un tetris de mal gust a la cara més visible de la ciutat. Fins i tot podríem organitzar una visita guiada per explicar la història del cablejat: des del cable de coure fins a la fibra òptica i altres cables que encara no sabem a què responen i que generen aquest guirigall al paisatge urbà.

Cal tenir present que la normativa no ens ajuda gaire a posar-hi ordre; sobretot, des de la llei estatal del 2014, un dels objectius de la qual és facilitar el desplegament de les xarxes i la reducció dels costos d’estendre les infraestructures de telecomunicacions.

Defensem al màxim el dret dels ciutadans a la connexió a la xarxa amb l’objectiu que ningú en quedi fora, però tenim l’obligació de poder dir que així no, que cal un mínim: que no tot està permès a l’hora de cablejar les nostres façanes. Cal establir un diàleg sincer i hi ha d’haver cooperació i col·laboració entre l’Ajuntament i les companyies de telecomunicacions.

La problemàtica s’ha accentuat els darrers anys amb el desplegament de la fibra òptica a la ciutat. Les operadores en cablegen les façanes amb la premissa que el que importa és la rapidesa i no pas la qualitat ni el respecte en la instal·lació. En són exemples els cables amb metres sobrants que són enrotllats i abandonats a les façanes en comptes de tallar-los i empalmar-los, ja que aquest procés exigiria cura i lentitud, i, per tant, és un temps que es guanya en la instal·lació.

Les companyies ens diuen que la instal·lació és gratuïta. Sapiguem que això vol dir que, per reducció de costos, cada actuació posa el temps d’instal·lació per davant de la utilitat i de l’aspecte de les nostres façanes.

Un cas molt greu és la poca consideració envers els edificis amb protecció arquitectònica. Per això volem que es treballi tècnicament el PEPS (el pla especial que protegeix el patrimoni sabadellenc) per intentar disminuir aquest impacte visual en les seves façanes.

No caldria retirar el cablejat antic quan se n’instal·la un de nou? Perquè en l’actualitat és una suma de cables nous i vells que generen un guirigall a les nostres façanes.

La moció que vam presentar a l’últim Ple de l’Ajuntament de Sabadell, aprovada per unanimitat, demana que el consistori iniciï contactes amb les companyies de telecomunicacions per tal d’establir-hi una nova relació en la qual se’ls faciliti que millorin la manera d’instal·lar les infraestructures a la ciutat.

Altrament, també cal parlar de la xarxa de cable elèctric i del seu desplegament. Volem que l’Ajuntament parli amb les elèctriques tal com ja fa per a altres temes per acordar punts de trobada per aconseguir un mínim pla perquè això no continuï.

I que quedi clar que en cap cas volem fer un pla en el qual els veïns hagin de pagar res. Al contrari: demanem que, quan es produeixi, per exemple, una actuació urbanística que permeti soterrar línies, les companyies ho facilitin al màxim, no només pel grans beneficis que tenen, sinó també per millorar la seva xarxa.

En aquest sentit, l’accent el posem en els pals encara existents i que són un obstacle per a l’accessibilitat de molts dels nostres ciutadans, ja que molts estan situats al bell mig de les voreres. Aquest és un tema cabdal per garantir el dret a la mobilitat de tothom.

Per acabar, també demanem que l’estat espanyol adeqüi la normativa per establir un equilibri entre drets i deures. Treballarem per aconseguir polir les façanes de la nostra ciutat. Cal desfer aquest embolic.

Foto portada: cables a les façanes. Autor: ERC / cedida.

Comments are closed.