‘El GAP entre FP i Indústria 4.0’, per Josep Milà (CIESC)

ARTICLE D’OPINIÓ
Josep Milà. Secretari tècnic del CIESC

El Vallès concentra el pol industrial més important del país. La producció industrial hi té un pes específic molt important: suposa un 28 per cent del total de sectors, amb  clara tendència a l’augment en els últims 10 anys, mentre que a Catalunya és del 21 per cent. En el Vallès Oriental arriba al 41,2 per cent.

Les branques de l’alimentació, tèxtil, fusta, arts gràfiques, química i cautxú són un 50,3 per cent del total del PIB industrial del Vallès Occidental mentre que la metal·lúrgia, maquinària i material elèctric i de transport arriben a un 43,2 per cent i les extractives, energia, aigua i residus representen el 6,6 per cent, segons dades d’Idescat de 2016.

D’ençà la darrera crisi econòmica, les branques industrials són les que han tingut un creixement relatiu més elevat a la comarca, tant en nombre d’empreses com de llocs de treball.

Aquesta realitat de creixement industrial contrasta però amb la que ens ofereix l’Informe 2019 sobre “La Formació Professional al Vallès Occidental” elaborat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental. . A partir d’aquest informe, podem concloure que tot i que l’oferta de la FP ha anat augmentant i diversificant les seves famílies, especialitzacions i alumnat, el ritme és insuficient per l’evolució i reptes tecnològics del teixit socioeconòmic i, en especial, per les necessitats de la indústria 4.0.

L’informe posa de manifest les mancances de cobertura en famílies professionals i nivells de qualificació. Actualment, les famílies amb més especialitats són Comerç i màrqueting, Informàtica i comunicacions i Serveis socioculturals i a la comunitat mentre que les famílies vinculades al sector de la indústria presenten, en general, una menor cobertura, en els àmbits de les Indústries alimentàries; Energia i Aigua; Tèxtil, confecció i pell; Instal·lació i manteniment. A Sabadell, com a dada complementària, només 7 dels 165 Certificats Professionals que hi ha són d’especialitats industrials, el que representa un 4’2 per cent. A la comarca és l’11 per cent.

Davant d’aquesta situació, des del CIESC ens preguntem: quin nivell de cobertura formativa oferim per cobrir les necessitats industrials que tenim a Sabadell i al Vallès? Com podem identificar a  joves i persones requalificades amb coneixements sobre Noves Tecnologies aplicades a la indústria i també a les noves tendències del comerç i la gestió de serveis? Com podem prioritzar una formació dual especialitzada que respongui a la realitat empresarial del territori?

Pel CIESC, hem, d’incrementar la cobertura formativa que respongui a les necessitats actuals i  de la dotació de recursos i capacitats per desenvolupar la formació dual en instal·lacions i amb professorat adequats als nous reptes de les empreses. Pel CIESC, aquest objectiu és el que ha de guiar de forma integral i coordinada tot el sistema de la FP, des de la inicial fins a la ocupacional i la de formació contínua, incloent totes les accions que es fan, tant per a ocupats com per a desocupats. La FP és una necessitat bàsica per la competitivitat i viabilitat de la nostra economia, dels llocs de treball i, sobretot, per a una ocupació més estable i qualificada.

Foto portada: Fira Industrial. Autor: M.Tornel. 

Comments are closed.