La portaveu de Podem, Marta Morell, al ple, aquest dimecres. Autor: David B.

‘Després de la Covid-19, més igualtat i més participació’, per Marta Morell (Tinenta d’alcaldessa)

ARTICLE D’OPINIÓ
Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Feminisme, Benestar Animal i Participació

Aquesta setmana hem engegat des de l’Àrea de Feminisme, Benestar Animal i Participació de l’Ajuntament de Sabadell, amb la col·laboració del servei de Comerç i Consum i les associacions de comerciants de Sabadell, la campanya “Sabadell sense violències masclistes. El comerç al teu costat”, que té l’objectiu d’oferir punts de suport a dones en risc de violència, a través dels comerços i els mercats municipals. Es vol aconseguir que 2.500 establiments sabadellencs se sumin a aquesta iniciativa, que exposin el cartell de la campanya amb els principals telèfons de contacte dels serveis especialitzats d’atenció a les dones i que segueixin les recomanacions de la guia que s’ha fet arribar a l’establiment per ajudar-les en cas que percebin una situació potencial de violència masclista.

Aquesta actuació és una de les mesures que hem posat en marxa des de la nostra àrea en iniciar-se la Fase 2 de la desescalada. El confinament ha propiciat en els darrers mesos una reducció del nombre de denúncies interposades per dones, en un context en què possibles víctimes de violència havien de viure 24 hores amb un possible agressor. Per això hem engegat campanyes per detectar casos de violència durant l’Estat d’Alarma, adreçades a comunitats de veïns i les seguim potenciant ara que el confinament va quedant enrere: per facilitar que les dones afectades facin un pas endavant per denunciar la seva situació.

Intensificar polítiques que ja estem duent a terme i aplicar un conjunt de mesures extraordinàries per combatre les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, és el repte que tenim al davant els governs municipals.  I també és l’objectiu de la proposta de pla de xoc que va presentar el passat mes de maig el govern municipal, amb el nom de “Sabadell, després de la Covid-19. Proposta d’un debat ciutadà per a sortir de la crisi”, el qual es troba en fase de debat amb els actors polítics i la societat civil de la ciutat.

Tenint en compte que aquesta proposta no es planteja com un pla de mandat o un programa de govern complet, sinó com una resposta específica als dramàtics efectes de la pandèmia, en el nostre cas afecta les polítiques feministes, de joventut, de drets civils, de cooperació i de participació. Unes àrees que enfortirem en el marc de la nova normalitat, tenint ben presents els dos criteris que han guiat la nostra acció de Govern en aquesta difícil etapa: que les persones segueixin estant al centre i que ningú quedi enrere.

És per això que en l’àmbit de les polítiques feministes, ens proposem destinar més recursos al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), mantenir-lo obert tot l’estiu per tal d’abordar les noves necessitats i situació post-confinament, ampliar el Servei d’atenció Integral LGTBI o posar Punts Lila a la ciutat en els mesos d’estiu i tardor. En l’àmbit del drets civils, posem el focus en combatre els discursos de la por a l’altre, les “fakes news” i les informacions racistes, xenòfobes o homòfobes en relació amb la Covid-19. També durem a terme una revisió dels programes d’acollida específics per a joves nouvinguts, amb noves eines de formació i creació de vincles. Igualment refermarem el nostre compromís amb la cooperació internacional, mantenint el 0,8% del pressupost municipal, però incrementant la dotació per ajuda humanitària.

D’altra banda, la Covid-19 ha evidenciat la importància del voluntariat i les xarxes veïnals, les quals hem de preservar i potenciar, i per això proposem adoptar un ventall de mesures que ho facin possible, a més de fomentar les sinèrgies amb les entitats veïnals. Igualment hem de ser capaces d’atendre les necessitats que han afectat més directament a la gent jove.

En aquest sentit serà clau mantenir els casals d’estiu i incrementar-ne el finançament, però també reformular les actuacions de referents d’ocupació juvenil o organitzar activitats als cinc espais joves de la ciutat durant el mes d’agost. Un mes d’agost en què també mantindrem oberts per primer cop tots els centres cívics de la ciutat, per promoure més activitats i posar a disposició d’infants, joves i gent gran espais climatitzats.

A Podem considerem que l’esforç que hem de fer de repensar la ciutat, un cop hem superat la fase àlgida de la pandèmia, i les mesures que impulsem amb les aportacions de tots i totes, ens han de servir per reforçar les polítiques adreçades a garantir la igualtat social i de gènere i impulsar els drets civils, la solidaritat i la participació. Des de la nostra àrea de Govern estem compromeses a fer-ho possible.

Comments are closed.